Tarptautinio konflikto nebebus?

Klaipėdoje policininkų sustabdytas kaliningradietis, sulaukęs įtarimų, kad jo vairuotojo pažymėjimas suklastotas, šiomis dienomis gaus gerą žinią – dokumentas yra tikras.

Komisariate sėdėjo pusdienį

Gegužės 5-osios ryte, apie 7.30 val., reido metu Baltijos prospekte pareigūnai sustabdė automobilį "Volkswagen Bora" ir paprašė 44 metų vairuotoją pateikti vairuotojo pažymėjimą.

Pareigūnas atidžiai apžiūrėjo dokumentą ir nusprendė, kad įvilktas į plastikinę įmautę dokumentas yra popierinis, jo plėvelė suplyšusi.

Policininkui kilo įtarimas, kad dokumentas gali būti suklastotas, todėl pareikalavo, kad užsienietis važiuotų į policijos komisariatą.

Įtarimai labai papiktino vairuotojo žmoną, ji pasipiktinimą išreiškė socialiniame tinklalapyje "Facebook".

Pranešimas, kuriame moteris piktinosi sugadinta poilsio diena, buvo kupinas karčių žodžių Lietuvos policijai.

Viešnia stebėjosi, kad mūsų pareigūnai nemoka kalbėti rusiškai, teigdama, kad bent jau kaimyninių šalių kalbos pagrindus jie turėtų turėti.

Tiesa, moteris prisipažino, jog nei pati, nei jos sutuoktinis lietuviškai taip pat nemoka ir nesupranta, anglų kalba irgi negeba bendrauti.

Atvykusioji skundėsi Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate praleidusi penkias valandas, iš jos sutuoktinio buvo paimtas vairuotojo pažymėjimas. Ji pati su mažu vaiku ten taip pat praleido visą šį laiką.

"Facebook" draugams moteris guodėsi, kad vairuotojo pažymėjimą jos vyras buvo gavęs teisėtai, seniai juo naudojosi, ne kartą rodė pareigūnams, ir nesuprato, kodėl jis sukėlė mūsų šalies policininkams abejonių.

Viena klaipėdietė, pasiūliusi savo paramą atvykėliams, pasakojo žinanti, kad vyras esą pasisamdė Vokietijoje gyvenantį advokatą.

Bylos tyrimą koordinavusi Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Kristina Blinstrubienė patikino, kad byla nėra sudėtinga, o jos tyrimas – visiškai standartinė procedūra.

Po tyrimo – prasta žinia

Kelių policijos pareigūnui, ko gero, pirmiausia įtarimai kilo todėl, kad buvo atplyšęs dokumento laminato kraštelis.

Tačiau įpykusi vairuotojo žmona internete tikino, kad policininkas jį ir atlupo.

Netrukus įtarimų sukėlęs vairuotojo pažymėjimas buvo nuvežtas į Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės Uosto užkardą.

Pasienio pareigūnai patikrino dokumentą ir nustatė, kad pažymėjimas turi klastojimo požymių, yra popierinis, nors turi būti iš PVC (polivinilchlorido).

Patikrinus jį ultravioletiniais (UV) spinduliais nustatyta, kad nuotraukos rėmelis neatspindi UV spindulių ir nuotraukoje asmens plaukai uždengia rėmelį.

Vairuotojo pažymėjimo numeris taip pat neatspindi UV spindulių ir yra išlietas ne rašalu. Brūkšninis kodas turi viršuje brūkšnelius, o tokių negali būti.

Tokios specialistų išvados dar labiau vertė abejoti dokumento tikrumu.

Pareigūnų neapskundė

Tačiau vakar K.Blinstrubienė patikino gavusi bylą ir ji netrukus priimsianti sprendimą ikiteisminį tyrimą nutraukti, nes gauta galutinė išvada – vairuotojo pažymėjimas tikras.

Priimdama sprendimą išspręs ir paimto daikto grąžinimo klausimą.

"Specialisto išvadoje rašoma, kad Rusijos Federacijos vairuotojo pažymėjimo blankas yra atspausdintas pagal tokių blankų reikalavimus, tai yra jis tikras. Dokumentas savininkui bus grąžintas, – tikino prokurorė. – Įtarimai yra galimos nusikalstamos veikos požymiai. Šiuo atveju buvo pakankamas pagrindas sudvejoti, nes yra nurodyta, kas kėlė pareigūnams įtarimų. Įtarimas nėra kaltės pripažinimas. Tokių atvejų pasitaiko, tyrimai tam ir atliekami, kad abejonės būtų išsklaidomos. Kai įtarimai nepasitvirtina, priimamas procesinis sprendimas ir apie tai informuojamos proceso šalys."

Prisimenant, kaip aktyviai įtarto vairuotojo sutuoktinė piktinosi mūsų policininkų elgesiu, tikėtina, kad jie gali reikšti tokias pretenzijas ir oficialiai.

Buvo net žadėta, kad šis atvejis įgis tarptautinį skambesį.

Vis dėlto prokurorė K.Blinstrubienė teigė, kad pareigūnai nepadarė nieko neleistino ar priešingo teisei. Jų veiksmai, pasak prokurorės, buvo visiškai pagrįsti.

Davė lietuvišką pažymą

"Šiuo atveju neįžvelgiu, dėl ko turėtų būti užsieniečio viešai atsiprašyta. Savo praktikoje nesu turėjusi atvejo, kad asmenys kreiptųsi su pretenzijomis. Bet kuriuo atveju, kiekvienas žmogus turi teisę dėl nepagrįsto baudžiamojo persekiojimo reikalauti žalos atlyginimo valstybės lygmeniu. Tokia teorinė tikimybė yra, tačiau konkretaus pavyzdžio pateikti negaliu. Kaip bus šiuo atveju, neaišku, – komentavo K.Blinstrubienė. – Į mane niekas nesikreipė, jokių skundų dėl pareigūnų elgesio iki šiol neturiu."

Prokurorė tikino, kad ir mūsų vairuotojai ne visi prižiūri savo asmens tapatybės dokumentus, ne kartą pareigūnai pastebėjo bendrų pateiktų dokumentų nusidėvėjimo požymių.

Apžiūrėjusi minėtąjį ruso vairuotojo pažymėjimą K.Blinstrubienė teigė, kad jis nėra toks "baisus", kaip kam nors gali atrodyti.

"Man jis jokių įtarimų nekelia, išskyrus tai, kad laminuota dalis yra truputį atkerusi. Man, neturinčiai patirties dirbti su tokio pobūdžio dokumentų klastojimu ir nepraėjusiai apmokymų, kokius turi pareigūnai, nustatyti klastotę būtų sunku. Tai ne tas variantas, kai turėjome net sunkiai įskaitomų pažymėjimų. Tiesa, tai buvo bene prieš 10 metų, žmogus turėjo susidėvėjusį seno pavyzdžio pažymėjimą", – prisiminė prokurorė.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis patikino, kad kaliningradietis neliko be pagalbos.

Apie pradėtą ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu buvo pranešta Rusijos Federacijos ambasadai, pačiam vairuotojui duota tai patvirtinanti pažyma.

Tiesa, šis dokumentas buvo surašytas lietuvių kalba.

"Lietuvoje dokumentai išduodami lietuvių kalba. Jeigu jam reikia rusiškai surašytos pažymos, jis pats gali kreiptis į vertimų biurą. Mūsų vertėjai tokių dalykų nedaro. Apklausiant asmenį dalyvavo vertėjas ir advokatas", – tvirtino G.Mačiulaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Jei rusai nemoka angliskai, cia ju problemos. Kada uzsibaigs ta nevekslu karta?

Jelena

Jelena portretas
"Твоя моя не понимать" автор Олег Шах "Ну что? Трындец! Приплыли мать! Моя твоя не понимать, Моя - фарси с твоя иврит По-русский еле говорит И что ни слово - резать слух, Больной башка совсем опух, Поехал крыша с козырёк - Твоя упрёк в моя упрёк."

man patinka:)) bet idomu..

man patinka:)) bet idomu.. portretas
Lietuvos mentai-"nesupranta rusiskai" Rusu mentai-"nesupranta lietuviskai" Greit, viskas bus kaip sena soviet, kinokomedijoj-in YuoTube..Кунаки Невесты ("..они совершенно не говорят по-русски, но,,всё понимают,..")!!!! :)))) Lietuviai, atvaziave i Kal-grada-( papygiai nusipirkti-benzina, dizelilna, vodka, vaistus..) irgi.. ten sako- "Бамбарбия. Кергуду!"??:)))
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių