Aplinkosaugininkai: kaip tinkamai tvarkyti po audros nuvirtusius medžius privačiame sklype?

  • Teksto dydis:

Stiprios audros palieka savo padarinius – išvirtusius, nulūžusius, apdegusius medžius ar nulūžusias jų šakas.

Aplinkos apsaugos departamentas pataria, kaip gyventojams reikėtų tinkamai tvarkyti po audros pažeistus medžius privačiuose sklypuose. Norint pranešti apie pavojų keliančius nuvirtusius medžius, reikia kreiptis skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Kada nereikia leidimo ar sprendimo kirsti ar intensyviai genėti saugotiną želdinį dėl audros?

Vyriausybės patvirtintuose kriterijuose, nustatyta, kad medžiai ir krūmai nepriskiriami saugotiniems, jei jie yra nudžiūvę, stichinių nelaimių, ekstremalių įvykių, gaisrų ar avarijų metu išversti, nulaužti, apdegę, sužaloti be žmogaus įsikišimo.

Jei audros paveiktas želdinys kelia pavojų gyventojams, jų turtui, statiniams ar eismo saugumui, ir jį pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti (pašalinti daugiau nei 30 proc. lajos tūrio) reikia nedelsiant, tai galima padaryti be leidimo ar sprendimo. 

Tokiu atveju darbus atlikę asmenys per 3 darbo dienas privalo raštu informuoti savivaldybės administraciją, nurodydami saugotino želdinio vietą (adresą ar koordinates) ir pateikti 3 nuotraukas, kuriose būtų užfiksuotas vaizdas prieš atliekant darbus ir iš skirtingų pusių užfiksuotas nukirstas, kitaip pašalintas iš augimo vietos ar intensyviai nugenėtas saugotinas želdinys.

Kada reikalingas leidimas kirsti saugotiną želdinį po audros?

Kitais atvejais, pvz., jei saugotinas medis po audros nepavojingai pasviro (iki 45 laipsnių ribos), nekelia pavojaus gyventojams, jų turtui, statiniams ir eismo saugumui, kuriuos reiktų pašalinti nedelsiant, tačiau vis dar gyventojui kelia susirūpinimą, norint gauti leidimą želdinio kirtimui ar intensyviam genėjimui, reikėtų kreiptis į atitinkamos savivaldybės administraciją.

Pasitikrinti, ar želdinys yra saugotinas galima pagal nustatytus Vyriausybės patvirtintus kriterijus.

Dėmesį reikia atkreipti į tai, kokia medžio rūšis, skersmuo, identifikuoti žemės, kurioje auga medis, paskirtį.

Be to, Želdynų įstatyme numatyta, kad savivaldybė gali priimti sprendimą paskelbti saugotinais ir kitokius želdinius, neatitinkančius Vyriausybės patvirtintų kriterijų, tokiais atvejais reikėtų pasikonsultuoti su savivaldybės specialistais.

Jei medis įvirto į gyventojo privatų sklypą iš šalimais esančio privataus sklypo arba iš viešosios teritorijos, kaip reikėtų elgtis?

Jei želdinys užvirto iš kaimyninio sklypo, aplinkosaugininkai patartina apie įvykį pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112, kad informacija būtų perduota tarnybos, atsakingoms už stichinių nelaimių likvidavimą (pvz., priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui)  ir jei yra galimybė – želdinių savininkui ar valdytojui. Jei želdinys įvirto iš viešosios teritorijos reikėtų pranešti – vietos savivaldybės administracijai. 

Atkreipiame dėmesį, kad norint pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti nesaugotinus stichinių reiškinių pažeistus želdinius valstybei priklausančioje žemėje, privatiems ar juridiniams asmenims, galima tik gavus želdinių savininko leidimą. Visas aplinkybes, susijusias su įvykiu, svarbu prieš imantis bet kokių veiksmų, užfiksuoti nuotraukomis ir (ar) vaizdo medžiaga.

Ar galima gyventojams pasiimti po audros nuvirtusio medžio medieną?

Po audros nuvirtusių želdinių medieną, sklypo savininkas gali pasiimti. Želdiniui užvirtus iš kaimyninio sklypo dėl medienos paėmimo reikėtų tartis su sklypo savininku, jei iš viešosios teritorijos – medieną galima paimti tik su savivaldybės sutikimu. 

Nugenėtų ar nulūžusių šakų tvarkymas

Po audros nulūžusias ar nugenėtas medžių šakas galima tvarkyti įvairiais būdais:

a) Kompostuoti, laikantis rekomendacijų.

b) Išvežti į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius, į kuriuos galima mesti smulkias medžių ar krūmų šakas, medžio žievę, pjuvenas, drožles, skiedras.

c) Išvežti į žaliųjų atliekų pridavimui skirtas aikšteles, įrengtas kiekvienoje apskrityje. Tokių aikštelių šiuo metu Lietuvoje yra 53. Aikštelių sąrašą ir adresus galite rasti čia.  Aikštelėse priimama smulkios medžių, krūmų genėjimo šakos, medžio žievė, pjuvenos, drožlės ir skiedros.

d) Nusprendus deginti šakas svarbu tai daryti vadovaujantis specialiais reikalavimais, kuriuose aprašyta šių atliekų deginimo tvarka lauko sąlygomis ir draudimai.

Išsamią informaciją apie žaliųjų atliekų tvarkymą rasite Aplinkos apsaugos departamento specialistų parengtoje atmintinėje.  

Aktualiausia informacija apie želdynų priežiūrą – rasite departamento specialistų parengtoje želdinių atmintinėje.

Apie aplinkosaugos pažeidimus praneškite skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o tu yrodyk aplinkosaugininkuj kad be zmogaus isikisimo...

o tu yrodyk aplinkosaugininkuj kad be zmogaus isikisimo... portretas
jam neidomu kas kur kaip kodel...jam svarbu pribaust daug greitai efektyviai pagal plana... a jeigu ner ka pribaust va tada ima padangos degt... ir yrodikit kad aplinkosaugininkai nesuinteresuoti i padegimus, nesuinteresuoti pribaust zmones zuz kanors... nieko asmenisko tiesiog cia GEROVE...pinigas cia dievas ... valdzia dave visas salygas aplinkosaugininkams siutet ir reketuot zmones...be teismo leidimo gali brautis i jusu namus i jusu automobili...stabdyt jus nakti miske....a jeigu nestosit - bauda be teismo ir aiskinimosi 1200Eur...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių