Uostamiesčio grafitininkai varo į neviltį

Klaipėdiečiai stebisi – miesto centre ir ypač poilsio zonose dešimtmetį pasirodo tie patys grafitininkų "tagai", tačiau apie tai, kad sienų terliotojai būtų demaskuoti ir nubausti, pranešimų negirdėti.

Vėl tos pačios terlionės

Gegužės pradžioje pasižvalgęs po paplūdimį Eduardas Bytautas nustebo vėl pamatęs keverzones ant įvairių objektų. Klaipėdietis pastebėjo, kad tai nėra beprasmės terlionės.

Ant paplūdimio tualetų jis užfiksavo "tagus" FTS, Shaman, Tres, UGK.

Vyras prisiminė kai kuriuos jų jau dešimtmetį matantis vis atsirandančius senamiestyje. "Tres" parašą raitantis asmuo tai daro apie ketverius metus.

Kai buvo pagauti labiausiai miestą niokoję Mer ir Ginov "tagus" raitę vyrai, daugelis stebėjosi, kad jie – ne beūsiai vaikigaliai, o jau suaugę žmonės, vieno jų amžius artėjo 30-ties link.

Senojoje turgavietėje po dideliu užrašu FTS pasirašo Shaman ir pasižymėjo šią terlionę palikęs jau šiais, 2019 m. Tie patys užrašai tais pačiais raudonais dažais yra ir ant optikos salono pagrindinėje miesto Herkaus Manto gatvėje.

"Nusiaubtas visas miestas. Kiekvienas mūsų matome ne kelis, o kelias dešimtis tokio braižo vandalizmo atvejų per kelis pastaruosius mėnesius. Grafitininkai siautėja ištisą dešimtmetį. O žala dėl jų – ne tik menkstantis estetinis miesto vaizdas, bet ir realūs nuostoliai verslininkams bei miesto biudžetui. Tačiau apie tai, kad vandalai būtų nutverti, žinių neturime", – piktinosi E.Bytautas.

Policija: žalos nedidelės

Klaipėdos švaros taisyklės reikalauja statinio savininkus laikyti fasadus švarius ir patiems uždažyti arba nuvalyti bet kokius estetinį vaizdą gadinančius užrašus, piešinius ar keverzones. Tad grafitininkai savo veiksmais lenda į verslo ir visų mokesčių mokėtojų kišenę.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Jūratė Albrektienė patikino, jog kiekvienas grafitininkų išpuolis vertinamas kaip viešosios tvarkos pažeidimas, juos tiria vis kitas Klaipėdos miesto policijos komisariato tyrėjas.

Pasak specialistės, pareigūnai stebi, žino ir analizuoja situaciją mieste.

"Masinių terlionių šiemet neužfiksuota. Pavieniais atvejais žalos nėra didelės. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grafičio senamiestyje. Įtariamieji kol kas nėra nustatyti", – pranešė J.Albrektienė.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" vadovas Virginijus Urbonas neturi vilčių, kad kas nors grafitininkų ieškos, juos pagaus ir nubaus.

Kaupia dažų atsargas

Pernai kažkas beprasmėmis keverzonėmis Smiltynėje išmargino visą kelią nuo Senosios perkėlos iki paplūdimio. Tada "tagai" atsirado ant suolų, žibintų stulpų, betoninių atitvarų, paplūdimio inventoriaus.

Kova su grafitininkais – lyg su vėjo malūnais. Tai – viso pasaulio bėda.

"Mūsų darbininkai viską uždažė. Kitos išeities nėra. Kasmet tas pats, turime turėti dažų atsargų. Juk jei net pagautume tuos chuliganus, diržo imti negalime, o jei praneštume policijai ir jiems pavyktų nustatyti keverzotojus, kentėtų jų tėvai, – apie "Klaipėdos paplūdimių" vargus pasakojo V.Urbonas. – Domėjomės, kiek kainuoja aerozolinius dažus atstumiantys dažai, bet supratome, kad mums jie neįkandami – nežmoniškai brangūs. Kova su grafitininkais – lyg su vėjo malūnais. Tai – viso pasaulio bėda."

V.Urbonas pasakojo kol kas daug naujų grafičių paplūdimiuose nepastebėjęs, bet jau žinantis, kad netrukus, kai gerokai atšils, kiekvienas rytas jiems atneš nemalonių staigmenų.

Todėl dažų atsargų kasmet reikia pasiruošti vis daugiau.


Šiame straipsnyje: grafitigrafičiaitagaivandalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

byce

byce portretas
U6K n1. SEK, AKUT, SORE, TENKER1

Anonimas

Anonimas portretas
Og ugk, tres, mer, ginov, tb2.

Anonimas

Anonimas portretas
Durniu gauja tie klaipedieciai. Asilai, terliotoju NIEKAS NEGAUDO ir NEGAUDYS.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių