Buvusiam Šiaulių ligoninės direktoriui – trečioji byla dėl kyšininkavimo

Teismui perduota dar viena byla dėl buvusio Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus Petro Simavičiaus ir kitų asmenų korupcinių bei kitų nusikaltimų.

Kaip ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra, tai – jau trečioji byla išskirta iš teisėsaugos 2015-aisiais pradėto didelės apimties korupcijos, lėšų pasisavinimo Šiaulių ligoninėje tyrimo.

Naujausioje, Šiaulių apygardos teismui perduotoje byloje P. Simavičius kaltinamas kyšio ėmimu, sutarimu paimti kyšį kito asmens naudai, turto iššvaistymu ir pasisavinimu.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl padėjimo iššvaistyti ir pasisavinti ligoninei priklausantį turtą, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir papirkimo pareikšti septyniems asmenims, tarp kurių buvę ligoninės darbuotojai ir viešuosiuose pirkimuose dalyvavusių įmonių atstovai. Dar šeši asmenys ikiteisminio tyrimo metu nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą ir vienas – dėl mažareikšmiškumo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, P. Simavičius 2006–2015 metais, turėdamas administracinius įgaliojimus, teisę veikti ir priimti sprendimus ligoninės vardu, yra kaltinamas ne mažesnio kaip 23 tūkst. eurų kyšio priėmimu už sklandų sutarčių pasirašymą ir darbų vykdymą su 23 kartus medicinos įrangos, jos techninės priežiūros ir remonto paslaugų viešuosius pirkimus laimėjusia įmone.

Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, P. Simavičius yra kaltinamas apie 12 tūkst. eurų vertės turto iššvaistymu iš ligoninės lėšų neteisėtai įgijus prekių ir perdavus jas naudotis savo šeimos nariams.

Jis taip pat kaltinamas apie 9 tūkst. eurų turto pasisavinimu, didžioji dalis – daugiau nei 6 tūkst. eurų – pasisavinta pavaldiems darbuotojams skiriant priedus prie atlyginimo, kuriuos neteisėtai nurodoma grąžinti direktoriui.

Remiantis tyrimo duomenimis, P. Simavičius, planuodamas ligoninės viešąjį pirkimą dėl I terapijos korpuso penkių laiptinių remonto darbų, yra kaltinamas susitarimu priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš pirkimą turėjusios laimėti įmonės.

Pasak prokuratūros, Sveikatos apsaugos ministerijai neleidus organizuoti minėto viešojo pirkimo apklausos būdu ir nurodžius, kad privaloma skelbti atvirą konkursą, pirkimo laimėtoja pripažinta kita, mažiausią kainą pasiūliusi įmonė.

Taip pat įtariama, kad buvęs ligoninės vadovas pasinaudodamas savo tarnyba pažadėjo ir susitarė priimti kyšį kito asmens naudai, pažadėjęs paveikti jam pavaldžius valstybės tarnautojams prilygintus asmenis.

Teisėsaugos teigimu, P. Simavičius savo darbo ir poilsio kambaryje galimai susitarė, kad vaistų bendrovės parduotuvių tinkle išskirtinėmis sąlygomis būtų platinamos jo dukters 30 tūkst. eurų vertės prekės.

Įtariama, jog tuometinis ligoninės direktorius pažadėjo paveikti sau pavaldžius įstaigos gydytojus, kad pastarieji išrašę kompensuojamus vaistinius preparatus pacientams, juos tikslingai nukreiptų į konkrečios bendrovės parduotuves.

Jau anksčiau teismui buvo perduotos dvi su P. Simanavičiaus neteisėta veika susijusios bylos.

2018-ųjų liepą Lietuvos apeliacinis teismas galutinai pripažino P. Simavičių kaltu paėmus 50 eurų kyšį mainais už tai, kad į jį besikreipusiam asmeniui būtų išduotas trijų dienų nedarbingumo pažymėjimas, nefiksuojant ir kaip nedarbingumo priežasties nenurodant alkoholio vartojimo. Tuomet jam uždrausta trejus metus eiti vadovaujamas pareigas, skirta 2850 eurų bauda.

Dar viena byla šiuo metu nagrinėjama apeliacinės instancijos teisme. Joje Šiaulių apygardos teismas P. Simavičių pripažino kaltu dėl kyšininkavimo bei piktnaudžiavimo ir skyrė lygtinę pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę. Šios bylos duomenimis, Šiaulių ligoninėje buvo sukurta schema, pagal kurią 2010–2015 metais buvo pasisavinta daugiau nei 68 tūkst. eurų ligoninės lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
kol iš tokių nebus pradėtas konfiskuot nekilnojamas turtas jie nepasimokis.

vuo gers,

vuo gers, portretas
tai kiek metų jis jau sėdi cypėje ir minta duona ir vandenuku? O vila ant ežeriuko kranto ar konfiskuota? Išgraužk, sulauksi, tokie nesėda.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių