Sūnaus netekusi šeima: turi atsakyti ne tik Santaros klinikos, bet ir anesteziologas

  • Teksto dydis:

Po atostogų Egipte 7-metį sūnų tėvams teko vežti į Santaros klinikas. Paaiškėjo, kad mažametis pasigavo agresyvią bakteriją. Deja, gydymas buvo neveiksmingas. Kilo grėsminga komplikacija – ūmus inkstų nepakankamumas. Berniukas mirė. Tačiau šeima įsitikinusi, kad vaiką nužudė ne bakterija, o jo mirties kaltininkas – gydytojas anesteziologas, pasakojama LNK reportaže.

Vilniečių šeima savo sūnaus nebeišvys.

„Mes kalbame apie mažamečio vaiko netektį. Tai yra tragedija“, – sakė advokatas Modestas Sriubas.

Septynerių metų vaiko gyvybė užgeso Santaros klinikose grįžus iš kelionės.

„Nieko blogo nenujaučiant nuvažiavome į Santaros klinikas. Ten sūnų paguldė tolimesniems tyrimams, nes vaikas vėmė, viduriavo. Atlikus tyrimus, rado bakteriją pirmuonį, kurią parsivežėme, panašu, po atostogų Egipte“, – pasakojo mirusio vaiko tėvas Tadas Laucevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Anot tėvo, pirmiausiai nuspręsta gydyti tabletėmis, bet vaikas jas išvemdavo. Situacija vis blogėjo, bet personalas ramino, kad neva tokia gali būti ligos eiga. Tabletės pakeistos į leidžiamus vaistus. Vaikas pradėjo tinti ir buvo perkeltas į reanimaciją.

„Perkėlus į reanimaciją, padarė tyrimus. Pasakė, kad vaiko inkstai nebefunkcionuoja ir jo būklė sunki“, – komentavo mirusio berniuko tėtis.

Tėvo teigimu, gydytojai be jų raštiško sutikimo nusprendė atlikti centrinę venos kateterizaciją, tačiau ji tapo lemiama. Buvo pradurta centrinė vena.

Anesteziologo klaida yra kritinė, kad privedė vaiką iki mirties.

„Anesteziologo klaida yra kritinė, kad privedė vaiką iki mirties“, – konstatavo T. Laucevičius.

Apie sūnaus mirtį pranešta telefonu. Nuo įvykio praėjo beveik dveji metai. Tėvai išgyventą košmarą paviešino tik dabar ir tiesos nutarė ieškoti per teismus.

„Santaros klinikos iš tikrųjų padarė klaidą ir labai grubią. Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija tą patvirtino. Tėvai patyrė skaudžią netektį“, – konstatavo M. Sriubas.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija (toliau – Komisija) gavo prašymą atlyginti žalą dėl 7-mečio paciento mirties Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose. Atsakyme rašoma, jog prašymą išnagrinėjusi Komisija nusprendė, kad žala paciento sveikatai buvo padaryta bei kad ši žala buvo išvengiama.

Santaros klinikos atsakymą pateikė raštu. Jame rašoma, kad nuoširdžiai užjaučia artimuosius ir apgailestauja, jog jų klinikose įvyko intervencinės procedūros komplikacija, kuri baigėsi paciento mirtimi. 

„Santaros klinikos viso teismo proceso metu neigė, kad padaryta žala“, – kalbėjo advokatas. 

Šeima sako, kad tuo metu, kai vaikas buvo gydomas, save ramino, jog yra geriausios įstaigos ir geriausių medikų rankose.

„Visas procesas, kas vyko Santariškėse nuo pat pradžių, buvo kažkoks pasityčiojimas. Mes gulėjome tris dienas, per tą laiką pasikeitė gal apie dešimt palatos daktarų“, – sakė tėvas.

Pasak šeimos, principas toks – ateis kitas, susipažins ir priims sprendimus. Todėl klausia, ar taip gali ir turi būti. Ir kiek dar turės numirti vaikų. Santaros klinikos pabrėžia, kad kiekvienas paciento mirties atvejis yra sukrečiantis, tačiau vykstant teismams, konkretaus atvejo komentuoti negali.

„Į klausimą, kodėl mirė vaikas, atsako, kad čia buvo nepageidaujamas įvykis. 1 iš 10 tūkstančių atvejų būna, kad praduria veną. Bet čia tikriausiai yra kompetencijos stoka“, – teigė T. Laucevičius.

Medikas Santaros klinikose nebedirba. Nukentėjusiųjų teigimu, išėjo pats. Šeima sieks, kad atsakytų ne tik klinikos, bet ir pats anesteziologas. Jo atžvilgiu planuoja inicijuoti baudžiamąją bylą. Komisijos išvadoje tėvams buvo nuspręsta atlyginti tik po maždaug 11 tūkst. eurų. Anot advokato, tokie sumų dydžiai neadekvačiai per maži. Ligonių kasos nusprendė sumokėti daugiau. Kiek, neatskleidžiama. Šeima taip pat nesutinka ir su Komisijos sprendimu, kad šie nenagrinėjo reikalavimo dėl neturtinės žalos atlyginimo mirusio vaiko broliui ir sesei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tapo madinga is artimųjų mirties daryti biznį. Va, kai pamirs mano 95 metų uošvienė, ir aš prisiteisiu iš daktarų, kad blogai gydė. Reikalausiu mažiausia milijono !!!

suma

suma portretas
o kas paskaiciuos kiek dabar mirs zmoniu, nes anesteziologas nebedirba ir nera kuo jo pakeist? siaip tai gydytojas daugiau zmoniu isgelbeja nei numarina. o jei visus teis nes kazko neisgelbejo tai po metu neliks ne vieno dirbancio gydytojo. Lietuvoje per metus bet kuriuo atveju turi mirti 30-50 tukstanciu zmoniu, o tiek mediku niekada nebus dirbanciu

jk

jk portretas
ponai kritikai,o jus niekad piršto isipjove ar nebuvot? aiški kompetencijos stoka pjaustant duoną ar skutant bukves,ir medikams kartais nepavyksta koks nors veiksmas,kaip ir vairuojant automobili dažnos avarijos so žmoniu sužalojimais ar net mirtimi.visam pasaulyje medikai retkarčiais klysta,bet to nereikia suasmeninti ir reikalaut ikriminalines bausmes anesteziologui.beje apie pinigus gautus iš ligoniu kasu nutylima,tai reiškia suma pakankamai didele.o jusu vaikas Egipta pagavo amebą ,tai visiškai aišku ,kad jus nežiurejote ranku higienos,o tropines ligos to neatleidžia,plaut rankas butina ir negalima kišti prštu i burną ,visus vaisius reik gerai nuplauti ir dezinfekuoti.likit sveiki po Egiptu
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių