Prienų rajono miške siautėjo liepsnos: uždraus lankymą?

  • Teksto dydis:

Per pusšimtį gelbėtojų vakar skubėjo gesinti liepsnų apimto miško Prienų rajone. Ugniagesiai gelbėtojai Prienų rajone darbavosi dar mažiausiai parą. Nors netoli Vartų kaimo kilusį gaisrą pavyko lokalizuoti, kad ugnis nebeplistų, tačiau dėl itin nepalankių oro sąlygų gaisro pavojus išliko, pasakojama LNK žiniose.

„Miško paklotė yra labai sausa, durpinga, smėlis, tad sunku įeiti. Trūksta ir žmogiškųjų resursų. Reikia daug rankinio inventoriaus, nes visą šį plotą reikia užpilti vandeniu“, – pasakojo Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintautas Baltrimas.

Dūmų stulpus vietiniai pamatė už kelių kilometrų. Nors iš pradžių gaisras neatrodė didelis, tačiau pavojus kilo dėl sausros ir dėl gaisravietėje esančių aukštos įtampos trasų.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

„Degė atvira liepsna. Ugnis buvo pakilusi į keturių, penkių metrų aukštį. Sakykime, kad tinkami sprendimai, ugniagesių išsidėstymas leido suvaldyti ugnį ir gaisras buvo lokalizuotas 1,5–2 hektarų plote“, – pasakojo G. Baltrimas.

Ugniagesiai gelbėtojai į Prienų rajoną lėkė iš visos Kauno apskrities. Prireikė per pusšimčio ugniagesių. Vandens telkinių šalia irgi nebuvo. Vandenį gabenome iš už penkių kilometrų esančio tvenkinio.

„Gelbėtojai atvyko iš Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, taip pat prisidėjo ir ugniagesių komandos iš Kauno miesto, Gudelių, Igliaukos. Mums pagelbėjo miškininkų sunkiosios ir lengvosios autocisternos bei miškininkų traktoriai, rankinis inventorius“, – sakė G. Baltrimas.

Urėdai sako, kad žala gamtai – didelė. Užsidegė apie 70 metų pušynas.

„Tai – trečios grupės regioninis parkas. Išdegusi miško paklotė, kurią sudarė mažesnės eglutės. Deja, dauguma medžių dar žus. Na, o pušys yra ištvermingos karščiui ir ugniai, manau, kad jos atsilaikys“, – akcentavo miškų apsaugos specialistas Rytis Zizas.

Artimiausiu metu bus paskelbtas penktas gaisringumo lygis. Tai reiškia, kad lankytojams bus iš viso uždrausta patekti į mišką.

 

Šiemet – tai pirmas toks didelis miško gaisras Prienų apskrityje. Specialistai sako, kad situacija dėl sausros – ekstremali.

„Prašau lankytojų dabar nesilankyti miškuose. Labai pavojinga, Lietuvoje vyrauja ketvirta miškų degumo klasė, o keliuose regionuose jau pereina į penktąją“, – teigė R. Zizas.

Vieniems tenka tramdyti nepaklusnius lankytojus, kurie sustoja miške parūkyti, o tai gali sukelti katastrofinius padarinius.

„Sustoja važiuodami keliu parūkyti. Mes privažiuojame, prašome, kad to nedarytų arba rūkytų saugiose vietose. Drausminame lankytojus“, – pasakojo R. Zizas.

Kadangi orai nevėsta, svarstoma Prienų apskrityje skelbti aukščiausią miškų gaisringumo lygį.

„Artimiausiu metu bus paskelbtas penktas gaisringumo lygis. Tai reiškia, kad lankytojams bus iš viso uždrausta patekti į mišką“, – sakė G. Baltrimas.

Šiuo metu aukščiausias gaisringumo lygis paskelbtas septyniose savivaldybėse. Panevėžyje, Biržuose, dalyje Radviliškio, Kuršėnų, Mažeikių ir Kazlų Rūdos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių