Benamės tragedija: prieš mirtį ji turėjo šokti striptizą

Pareigūnams tik po 5 metus trukusio tyrimo pavyko įminti Vilniaus rajone miške rastos žvėrių apgraužtos 50 metų benamės mirties aplinkybes – auka buvo smarkiai sumušta, nuogai išrengta. Kai trys jauni vyrai iš jos išsityčiojo, paliko mirti ant sniego šalia sukurto laužo, į kurį ji buvo kelis kartus įkritusi.

Pareigūnai neabejoja, kad paskutinėmis gyvenimo akimirkomis moteris patyrė dideles kančias, tačiau jos mirtį lėmė ne ją sumušusių jaunuolių suduoti smūgiai, o išgertas alkoholis ir šalta oro temperatūra.

Smarkiai laukinių žvėrių apgraužtos vilnietės lavoną atsitiktinai rado prie Mickūnų geležinkelio stoties gyvenantis vyras – čia moteris pragulėjo daugiau kaip mėnesį.

Atskleisti šį nusikaltimą pareigūnams pavyko ne iš karto – apie dingusią draugę nieko jiems nebuvo pranešęs kartu su ja sostinės nakvynės namuose gyvenęs vyras. „Aš jos laukiau, kol sugrįš, tačiau ji neparėjo – su tuo jau buvau susitaikęs, tokia mūsų benamių dalia“, – sakė jis.

Dėl itin ciniško ir žiauraus nusikaltimo sulaikyti Vilniaus rajono gyventojai – anksčiau po du kartus teisti Jaroslavas Mašara ir Viktoras Kolesnikovas bei tris kartus teistas Tomašas Balcevičius šiandien gali triumfuoti: teismas juos nuteisė tik dėl nesunkaus žmogaus sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų, kankinant ar kitaip itin žiauriai, palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei, ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Kalinys Lukiškėse papasakojo, kad moteris buvo išžaginta, ją norėta sudeginti

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėjas Tadeušas Volkovskis buvo priverstas atsižvelgti į valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro Vičeslavo Jevmenovo baigiamąją kalbą – nei jis, nei nukentėjusiosios artimieji neprašė, kad kaltinamieji būtų pasodinti už grotų. Teismui beliko konstatuoti, kad bausmės tikslai bus pasiekti ciniškus nusikaltėlius palikus laisvėje.

O juk jiems net grėsė įtarimai dėl gerokai sunkesnių nusikaltimų – praėjus beveik 4 metams po benamės mirties vienas suimtasis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime pareiškė, kad vienas kameros draugas dar 2008-aisiais, iš karto po sulaikymo, prisipažino, jog su savo draugais išžagino moterį, kurią vėliau nuvežė į mišką, o ten sumušę bandė sudeginti, bet galop nusprendė ją palikti.

Ar moteris iš tikrųjų moteris prieš mirtį galėjo būti išžaginta, teismo medicinos ekspertams nepavyko nustatyti.

Būtent po šio kalinio pasakojimo buvo atnaujintas ikiteisminis tyrimas dėl benamės mirties – anksčiau prokurorai jį buvo nusprendę nutraukti.

Ant vyro nusišlapino, o moterį įtempė į bagažinę

Bylos duomenimis, J. Mašara, V. Kolesnikovas ir T. Balcevičius nusikaltimą įvykdė dar 2007-ųjų gruodžio 18-osios vakarą, kai apie 20 val. Vilniaus rajone, Mickūnuose, autobusų stotelėje pamatė sėdintį vyrą ir moterį.

V. Kolesnikovas pareigūnams prisiminė, kad tą vakarą susitiko su draugu T. Balcevičiumi.

„Važinėdami su jo automobiliu prisigėrėme, o paskui paskambinome J. Mašarai, su kuriuo mokėmės toje pačioje mokykloje, – pasakojo jis. – Kai susitikome, nuvažiavome į vieną, paskui – kitą vietą, kol galop nusprendėme nuvažiuoti iki autobusų stotelės – prie jos esančioje aikštelėje dažnai rinkdavosi jaunimas su automobiliais. Atvažiavę pamatėme stotelėje sėdinčius vyrą ir moterį, jie abu buvo girti“.

Tuo metu gyvas išlikęs nukentėjusysis teigė, kad su moterimi tądien buvo išgėrę alkoholio, todėl nusprendė kurį laiką pasėdėti stotelėje ir išsiblaivyti, o vėliau grįžti į nakvynės namus.

„Po kiek laiko prie mūsų privažiavo automobilis, jo vairuotojas liko sėdėti, o iš priekio išlipo keleivis, – pasakojo vyras. – Jis nieko nesakydamas priėjo prie manęs ir kumščiu sudavė į veidą, pataikė į lūpą. Po šio smūgio pargriuvau nuo suoliuko ant nugaros – jis tada pradėjo mane spardyti į įvairias vietas. Mušė jie ir kartu buvusią draugę... Po to vienas tų vaikinų, dabar jau nežinau kuris, ant manęs pradėjo šlapintis...“.

Nukentėjusysis teigė, kad po kiek laiko vienas iš vaikų pasiūlė išsivežti jo draugę.

„Ką tu tenai su ja stumdaisi, tempk į bagažinę“, – šių žodžių nukentėjusysis teigė iki šiol negalįs pamiršti, nors būtent po jų pajuto smūgį į kairį smilkinį ir prarado sąmonę.

„Atsipeikėjau tik paryčiais, kai žmonės jau ėjo į darbą ir žiūrėjo į mane“, – sakė jis.

Į motiną tinkančią moterį išrengė nuogai, nors ji prašė tik vieno – pasigailėti

Tuo metu moterį į automobilį įgrūdę vyrai ją nuvežė į mišką prie Mickūnų geležinkelio stoties.

„T. Balcevičius ir V. Kolesnikovas ištraukė moterį iš automobilio, o aš nusprendžiau užkurti laužą, nes buvo šalta, – vėliau atsakomybės kratėsi J. Mašara. – Tada pamačiau, kaip draugai tą moterį nurenginėja... Sakiau, kad liautųsi, nes moteris jiems į mamas tiko, tačiau jie būdami girti manęs nepaklausė...“.

J. Mašara tvirtino, kad nurenginėjama moteris prašė jos pasigailėti. „Kai moteris buvo nurengta, ji gulėjo ant sniego, o draugai ją mušė gulinčią“, – kaltinamasis aiškino, kad aukos negynė, nes jam esą buvo baisu.

„Dabar jau neprisimenu, bet ji man kažką negražaus pasakė, įžeidė, gal dėl to ją ir mušiau“, – kraupią tiesą atskleidė V. Kolesnikovas.

„Kai atsivežėme šią moterį į mišką, pamatėme, kad jai apie 40-50 metų, nors iš pradžių manėme, jog ji yra jaunesnė, – sakė T. Balcevičius. – J. Mašara ją pradėjo tampyti, mušti, o aš su V. Kolesnikovu užkūrėme laužą, išgėrėme dar alaus, o po kiek atsisėdau į automobilį ir užsnūdau. Vėliau V. Kolesnikovas mane pažadino ir pasakė, kad moteris pabėgo, jos jau nėra miške, todėl liepė važiuoti iš miško“.

T. Balcevičius aiškino, kad vėliau V. Kolesnikovas jam pasakojo, jog moteris prie laužo šoko striptizą ir porą kartų nukrito nuoga į laužavietę.

„Važiuodami į mišką linksmintis mes nenorėjome tos moters prievartauti, manėme, kad ji jaunesnė, kad dėl kompanijos ją vežamės, pasišildyti“, –- sakė jis.

„Iš tikrųjų moteris liko gulėti prie laužo nuoga, manėme, kad ji atsistos ir nueis namo, juk drabužiai buvo prie jos“, – sakė V. Kolesnikovas.

Kaltinamieji pareigūnams teigė, kad po nusikaltimo nusprendė apie „nuotykius“ miške niekam nepasakoti, o apie jos mirtį esą sužinojo tik tuomet, kai per televizijos žinias išgirdo, jog rastas jos lavonas. Miške benamė išgulėjo mėnesį – jos kūnas buvo apdegęs ir smarkiai apgraužtas žvėrių.

Teisėjas: nekyla abejonių, kad moteris ilgą laikė jautė didelį skausmą

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas T. Volkovskis nuosprendyje pažymėjo, kad nors kaltinamieji negalėjo paaiškinti visų nukentėjusiosios sužalojimų aplinkybių dėl girtumo, tačiau jų kaltė neabejotinai įrodyta.

„Teismas pripažįsta, kad kaltinamieji itin žiauriai bei kankinant nukentėjusiąją bendrais veiksmais padarė nesunkų sveikatos sutrikdymą“, – pažymima nuosprendyje.

Pasak teismo, jaunuoliai elgėsi neapdairiai, nesuteikė nukentėjusiajai pagalbos, nors galėjo tai padaryti.

„Kaltinamieji prisipažino, kad moteris liko gulėti prie laužo nuoga, ji nelabai buvo sumušta, todėl jie tikėjosi, kad ji atsistos ir nueis namo, juk drabužiai buvo prie moters, – nuosprendyje pažymėjo teisėjas. – Matydami, jog nukentėjusioji nėra sąmoninga, ją žiemos metu miške paliko, nepasirūpinę pagalbos suteikimu. Šios aplinkybės rodo, jog kaltinamieji paliko žmogų be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei“.

Teismas taip pat pripažino, kad kaltinamieji sumušė moters draugą autobusų stotelėje – jam buvo priteistas 2 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimas. Tuo metu moters artimieji nuo ieškinio atsisakė.

Už nusikaltimus teisėjas J. Mašarai, V. Kolesnikovui ir T. Balcevičiui skyrė po 3 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo 3 metams. Be to, jie įpareigoti sumokėti po įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.


Šiame straipsnyje: nužudymasmirtisžiaurumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
nu cia tai nuosprendis.be zodziu.benamis ne zmogus.o jeigu taip kokia ponia padetu......jo lietuva su teisesauga.o tai kodel teisti henrika daktara

ka cia reiskia

ka cia reiskia portretas
kaip suprast ta atidejo??? uz zmogzudyste dar paliko laisveje??? nuokrusas situs??? gal ir teisejas noretu pasivoliot miske ant sniego nuogas ir netycia i lauza ikristi???

mama

mama portretas
nesvarbu koki gyvenimo buda ji vede (dekokim musu valdziai uz toki gyvenima!)bet kad taip isidirbinet is zmogaus -negalima ,baust situos parazitus ,
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių