Važiuoti prieš eismą – greičiau

Važiavo prieš eismą, nes taip greičiau ir patogiau – tokia yra I.Kanto gatvės kasdienybė. Vadovautis savo interesais, o ne taisyklėmis daugybei mūsų vairuotojų vis dar yra norma. Baudos ar viešumas jiems – nė motais.

"Geriau gaudykite vagis"

I.Kanto gatvės pradžioje yra M.Gorkio pagrindinė mokykla, į kurią tėvai rytais atveža vaikus. Čia dažną dieną kartojasi ta pati situacija.

Išleidusi vaikus moteris vienos krypties eismo gatvėje pasuka prieš eismą.

Nustėrę kitų mašinų vairuotojai sustoja, taip susidaro kamšatis, o moters vairuojamas visureigis užšoka ant šaligatvio ir, nepaisydamas signalų bei iškalbingų kitų vairuotojų gestų, braunasi S.Daukanto gatvės link.

Klaipėdos kelių policijos Kelių patrulių kuopos 1-ojo būrio vadas Kęstutis Virbauskas patikino, kad apie besikartojančią situaciją šioje vietoje ne kartą pareigūnams yra pranešę šios gatvės gyventojai bei vairuotojai. Ir patys pareigūnai yra fiksavę šiuos atvejus.

Nutverti prieš eismą vairavę jie dažnai meta frazę, kuri pribloškia: "Man čia reikia. Aš neturiu kada važiuoti aplinkui. Juk niekam netrukdau. Aš greitai".

Vos užfiksavęs tokį pažeidimą pareigūnas imasi rašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą ir išgirsta visai kitus žodžius, bet ir juos kartoja dažnas Kelių eismo taisyklių pažeidėjas.

"Aš nieko nepadariau. Ar jūs neturite ką veikti? Geriau eitumėte vagių gaudyti!", – piktinasi tokie pažeidėjai, o po dienos vėl suka prieš eismą.

Emigrantai piktinasi

Vairuojantys emigrantai, ypač grįžę iš Anglijos, neretai nustebina keistais pažeidimais, o nutverti iškart puola teisintis, kad ką tik parvažiavo iš šalies, kur eismas vyksta priešinga puse.

Dažniausiai jie sutinka suklydę, atsiprašo, klausinėja, kas gresia.

Policininkų pokalbis su šiais žmonėmis taip pat baigiasi panašiai – tautiečiai tvirtina, jog naujojoje tėvynėje policininkai nėra tokie griežti, kad ir kaip vairuotojai klysta, kad ir kiek pažeidžia taisykles, bet nuobaudų esą nesulaukia.

"Kone kiekvienas aiškina, kad Europoje nėra taip, kaip Lietuvoje. Jei patikėtume kiekvienu emigrantu, Europoje policijos nėra arba pareigūnai už Kelių eismo taisyklių pažeidimus nebaudžia. Tokie paaiškinimai atrodo nerealūs. Pats nesu matęs, kad emigrantai pasuka prieš eismą, bet iš kolegų apie tokius atvejus teko girdėti", – dalijosi patirtimi K.Virbauskas.

Kasdien "atleidžia iš darbo"

Itin įžūlius kelių chuliganus kelių policininkai pažįsta iš tolo.

Dažniausiai tai būna prabangiais automobiliais važinėjantys ir nebaudžiami besijaučiantys vairuotojai. Vos pareigūnų sustabdyti jie spinduliuoja neapykanta ir panieka policininkams. Esą jiems viskas turėtų būti leista.

Jeigu pareigūnas imasi rašyti protokolą, prasideda psichologinės atakos: jie filmuoja, fotografuoja, gąsdina advokatais, grasina atleisti iš darbo.

"Neabejodamas galiu pasakyti, kad kiekvienas kelių policininkas buvo susidūręs su panašiais pažeidėjais, kurie dešimtis kartų "atleido" pareigūnus iš darbo. Pokalbis su jais dažniausiai prasideda klausimu, ar pareigūnas žino, ką sustabdė, kad jis jau rytoj neteks darbo. O dar dažnesnis jų pasakymas apie tai, kad policininkai nieko neįrodys", – pasakojo Kelių patrulių kuopos 1-ojo būrio vadas.

Būna ir paradoksalių situacijų, kai pažeidėjas sutinka pažeidęs taisykles, bando aiškinti, kad nusižengė netyčia, ir prašo nebausti.

Kai pamato, kad pareigūnas išsiima rašymo priemonę, plokštelė apsisuka kita puse ir vairuotojas nebesutinka nusižengęs, tvirtina, kad pažeidimo nepadarė, bei įžūliai aiškina, jog policininkas nieko neįrodys. Tačiau gavę baudą ją sumoka ir nebeskundžia nutarimo teismui.

Ne vienas pažeidėjas bando provokuoti pareigūnus siekdami sukelti pyktį, bet, kai pamato, jog tai nepavyksta, nusiramina ir atsisveikina su šypsena.

Kartais taip pasielgia amžinai skubantys verslininkai.

Tačiau kur kas dažniau chuliganiškai ir pavojingai vairuoja oficialaus darbo neturintys, bet brangiomis BMW ar "Mercedes Benz" mašinomis važinėjantys jauni vairuotojai.

Pasakojo pasaką apie meilę

Patruliuodami naktimis pareigūnai mato tuos pačius automobilius, vairuojamus tų pačių žmonių, važiuojančių neaišku kur ir nežinia kokiais tikslais.

Jų vairavimo stilius nesuvokiamai įžūlus ir visiškai nepagrįstas jokiu skubėjimu darbo reikalais. Atpažindami tokius iš toli, policininkai žino jų iššaukiantį ar net agresyvų vairavimo būdą.

Mieste yra keli taksi vairuotojai, kurie važiuoja ne tik itin greitai, bet ir pavojingai, nerodo posūkio signalų, apvažiuoja greičio slopinimo kalnelius.

Nuolat baudžiami piniginėmis baudomis jie vėl ir vėl įkliūva už tokius pat nusižengimus.

Tokie vairuotojai baudų nemoka, o dar kartą pričiupti ragina pareigūnus greičiau rašyti protokolą, nes jiems reikia skubėti, jie atvirauja, kad mokėti vis tiek nesiruošia.

Vienas toks taksistas kartą pavijo skiriamaisiais ženklais nepažymėtą policijos automobilį Atgimimo aikštėje, aplenkė jį iš dešinės ir, degant raudonam šviesoforo signalui, nurūko Herkaus Manto gatve pavojingai nardydamas tarp mašinų. Galiausiai pareigūnai jį pavijo ir sustabdė.

Taksistas nuobaudą apskundė, o teisme sukūrė pasaką, neva jį nubaudęs pareigūnas jam keršija, nes tas vieną kartą naktiniame klube "Piteris" nuviliojo jo merginą. Toks melas nepadėjo.

Grasino nužudyti policininką

Uostamiesčio kelių policininkai pažįsta dar vieną piktybinį kelių chuliganą. Jis, kaip ir brolis, labai seniai prarado vairuotojo pažymėjimą už vairavimą apsvaigus nuo narkotikų.

Šis vyras jau prieš porą metų buvo sukaupęs apie 10 tūkst. eurų nesumokėtų baudų.

Kaskart nutvertas jis baudžiamas už vairavimą be vairuotojo pažymėjimo, tačiau baudų nemokėjo ir veikiausiai nemokės, nes oficialiai nedirba, nors važinėja prabangia močiutės vardu registruota mašina.

Pastarąjį kartą nepastebėjęs, kad iš paskos važiuoja skiriamaisiais ženklais nepažymėtas policijos automobilis, šis kelių chuliganas pabandė įsisprausti į pirmą juostą, bet buvo neįleistas.

Tada minėtas vyras padidino greitį, užkirto kelią jo neužleidusiam automobiliui ir sustojo. Iš mašinos iššoko piktybinis pažeidėjas ir jo draugas.

Buvo aišku, kad "prasikaltusiam" žmogui tuoj skaudės, bet jį išgelbėjo situaciją stebėję policininkai.

Tąsyk chuliganas buvo vėl nuvežtas į policijos komisariatą, kur jam vėl išrašyta bauda.

Būtent šis asmuo, pamatęs, kad pareigūnai užfiksavo jo pažeidimą, dažniausiai bėga nuo policijos, kol baigiasi degalai arba įvažiuoja į akligatvį.

Bet ir tai jo netramdo. Kartą sustabdęs savo BMW X5 jis staiga peršoko ant galinės sėdynės ir įžūliai aiškino nevairavęs, o vairuotojas esą kažkur dingęs.

Šis jaunas vyras tiesiai šviesiai yra pareiškęs K.Virbauskui į akis, kad sutikęs mieste jį nužudys.

"Per savo tarnybos metus esu išgirdęs visokių grasinimų, bet tik šitas pilietis pareiškė tiesiai šviesiai: "Pagausiu, užmušiu". Puikiai žinau, kaip tas žmogus atrodo, todėl stengiuosi tokių grasinimų nesureikšminti", – pasakojo K.Virbauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hansas

Hansas portretas
Kažkada ir šiukšlių mašinos apsisukdavo kiemuose. Nėra ko lyginti šios gatvės praeityje. Vaikystėje pamenu vos vien kita mašina stovėdavo. O dėl grūsčių - papanios ir mamanios gatavi atžalas į klasę užvežti, jei kas leistų. Gink Dieve, nepaeis vaikelis kelis žingsnelius. Tad grūdasi kaip kokia avių banda.

13

13 portretas
Visi komentatoriai kurie senokai nebuvo I.Kanto g. ar tesiog akli o kartais net nepazistantis zenklu tegul susirenka ir grupele aplanko sios gatves atkarpa. Patikekit, liksit nustebinti tokia ekskursija ir manau net atsiprasisit tu zmoniu ant kuriu dabar uzvaret.

Vaje vaje

Vaje vaje portretas
O kada tai trečio maršruto autobusai toje gatvėje tilpdavo.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių