Mirtiną avariją sukėlusiam vairuotojui prašoma skirti realų laisvės atėmimą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos teismas nagrinėja mirtiną avariją sukėlusio vairuotojo bylą, prokuroras siekia jam realios laisvės atėmimo bausmės.

Prokuratūra apskundė gruodį Klaipėdos rajono teismo skirtą lygtinį laisvės atėmimo nuosprendį V. P. dėl to, kad šis neblaivus važiuodamas 225 kilometrų per valandą greičiu autostradoje atsitrenkė į kitą automobilį, kuris nuo smūgio apsivertė, o jo vairuotojas žuvo.

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmai gruodį savo kaltę pripažinusį vairuotoją nuteisė trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant dviem su puse metų.

35-erių nuteistajam uždrausta ketverius metus sėsti prie vairo. Teismas nusprendė konfiskuoti avariją sukėlusio automobilio „Mercedes-Benz E320“ rinkos vertę atitinkančią sumą – 1900 eurų. Žuvusiojo artimiesiems vyras turi atlyginti 24 tūkst. eurų civilinius ieškinius.

Su tokiu sprendimu nesutiko Klaipėdos apygardos prokuratūra, apskundusi nuosprendį ir siekianti, kad vairuotojui būtų skirta reali trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Abu viršijo greitį

Avarija autostradoje, Klaipėdos rajono ribose, įvyko 2019 metų spalio pabaigoje naktį, apie 2.45 valandą. V. P., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio – nustatytas 1,36 promilės girtumas – vairuodamas automobilį „Mercedes-Benz E320“, važiuodamas pirma eismo juosta ir kairės pusės ratais įvažiavęs į antrąją atsitrenkė į priekyje ta pačia kryptimi pirma eismo juosta važiavusio automobilio „Volvo S40“ galą.

Šiam nuo smūgio atsitrenkus į dešinėje kelio pusėje esantį atitvarą ir apsivertus bei likus gulėti ant stogo pirmoje eismo juostoje, į pastarąjį netrukus atsitrenkė dar vienas automobilis – BMW. „Volvo“ vairuotojas dėl patirtų daugybinių sužalojimų žuvo.

Policija nustatė, kad „Mercedes-Benz“ važiavo apie 225 km/h greičiu, BMW – apie 182 km/h greičiu. Autostradoje tuo metu leistinas greitis siekė 130 km/val.

Rajono teismas dėl vairuotojo mirties kaltę įžvelgė abiejų vairuotojų veiksmuose, tačiau maždaug po metų nuo avarijos BMW vairuotojas mirė, tad bylos nagrinėjimo baigties nebesulaukė.

Bylos duomenimis, ekspertai negalėjo išskirti konkrečių kiekvieno šių vairuotojų veiksmų įtakos vyro žūčiai, nurodydami, kad per susidūrimą tiek automobilio „Mercedes“, tiek BMW smūgių kryptys į „Volvo“ buvo panašios.

Per greitai važiavusio BMW vairuotojas tuomet pareigūnams aiškino, jog priešais jį vyko vilkikas, kai staiga persirikiavo į antrąją eismo juostą, o jis rėžėsi į pirmoje juostoje ant stogo gulėjusią mašiną.

Kaltę pripažino

„Mercedes“ vairuotojas V. P. kaltę visiškai pripažino. Jis aiškino, kad lemtingą vakarą buvo atvykęs į svečius pas tėvą, kur išgėrė alkoholio. Namo jį parvežė giminaitė, bet vyras prisiminė palikęs pas tėvą šunį ir nusprendęs važiuoti jo pasiimti.

Pasiėmęs šunį V. P. pasuko į automagistralę ir važiavo apie 200 km/h greičiu, kaip buvo važinėjęs automagistralėmis Vokietijoje. Prieš pat avariją šuo stryktelėjo vairuotojui ant kelių ir nukreipė jo dėmesį.

Bylos duomenimis, „Mercedes-Benz“ po smūgio pradėjo suktis ir nuslydo į kelkraštį, ant žolės. Besisukant automobiliui vairuotojas teigė matęs žiežirbas ir išsigandęs, kad mašina užsidegė. „Mercedes“ sustojus jis išlipo iš automobilio ir skubėjo pasitraukti, nes bijojo, kad jo automobilis, kuriame buvo įrengta dujinė įranga, sprogs. Teisėsaugai vyras teigė praradęs nuovoką, tad nenuėjęs pažiūrėti, kas nutiko jo smūgiuotam automobiliui.

Į įvykio vietą atvykusi V. P. motina sūnų nuvežė į Klaipėdos rajono policijos komisariatą, kur jam nustatytas apie 1,36 promilės girtumas. Vairuotojas teisėsaugai teigė tik kiek vėliau sužinojęs, kad dėl jo sukelto eismo įvykio žuvo žmogus.

Vyras buvo nuvykęs pas žuvusiojo artimuosius, giminaičių atsiprašė, atlygino 8500 eurų su laidotuvėmis susijusių išlaidų.

V. P. teismo prašė jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau prokuroras šiam prašymui paprieštaravo, nes vyras nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs ir gerokai viršydamas leistiną greitį, o tai rodo sąmoningai pasirinktą pavojingą vairavimo būdą.

Be to, V. P. du kartus buvo pakliuvęs teisėsaugos akiratin dėl nusikalstamų veikų, susijusių su smurtu artimoje aplinkoje, jam esant apsvaigusiam. Viena iš jų buvo padarytas po avarijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Meluoja. Lietuvos Respublikos karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos Kauno teisėsauga, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys.

Dvigubi standartai

Dvigubi standartai portretas
Va būtum Seimo nario sūnus tai nebūtų ir prokuroras toks principingas. Nes situacija analogiška. Avariją virsirax greitis žuvo žmogus ir nebuvo padeda. Žalą atlyginta gailetasi

Vaiva

Vaiva portretas
Ne nu pzdc,važiavo girtas,viršijo greitį,padarė avariją,paliko žmogų avarijos vietoj ir nieko,aš be žado,kist į kaliuze tokius erelius,tegul su lėktuvais skraido,ne su masinom,ir dar girtas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių