Pareigūnai išsivežė muziejaus eksponatus

Klaipėdos policininkai apsilankė Pilies muziejaus karo ekspozicijoje ir paėmė iš jos kelis eksponatus. Oficialiame pranešime teigiama, kad muziejuje buvo įvestas planas „Skydas“, piliavietėje darbavosi Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Antradienį po pietų, kaip buvo iš anksto sutarta su uostamiesčio policijos licencijavimo specialistais, atvykta į Pilies muziejų, kuris yra Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus padalinys.

„Egzistuoja nauja tvarka, pagal kurią iki rugsėjo 14 d. turi būti įregistruoti visi naudoti netinkami signaliniai ir kitokie ginklai arba pagrindinės jų dalys, o juos laikyti bus galima tik turint leidimą. Šiuos formalumus turės atlikti ir fiziniai, ir juridiniai asmenys. Nemažai nenaudojamų ginklų ir sprogmenų turi ir muziejai“, – paaiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Asta Kažukauskienė.

Muziejuje ginklai, šaudmenys ar jų dalys saugomi bei eksponuojami nuo senų laikų. Vadovaujantis įstatymais, muziejininkai turėjo dar 1979 m. išduotą sovietinės milicijos leidimą, kuris, akivaizdu, nebegaliojo.

Muziejininkai žinojo, kad privalo perregistruoti daiktus, priskiriamus prie ginklų kategorijos. Vienas seniausių tokių eksponatų datuojamas 1880 m.

Su pareigūnais buvo sutartas laikas, kada jie atvyks į muziejų ir peržiūrės rinkinius.

„Policininkai atsirinko kelis mūsų eksponatus, kuriuos, jų manymu, reikėtų deaktyvuoti. Ten ginklų nėra, tik atskiros detalės ir keli šaudmenys, bet be sprogdiklių. Tikslas – išsiaiškinti, ar viduje dar yra bent kiek parako. Kalba su policininkais buvo geranoriška ir draugiška. Kadangi tokius objektus gali paimti tik „Aro“ vyrai, jie ir buvo iškviesti, – paaiškino muziejaus direktorius Jonas Genys. – O kartu jie apžiūrėjo ir ką mes turime Karo muziejuje.“

Oficialiame pranešime teigiama, kad buvo įvestas planas „Skydas“, bet, pasak muziejininkų, nei  „Stop“ juostų, nei ugniagesių ar greitosios muziejuje nebuvo, tik – policininkai.

Pareigūnai iš ekspozicijos paėmė artilerijos sviedinį ir dvi rankines granatas.

„Aš dirbau iš namų, todėl pats nedalyvavau. Pasirodo, viskas vyko be jokios įtampos, abi pusės užsirašė, kokius daiktus paėmė, žinome, kad juos ir grąžins. Juokauju, kad jau galima gyvai apžiūrėti muziejų, iš kurio pareigūnai paėmė patikrai kelis objektus. Tikėkimės, kad šis įvykis pareklamuos muziejų“, – sakė J.Genys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aiškiaregis

Aiškiaregis portretas
Kokie Lietuvos žmonės, tokius ir renka pagal save, o tada pagal išrinktuosius ir įstatymai....

komentatorius

komentatorius portretas
Kokia valdzia tokie ir istatymai...

anonimas

anonimas portretas
reikalingos muziejaus patalpos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių