Nelegalios daugyklos Kretingoje savininkei oficialiai pareikšti įtarimai

  • Teksto dydis:

Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais Kretingos rajone moteriai pareikšti įtarimai, ketvirtadienį pranešė Klaipėdos apskrities policija.

Be to, jai pareikšti įtarimai dėl galimo neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

„1979 metais gimusi įtariamoji, pareigūnų teigimu, bendradarbiauja ir geranoriškai teikia informaciją teisėsaugai apie jos buvusią galimą veiklą“, – rašoma pranešime.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Petkuvienė sakė, kad antradienį po apklausos įtariamąja tapusi Kretingos gyventoja kaltinama pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Įtariamajai pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 310 straipsnio 1 dalį ir 202 straipsnio taip pat 1 dalį. Šiuo metu įtarimai pareikšti vienam asmeniui, tik moteriai“, – sakė G. Petkuvienė.

Pagal BK 310 straipsnio 1 dalį numatoma, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

BK 202 straipsnis – neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Pirmoje dalyje nurodoma, kad tas, kas versliškai ar stambiu mastu ėmėsi ūkinės, komercinės, finansinės ar profesinės veiklos neturėdamas licencijos (leidimo) veiklai, kuriai ji (jis) reikalinga, ar kitokiu neteisėtu būdu, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.


Portalas jau rašė, kad Kretingos rajone, Padvarių kaime, savo draugų šuniuko pasigedusi moteris rado jį netoliese įkurtame neteisėtai veikiančiame šunų veislyne. Pasak įvykio liudininkės, keturkojai  buvo uždaryti į nedidelius narvus ir priversti murgdytis savo šlapime bei išmatose.

Kaip jau skelbta, kova už gyvūnų gerovę įgijo teisinį pagrindą. Policiją kvietėsi ne tik šunis išvaduoti pasiryžę žmonės, bet ir nelegalaus veislyno savininkė.

Pareigūnai bando nustatyti žmones, kurie iš minimos moters yra nusipirkę gyvūnų, taip bus siekiama surinkti duomenų apie jos neįteisintą komercinę veiklą. Penktadienį vakare policijai skambino Padvariuose dešimtis šunų laikanti moteris, ji pranešė apie tai, kad į jos valdas veržiasi nepažįstami žmonės. Kur kas daugiau pranešimų policininkai gavo iš savanorių apie jos netinkamai laikomus gyvūnus.

Šeštadienį Kretingos rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, kai pievoje laužavietėje žmonės aptiko sudegintų gyvūnų.

Ekspertai paėmė gaišenas, tikimasi, kad jie ištirs, kiek ir kokių gyvūnų buvo sudeginta, galbūt pavyks nustatyti jų veislę. Vėliau šis tyrimas papildytas duomenimis apie netoli Padvarių, miške rastą kibirą su apdegusiomis mažų šuniukų gaišenomis. Iš kur yra šie gyvūnai, kas ir kodėl juos taip sunaikino, aiškinsis tyrėjai. Tęsdami pradėtą tyrimą, kuris dar gali plėstis, pareigūnai primygtinai prašo žmonių nesibrauti į svetimus namus ar valdas. Tie, kurie užfiksavo žiauraus elgesio su gyvūnais apraiškas, raginami nedelsiant pranešti apie tai policijai, bet patiems nesiimti neteisėtų veiksmų.

Gavo per 250 pranešimų dėl prastų sąlygų gyvūnams, pradėta 12 tyrimų

 Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų, antradienį pranešė tarnyba.

VMVT duomenimis, nuo praėjusios savaitės pabaigos iš įvairių galimai nelegalių gyvūnų veisyklų šalyje paimti ir gyvūnų globos įstaigoms perduoti 142 šunys ir trys katės.

Pagal surinktus duomenis tyrimai vyksta Alytuje, Kaune, Kėdainiuose, Panevėžyje, Tauragėje, Telšiuose, Šiaulių, Širvintų ir Kretingos rajonuose.

Pranešta apie įtariamą nelegalų gyvūnų veisimą, žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą, nepakankamą priežiūrą, netinkamas laikymo sąlygas, veterinarinės pagalbos nesuteikimą ir kita. Daugiau kaip 190 pranešimų gauta iš Kretingos rajono. Tarnybos pareigūnai su policija, visuomenininkais ir savivaldybėmis visoje Lietuvoje atlieka patikrinimus dėl gyvūnų nepriežiūros, žiauraus elgesio su jais ir galimos nelegalios veiklos. Pasak tarnybos, reaguojama į visus gautus pranešimus.

VMVT taip pat vertina visus iš pilietiškų asmenų naujai gaunamus pranešimus ir informaciją dėl galimai netinkamos gyvūnų priežiūros, turint pakankamą pagrindą, bus inicijuoti nauji tyrimai.

Gyventojų, turinčių informacijos apie pastebėtus galimai nelegalius gyvūnų veisėjus, gyvūnų gerovės, jų laikymo sąlygų pažeidimus, prašoma informuoti VMVT el. paštu skundai@vmvt.lt arba telefonu 8 800 40 403, arba internete užpildant pranešimo formą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar kas nors paviešins pavardę išgamos?

Svolačiai komentatoriai gyvūnų skriaudikams skirta

Svolačiai komentatoriai gyvūnų skriaudikams skirta portretas
Ir iki jūsų dasigaus. Visus parazitus kurie skriaudžia gyvūnėlius įskūsim. Palengvins baudom kišenes-ramesni tapsite.

petras

petras portretas
gal uzteks jau apie tuos sunis nes uzkniso jau nieko nebera skaitomo negu sitie susikti sunys.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių