Pas gimdyvę pavėluotai atvažiavę medikai: užuojauta artimiesiems, bet vaikas gimė negyvas

Šiauliuose greitosios medicinos pagalbos automobilyje pirmadienio naktį mirė naujagimis.

Pagalbos šaukėsi net kelis kartus

Kaip pranešė Policijos departamentas, berniukas gimė Kelmės rajone, Šedbaruose, Darželio gatvėje esančiame bute.

Jį pagimdė 1987 metais gimusi moteris, kuri paguldyta į Šiaulių ligoninę.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė Vilma Juozevičiūtė portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad mirusio naujagimio šeima du kartus bandė susisiekti su greitosios medicinos pagalbos tarnyba.

„Vienas skambutis buvo 19.39, antras skambutis buvo 19.59 valandą. Tokia tvarka, mes priimame, išsiaiškiname, kvietimo priežastį ir jungiame pacientą, jeigu jam reikia tik medicinos pagalbos, mes jį jungiame pokalbiui“, – situaciją komentavo BPC atstovė.

Jos teigimu, motinos pranešimą greitosios medicinos pagalba priėmė, bet kada kokias pajėgas perspėjo, BPC nežinojo.

„Mes to net nematome sistemoje. Mes daugiau matome, kai yra Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Kai mes valdome pajėgas, tai mes daug informacijos turime“, – teigė V. Juozevičiūtė.

Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Šiaulių filialas situaciją komentuoti atsisakė.

Nebuvo laisvų brigadų

Savo ruožtu Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos Kauno filialo direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė teigė, kad į iškvietimą buvo reaguojama nedelsiant.

„Tai buvo atlikta iš karto. Tai nebuvo atidėtas kvietimas, tai nebuvo uždelsta, tai buvo skirta skubiam kvietimui, pirmai kategorijai ir brigada vyko su švyturėliais“, – BNS teigė GMP tarnybos atstovė.

Vis tik, pasak I. Kajokaitės, tuo metu regione nebuvo laisvų brigadų.

„Kartais būna, kad atstumas yra didesnis nei gali pasiekti per 25 minutes. Čia buvo toks atvejis. Atvyko jie kažkur po 35 minučių, kaimiškoje teritorijoje turėtų būti 25 minutės“, – teigė I. Kajokaitė.

Atvyko jie kažkur po 35 minučių, kaimiškoje teritorijoje turėtų būti 25 minutės.

Anot jos, gimdymas jau buvo prasidėjęs, tad jį reikėjo tęsti namuose.

„Užuojauta artimiesiems, bet vaikas gimė iš karto negyvas, naujagimis nekvėpavo. Ir buvo iš karto gaivinamas ir vežtas į ligoninę gaivinant“, – aiškino I. Kajokaitė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė Zita Katkienė teigė, kad mirusio naujagimio motinos būklė šiuo metu yra stabili.

„Manau bus galima komentuoti kai bus pilnas, aiškus situacijos vaizdas“, – žurnalistams Seime antradienį sakė naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas.

Jis žadėjo aptarti situaciją su Greitosios medicinos pagalbos tarnyba.

Atliks patikrinimą

Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai žada pavesti atlikti patikrinimą, siekiant išsiaiškinti įvykio aplinkybes ir ieškoti galimybių ateityje išvengti panašių nelaimių.

„Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo organizavimo tvarkos apraše numatyta, jog siekiama, kad laikas nuo kvietimo užregistravimo iki pirmosios medicinos pagalbos teikimo gyvybei grėsmingais atvejais pradžios miesto gyvenamosiose vietovėse būtų iki 15 minučių, kaimo gyvenamosiose vietovėse – iki 25 minučių. Reiškiame nuoširdžią užuojautą mirusio naujagimio artimiesiems“, – rašoma ministerijos pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Manau, kad motinai reikia kelti baudžiamąją bylą dėl nužudymo dėl nerūpestingumo. Nėščia nesiteikė apsilankyti pas gydytojus, kur būtų nustatyta kūdikio padėtis, pasirūpinta gimdymu. Gaila vaikelio, bet nėra ko kaltinti kitų. Kai kurie komentatoriai jau milijonines kompensacijas svajoja. Atsibuskit, motina nesirūpino nėštumu, tai ir įvyko nelaimė. Tokiu sudėtingu atveju greitosios atvykimo kelios minutės, manau, padėties nepakeistų. Vaikų teisės turėtų ne motinėlei pagalba rūpintis, bet pakontroliuoti kaip prižiūrimi tie 7 vaikai,kokiose sąlygose auga, ar ir į juos žiūrima taip atsainiai? Jei dar net negimusio vaikelio sveikata nerūpi, tai baisu.

Anonimas

Anonimas portretas
mano nuomone Dulkele ant sakos reiketu uz tokias pertvarkas. spyga taukuota

To ?????

To ????? portretas
Galėjo jau gimti negyvas. Kaip mirties laiką užrašė kada konstatavo mirtį ir nustojo gaivinti. Čia nerašoma, kad buvo atgaivintas prieš vežant. Čia tik skrodimas gali nustatyti mirties priežastį.
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių