Darželio auklėtojai – baisūs kaltinimai: dukra sakydavo, kad „gauna per sprandą“

  • Teksto dydis:

Trisdešimt metų Kauno lopšelyje-darželyje „Bitutė“ dirbančiai ikimokyklinio ugdymo mokytojai tėvai ir buvę darbuotojai meta rimtus kaltinimus. Viena mama pasakoja iš dukros išgirdusi tai, kaip namie nekalbama. Atsirado ir daugiau liudijančių prieš pedagogę. Neapsieita ir be policijos bei vaiko teisių gynėjų įsikišimo, pasakojama LNK reportaže. 

„Dukra atkartojo auklėtojos sakytus žodžius: „Tave papurtysiu“ arba „Eik į kampą“. Kai ėmėme klausinėti dukros, kas vyksta darželyje, ji vis sakydavo, kad per sprandą gavo“, – pasakojo viena iš mamų.

Mama susirūpino, kas gi vyksta darželyje.

„Už durų stovėdama pati išgirdau, kaip auklėtoja šaukia: „nulipk, nulipk, nes tuoj gausi per pakaušį“, – susirūpinusi kalbėjo mama.

Mama pasiskundė darželio vadovybei, tačiau ši esą nieko nesiėmė. Tad neapsikentusi vaiko į šį darželį nebeleido.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Atsimenu, kai mano draugių du vaikai, atėjus tėvams jų pasiimti, isteriškai verkdavo. Niekas nesuprasdavo, kodėl. Taip vaikai, matyt, siuntė savo signalus, nes per maži buvo viską papasakoti, dar beveik nekalbėjo“.

Už durų stovėdama pati išgirdau, kaip auklėtoja šaukia: „nulipk, nulipk, nes tuoj gausi per pakaušį.

Mama sako, kad kilo įtarimų ir dėl alkoholio vartojimo darželyje.

„Esu girdėjusi ir vienąsyk pati užuodusi alkoholio kvapą“, – teigė mama.

Apie situaciją prabilo ir prieš penkiolika metų darželyje dirbusi darbuotoja.

„Ji eidavo išsimaudyti toje darželio pusvonėje. Tuo metu vaikus pririšdavo virve prie radiatoriaus. Vieną galą – prie vaiko kojytės, kitą – prie radiatoriaus, kad nesimaišytų po kojomis“, – atviravo buvusi darželio „Bitutė“ darbuotoja.  

Buvusi darbuotoja pasakoja, kaip būdavo smurtaujama.

„Rankšluostuku suduodavo vaikui per kaklą arba per galvą. Ne su ranka, kad neliktų jokių mėlynių, aišku. Tie vaikai buvo lopšelinukai, labiausiai, žinoma, kentėdavo tie, kurie dar gerai kalbėti nemokėjo“, – sakė buvusi darbuotoja.

Esą vaikai net ir valgyti darželyje gaudavo mažiau nei turėtų.

„Pirmiausiai auklėtoja pasiimdavo sau, savo vyrui, kad turėtų, ką rytojui į darbą pietums įdėti. O vaisių kartais vaikai ir visai negaudavo, nes auklėtojos išsidalindavo“, – dėstė buvusi darbuotoja.

Darželio vadovybė kalbėtis su žurnalistais nepanoro. Atsiuntė atsakymą raštu.

„Apie situaciją sužinojome tik iš socialinių tinklų. Raštiškų skundų dėl minėtos ikimokyklinio ugdymo mokytojos nesame gavę. Mokytoja dirba toliau. Papeikimą skirti šiuo metu nėra pagrindo“, – rašte savo poziciją išdėstė Kauno lopšeli-darželio „Bitutė“ direktorė Ritutė Širmulienė.

Raštiškų skundų dėl minėtos ikimokyklinio ugdymo mokytojos nesame gavę. Mokytoja dirba toliau. Papeikimą skirti šiuo metu nėra pagrindo.

 

Švietimo skyriaus vedėja sako, kad pasirodžius informacijai dėl galimo smurto, kalbėjosi ir su direktore, ir su dabar darželį lankančių vaikų tėvais.

„Iš 15 tėvų dalyvavo vienuolika. Visi tėveliai paneigė smurto apraiškas. Išsakė nuomonę, kad auklėtoja yra gera, tvarkinga, dėmesinga“, – konstatavo Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Auklėtoja dėl paviešintos informacijos kreipėsi į policiją.

„Vasario 24 dieną buvo gautas pareiškimas iš vienos ugdymo įstaigos darbuotojos dėl viešoje erdvėje pasirodžiusios galimai žeidžiančios informacijos“, – šį faktą patvirtino ir Kauno policijos atstovė Dovilė Ežerinskienė.

Tyrimo ėmėsi ir vaiko teisių gynėjai. 

„Nagrinėjame galimą vaiko teisių pažeidimą. Matome, kad yra būtinybė pasižiūrėti, kokia situacija yra ir pačiame darželyje, ištirti tą situaciją. Kreipėmės į teisėsaugą, kadangi tai yra pranešimas apie galimą smurtą prieš vaiką“, – kalbėjo vaiko teisių apsaugos specialistė.

Ne pirmas kartas, kai šis Kauno darželis atsiduria dėmesio centre. Prieš ketverius metus ikimokyklinio ugdymo mokytojos padėjėja nuteista dėl to, kad dvimetį prigirdė raminamųjų vaistų, jog šis būtų ramesnis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ji

Ji portretas
Reiktu aukletojom vesti paskaitas kasmet apie elgesi su vaikais kad neatsipalaiduotu mes pvz su 20 vaiku sudurnavot tikrai gali kiekvienas

Zuvis

Zuvis portretas
Del visko kaltint aukletoju nereiketu. Buvo situacija:ateinu pasimt vaiko,o rubinej triuksmas. Viena mergaite isiutus visas spinteles spardo aukletojos stovi apake,nezino ka daryt. Vieni vaikai verkia kiti isigande grupej ant kilimo sutsede.Mergaite is nepilnos seimos,mama kiek veliau pastebejau irgi isterike. O i kiekviena seima neilysi ir nezinai kas ten daros. Geriausia kaltint aukletojas,mokytojas ir visus,nematant savo klaidu!

Jurgis

Jurgis portretas
Tai gerai , kad likai sveikas ir gyvas o galėjai vaikščioti ir be ausies.
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių