Pajūrio paplūdimių lankytojus puola uodų spiečiai

Savaitgalį į paplūdimį susiruošę žmonės turėtų pasiimti ne kremą nuo saulės, bet purškiklį apsaugantį nuo uodų. Pliažuose skraido šių vabzdžių debesys.

Šią savaitę paplūdimyje apsilankę lankytojai buvo nemaloniai nustebinti. Jie neišvengė uodų sukandimų. Klaipėdiečiai skundėsi, jog vabzdžiai puolė ne tik vakare, kaip jiems įprasta, bet ir dieną, kai šviečia saulė.

„Nuvažiavau į pliažą po vidurdienio net nesideginti, o šiaip pasidėti. Grįžau visa sukandžiota. Rankos ir kojos buvo išbertos didžiausiais spuogais“, – pasakojo viena klaipėdietė.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Urbonas vylėsi, jog, labiau atšilus orams, vabzdžių sumažės.

„Gal čia ne uodai, o mašalai, atskridę nuo Kuršių marių. Tačiau šie vabzdžiai gelia. Labai nemalonu. Prieš savaitę lankiausi Ventės rage. Ten ir jų pilna. Gal dabar toks laikas“, – spėjo V.Urbonas.

Uodų debesys neaplenkė ir Palangos paplūdimių. Ypač jų daug buvo trečiadienį ir ketvirtadienį. Penktadienio dieną jų buvo šiek tiek mažiau. Tam įtakos galėjo turėti sustiprėjęs vėjas.

Anot Palangos gelbėtojų vado Jono Pirožniko, siekiant apsaugoti gelbėtojus, įsigyta specialių priemonių. Nupirkta 20 purškiklių.

„Neįmanoma dirbti. Visur pilna uodų. Iš kur jų tiek atsirado?“, – stebėjosi J.Pirožnikas.

Neringos paplūdimiuose situacija geresnė. Tačiau čia poilsiautojų nuotaikas temdo ne uodai, o mašalai.

„Paplūdimiuose vabzdžių mažai. Prieš pora dienų daug jų buvo mieste. Užvakar mašalų jau buvo mažiau“, – pasakojo Neringos gelbėtojų vadovas Gintaras Kuprys.

Specialistų uodų gausa nestebina. Anot jų, lietingas ir vėsus pavasaris buvo ypač dėkingas jų vystimuisi. Uodai vystosi vandenyje: ten kur seklu, pelkėse miškuose. Todėl jų šiemet labai daug. Taip pat nežadama, kad uodų artimiausiu metu sumažės.

Poilsiautojai į paplūdimius pastarosiomis dienomis nesiveržia. Lepintis saulės voniomis ryžtasi vienas kitas. Nuo tokių pramogų juos atgraso šaltas vėjas ir vanduo.


Šiame straipsnyje: paplūdimyspajūrisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių