Dėl kontrabandos milijonus prarandanti šalis pati investuoti į sienų apsaugą neskuba

  • Teksto dydis:

Dėl cigarečių kontrabandos mažiausiai po 50 mln. eurų kasmet prarandanti Lietuva pati investuoti į valstybės sienų apsaugą neskuba, skelbia LRT televizijos Panorama.

Modernios stebėjimo sistemos pasienio ruožuose su Baltarusija ir Karaliaučiumi rengiamos daugiausia tik už Europos Sąjungos (ES) fondų lėšas ir kol kas jos dengia tik kiek daugiau nei pusę iš 1,3 tūkst. kilometrų išorinių ES sienų ruožų.

Menkiausiai apsaugota siena su Baltarusija, iš kur į Lietuvą patenka daugiausia nelegalių rūkalų. Vien 2018 m. sulaikyta beveik 1,2 mln. pakelių cigarečių, tai yra, apie 70 proc. visų sulaikytų kontrabandinių rūkalų.

Likusiam ruožui su Baltarusija padengti reikėtų 40–50 mln. eurų. Skirtingais skaičiavimais, dėl kontrabandos biudžetas vien iš akcizų per metus netenka nuo 50 iki 70 milijonų eurų.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas generolas Renatas Požėla sako, kad, gavus finansavimą, visiškai padengti sienos ruožą su Baltarusija galima būtų per 3 metus.

Vidaus reikalų ministras (VRM) Eimutis Misiūnas sako problemą žinantis, tačiau valstybė reikalingų milijonų taip greitai skirti negali.

Lietuva išlieka tarp daugiausia nelegalių cigarečių vienam gyventojui tenkančių  valstybių ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paistalai

Paistalai portretas
Jau tiek ir tiek priinvestavo į tuščių pakelių šiukšlynuos skaičiuotojų algas, ko dar jums trūksta?

To nuu

To nuu portretas
Nu ir asilas tu nuu

lape

lape portretas
tai kad ta apsauga kontrabandininkus ir praleidzia kol muitininkai tikrina autobuso keleiviu tases pro muitine furos su kontrobanda pralekia nu ar ne taip
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių