PAGD: visi šiais metais gaisruose žuvę žmonės nebuvo įsirengę dūmų detektoriaus

  • Teksto dydis:

Nė vieno šiemet gaisruose žuvusio gyventojo namuose nebuvo įrengtas dūmų detektorius, ketvirtadienį pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Šiemet gaisruose žuvo 31 žmogus. Kaip ir anksčiau, daugiausia gyventojų ugnyje žūsta dėl neatsargaus rūkymo. Dėl šios priežasties sausį-balandį Lietuvoje žuvo vienuolika žmonių.

Penki žmonės žuvo dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi, po du – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų ir dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų, po vieną – dėl pašalinio ugnies šaltinio ir kitų priežasčių. Dar devynių žmonių žūties priežastys tikslinamos.

„Be šių priežasčių, labai svarbi aplinkybė – nė vieno gaisre žuvusio žmogaus namuose nebuvo įrengtas autonominis dūmų detektorius“, – pranešime sako Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas Aurimas Gudžiauskas.

Skaudžiausia nelaimė įvyko pirmadienio naktį Raseinių rajone, Šiluvos seniūnijoje, Bogušiškių kaime, kai gaisre žuvo trys žmonės. Dūmų detektorių namo savininkai nebuvo įsirengę ir gaisras buvo pastebėtas per vėlai.

Pasak pareigūno, gyvenamajame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų detektorius.

„Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega, ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nepatariama jų įrengti virtuvėje, ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai,“ – sako A. Gudžiauskas.

Įrengiant autonominius dūmų detektorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija. Kadangi karšti dūmai kyla į viršų ir  kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų. Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų detektoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų.

Parenkant detektoriaus tvirtinimo vietą, būtina prisiminti, kad kartais teks pakeisti elementus, patikrinti jo veikimą, todėl rekomenduojama juos įrengti lengvai prieinamose vietose.

Kad autonominiai dūmų detektoriai patikimai veiktų, svarbu periodiškai patikrinti jų veikimą paspaudžiant testavimo mygtuką. Jeigu šie prietaisai yra su keičiamais maitinimo elementais, juos reikėtų keisti kasmet. Dulkės ir nešvarumai mažina jų jautrumą, todėl reikėtų neužmiršti nuvalyti dulkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių