Buvusiam „siauruko“ vadovui skirta puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė, dalis – lygtinai

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas ketvirtadienį buvusiam „Aukštaitijos siaurojo geležinkelio“ vadovui Vismantui Užalinskui skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę už finansinius nusikaltimus, didžioji dalis bausmės skirta su atidėjimu.

Kaip pranešė teismas, V. Užalinskas buvo pripažintas kaltu dėl didelės vertės turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumento suklastojimo, disponavimo suklastotu dokumentu.

Teismo sprendimu, įsiteisėjus nuosprendžiui buvęs „siauruko“ vadovas privalės būti suimtas ir atlikti pusę metų laisvės atėmimo bausmės, o likusios bausmės dalies vykdymas bus atidėtas dvejų metų laikotarpiui.

V. Užalinskas taip pat įpareigotas, atlikęs bausmę pataisos namuose, per tris mėnesius susirasti darbą ir vienerius metus neišvykti už gyvenamojo miesto ribų be jo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.   

Valstybės naudai iš buvusio „siauruko“ direktoriaus teismas priteisė beveik 209 tūkst. eurų, kuriuos jis pasisavino iš viešosios įstaigos „Siaurojo geležinkelio klubas“.

Bylos duomenimis, V. Užalinskas šiai viešajai įstaigai oficialiai vadovavo iki 2014 metų, tačiau net ir pasitraukęs iš šio posto ir toliau išliko faktiniu jos vadovu.

„Būtent V. Užalinskas disponavo klubo dokumentais ir turtu, be jo žinios ir patvirtinimo nebuvo atliekami jokie mokėjimai, jis turėjo prieigą prie įmonės bankų sąskaitų ir galėjo atlikti bankinius pavedimus, vedė apskaitą ir apskaitė darbo užmokesčius, pildė apskaitos registrus, dalyvavo įstaigos sandoriuose“, – rašoma teismo pranešime.

Anot teismo, liudytojų parodymai, telefoninių pokalbių įrašai ir kiti bylos įrodymai patvirtinta, kad būtent V. Užalinskas inkriminuojamu laikotarpiu apgaulingai tvarkė įstaigos buhalterinę apskaitą, pateikė neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ir turtą, klastojo dokumentus ir pasisavino didelės vertės „Siaurojo geležinkelio klubui“ priklausantį turtą.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad buvęs vadovas įvykdė vieną nesunkų, du apysunkius ir vieną sunkų nusikaltimą, už kurį įstatymas numato vienintelę bausmę – laisvės atėmimą iki dešimties metų.

Taip pat teismas pažymėjo, kad pasisavinto turto vertė 21 kartą viršija ribą, nuo kurios kyla baudžiamoji atsakomybė, o V. Užalinskas įstaigai žalos neatlygino.

„Teismas vertino ir tą aplinkybę, kad V. Užalinskas, siekdamas išvengti atsakomybės bei neigdamas savo kaltę, atsakomybę siekė perkelti nekaltam asmeniui“, – teigia teismas.

Panevėžio apygardos teismo nuomone, bausmės tikslai bus pasiekti ir V. Užalinskui atlikus tik dalį laisvės atėmimo bausmės, kuri turės padėti jam suvokti nusikaltimo pavojingumą ir žalą visuomenei.

„Tokia bausmė leis kaltinamajam pajusti neigiamas savo veiksmų pasekmes ir įgyvendinti teisingumo principą“, – pažymėjo teisėjas Donatas Jatužis.

Vasario viduryje Panevėžio teismas taip pat pripažino V. Urboną kaltu dėl 20 tūkst. eurų pasisavinimo iš „Aukštaitijos siaurojo geležinkelio“ ir skyrė jam 25 tūkst. eurų baudą.

Bylos duomenimis, V. Užalinskas sudarydavo fiktyvias pirkimo ir pardavimo sutartis, pagal kurias jo vadovaujama įstaiga neva pirko įvairias jos veiklai reikalingas prekes – bėgius, pabėgius, aširačius, variklius, vagoną-cisterną, tačiau šie sandoriai realiai nevykdavo.

Šis teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matyt \\\\\.../////

Matyt  \\\\\...///// portretas
ne koncervatorius buvo ???.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių