Per tvorą – svetimo turto: kameros užfiksavo neeilinių sugebėjimų turintį vagišių

Girulių gyventojai pastarąsias savaites gyveno lyg ant adatų – naktimis šeimos buvo priverstos baugiai dairytis pro langus, o rytais puldavo tikrinti vaizdo stebėjimo kamerų įrašų. Juose kelis kartus užfiksuota, kaip veidą kauke slepiantis vyriškis braunasi per tvorą ir ieškodamas grobio slampinėja po kiemus. Paaiškėjo, kad kameros užfiksavo neeilinių sugebėjimų turintį vagišių, baimę kėlusį Klaipėdos rajono, Palangos ir Kretingos gyventojams.

Veidą slėpė maišu

Tylią naktį, šiek tiek po vidurnakčio, gerai apšviestomis Girulių gyvenvietės gatvelėmis žingsniuoja vyriškis, veidą slėpdamas maišu, lyg kukluksklano narys.

Žmogus juda taip tyliai, kad net už tvoros privačiame kieme snaudžiantys šunys nekelia jokio garso.

Vyras puikiai žino, ką daro, – jis eina prieš vėją, tad tikisi, jog svetimo kvapo keturkojai neužuos.

Iš tokios pastarosiomis savaitėmis Klaipėdos apskrityje siautėjusio vagišiaus elgsenos galima suprasti, kad po Girulius vaikštinėjo itin aukšto lygio profesionalas.

Vyrą su maišu ant galvos užfiksavo privačių namų kiemus stebinčios vaizdo kameros.

Tačiau šių įrenginių įžūlus vagišius visiškai nesibaidė, vogti eita net ir puikiai matant, jog visus jo veiksmus įamžina vaizdo aparatūra.

Stebinantys įgūdžiai

Policijos kruopščiai rengta operacija, kurią Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas įvardijo kaip galinčią pretenduoti į Metų seklių nominaciją, vainikuota įtariamojo sulaikymu.

Įdirbis: uostamiesčio policijos vadovas A.Motuzas už sėkmingą įtariamojo sulaikymo operaciją dėkoja pareigūnams, giria prie tyrimo prisidėjusią bendruomenę, o visuomenę ragina apie įsibrovimus nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Aiškėja, kad policijai įkliuvo 1986 m. gimęs, jau žinomas pareigūnams asmuo, anksčiau teistas už vagystes, įsibrovus į privačią nuosavybę.

2015 m. vagyste įtariamas vyras jau buvo nuteistas už keletą vagysčių iš gyvenamųjų patalpų Palangoje – visais atvejais įtariamasis įsibraudavo į patalpas pragręžęs skyles langų ar terasos durų rėmuose, patalpas apšvarindavo gyventojams esant namuose arba miegant.

2017-aisiais šis nusikalstamo pasaulio atstovas išėjo į laisvę.

Šio 34 metų vyriškio sulaikymui Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba ruošėsi itin kruopščiai – medžiaga rinkta mažiausiai dvi savaites, analizuotas visoje apskrityje įvykdytų panašaus pobūdžio nusikaltimų braižas, imtasi net slapto stebėjimo.

Šaltinių teigimu, ilgapirštį buvo sudėtinga sulaikyti. Vagišius, panašu, stengėsi dirbti vienas, mobiliuoju telefonu nusikaltimo vietose nesinaudojo, su niekuo prieš tai nekontaktuodavo, o pats elgėsi itin apdairiai.

Tačiau tai dar nereiškia, kad vyrui niekas negalėjo talkinti. Policija tikrina šią versiją.

Mįslė – dėl kelnių

Kad žinomas butų ir namų vagis vėl pasirodė apylinkėse, pareigūnus informavo Girulių seniūnaitis Viktoras Kavolis.

Aš atpažinau vaizdo kameroje matytus rūbus. Juos po dienos ar dviejų vieno namo kieme išvydau bedžiūstančius, pakabintus ant virvės.

"Bendruoju pagalbos telefonu informavau policiją, jog kelių mūsų bendruomenės narių vaizdo kameros užfiksavo įtartiną asmenį. Mūvėdamas maišą ant galvos, jis įžūliai slampinėjo po Girulius, buvo patekęs į privačią teritoriją. Visa tai nufilmuota. Aš atpažinau vaizdo kameroje matytus rūbus. Juos po dienos ar dviejų vieno namo kieme išvydau bedžiūstančius, pakabintus ant virvės. Viską iš karto pranešiau policijai", – pasakojo Girulių seniūnaitis.

Vietiniai esą iš karto susirinko informaciją – kas ir pas ką neseniai apsigyveno, iš kur sugrįžo, kuo verčiasi.

Pirmieji bendruomenės narių pranešimai apie įtarimų sukėlusius svetimų asmenų pasirodymus Giruliuose pasirodė gegužės pabaigoje.

Viktoras Kavolis / Redakcijos archyvo nuotr.

Kokių kėslų galėjo turėti gegužės paskutinį savaitgalį naktį po Girulius blaškęsis veikėjas, giruliškiai tikino suprantantys.

"Kaimynas yra įsirengęs vaizdo kameras. Jos ir užfiksavo, kaip maišą ant galvos užsimovęs jaunuolis perlipa sklypo tvorą, vaikštinėja po kiemą. Aišku, kad neramu. Jau kurį laiką čia tokie incidentai kartojasi", – dienraščiui šios bendruomenės nuotaikas pasakojo gyventojas Gintaras.

Kiek anksčiau apie panašius įtartinų asmenų slampinėjimus po vietos gatveles policiją buvo informavę Kalotės gyventojai.

Šios gyvenvietės žmonės net buvo užfiksavę, kaip atvykę svetimi žmonės stebi ir filmuoja jų namus.

Po šių įvykių sekė nusikaltimų banga, vagišiai apšvarino dešimtis gyventojų automobilių.

Ką slepia maiše?

Giruliškiams kyla baimė ne tik dėl galimų vagysčių, bet neramu ir dėl žmonių saugumo.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip vaikinas žingsniuoja gatve, rankose kažką neša, daiktas slepiamas juodame maiše.

Priėjęs prie vieno iš gatvėje stovėjusio automobilio, vaikinas pritupia, kažką apžiūrinėja.

Šiaip atrodytų, kad jaunuolio niekas negąsdina, nei apsaugos kameros, nei naktį šviečiantys gatvės žibintai.

Susidaro įspūdis, kad jis mėgina išvengti tik vieno dalyko – triukšmo, nes iš vaizdo įrašo atrodo, jog stengiasi eiti tyliai.

Kita kamera užfiksuota, kaip kelios minutės po pirmos valandos nakties nepažįstamasis su maišu ant galvos ropščiasi per tvorą.

O štai dar viename vaizdo įraše matyti, kaip jaunuolis jau vaikštinėja po svetimą sklypą.

"Kaip tik tuo metu suveikė signalizacija, kuri jį išgąsdino. Jis pabėgo vos išgirdęs signalizacijos garsą. Kaimynas tikino, kad nieko nespėta pavogti. Tačiau aišku, ko jis čia ėjo. Žinoma, dairėsi, ką vogti", – pasakojo giruliškis Gintaras.

Bendruomenės narius išgąsdino tai, kad įsibrovėlis po svetimą teritoriją vaikštinėjo kažką nešdamasis maiše.

"Aš nežinau, ką jis ten turi, o gal metalo strypą? Manau, kad maišas ne pavogtam daiktui įsidėti, o įrankiui paslėpti. Išeitum taip naktį į kiemą, signalizacijai suveikus, – gal per galvą strypu gausi, taip ir liktum kraujo klane gulėti. Čia yra rimti dalykai", – nuogąstavo giruliškis.

Išvydo kaukėtą svečią

Pareigūnai prasitarė, kad veikiausiai ilgapirštis nešiojosi įrankį plastiko durims ar langams atverti.

Turbūt būtent juo vyriškis naktį iš ketvirtadienio į penktadienį įveikė vienos Kretingos gyventojos namų durų užraktą.

Būsto šeimininkė nustėro, kai namuose išvydo kaukėtą vyrą.

Įsibrovėlis spruko lauk, gyventoja paskambino policijai.

Itin skubiai buvo sukeltos policijos pajėgos, paskelbta paieška, į Kretingą sulėkė daugybė policijos ekipažų.

Vyrams teko šukuoti apylinkes, naktį nebuvo aišku, kur bėgo ir kur mėgins slėptis veikėjas.

Netoliese pareigūnai aptiko įtariamojo automobilį.

Bėglį pavyko sučiupti, kai šis parkulniavo namo, jis uždarytas į areštinę.

Grobis – 80 eurų

"Sunku pasakyti, kaip vystysis ikiteisminis tyrimas, dar daug yra niuansų, bus daug ir darbo. Žinoma tiek, jog sulaikytas asmuo yra savo srities profesionalas. Šiuo metu tikslinama informacija, dėliojami taškai. Prašysime ir visuomenės pagalbos. Tuos, kurie pastaruoju metu galbūt nukentėjo nuo vagišių, bet nesikreipė dėl galbūt nedidelių nuostolių, prašome susisiekti su policija. Aiškinamės aplinkybes, analizuojame surinktą medžiagą", – neslėpė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas A.Motuzas.

Pareigūnai sistemina visus pranešimus, kurie apie įtartinus įsibrovimus skriejo iš Kretingos, Kretingalės, Klaipėdos rajono ir Girulių.

"Negalime dar konkretizuoti atvejų. Vienur buvo lipta per tvorą, kitur tos tvoros nebuvo. Iš tos medžiagos, kurią turime, mozaiką vis tiek sudėliosime. Tyrimas gali ir plėstis. Juk tie atvejai, kai įtariamąjį kažkas išbaido, gali būti, policijos net nepasiekia, o jei pasiekia, tai gali būti tik informacinio pobūdžio medžiaga. Tai, kad operacija buvo sėkminga, lėmė daugybė veiksnių – aktyviai bendradarbiauta su visuomene, pareigūnų įdirbis taip pat buvo nemenkas", – tikino A.Motuzas.

Kretingoje L.Janušytės gatvėje stovintį namą šis veikėjas apšvarino dėl ne itin didelio grobio.

Įsibrovęs į būstą, kuriame buvo signalizacija, o antrajame aukšte miegojo šeimininkė, vagišius pademonstravo, kad jo įžūlumui ribų nėra.

Vyras tesugebėjo pagriebti moterišką rankinę, piniginę su 80 eurų, dokumentus.

1986 m. gimusiam vyrui dėl vagystės pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 178 str. 2 dalį. Savaitgalį teismas leido įtariamąjį suimti trims mėnesiams.

Už tokio pobūdžio nusikalstamą veiką įtariamajam gali grėsti laisvės atėmimas iki šešerių metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nežinoma

Nežinoma portretas
Siūlau įsigyti perimetro apsauga FORTEZA!! Pastatėme ir dabar galim miegoti ramiai..Ispradziu nepatikėjau vyrui kad ši sistema padės mums. Katinas iš kaimynu megsta lipti ant musu tvoros ir nesuveikineja sistema. Musu šuo bėgioja po teritorija ir viskas puikiai veikia. O kai užlipi ant tvoros tai iškart sirena rekia ir atvaziuoja tarnyba. Labai patenkinti esam.

Domantas

Domantas portretas
Taigi matote nenormaliai atrodantį asmenį tai ir kvieskite policiją o ko čia dar laukti.Pas mus yra propaguojama saugi kaimynystė.Turime vieni kitų telefonus ir iškilus problemai -labai greitai susivienijame.Tokia taktika pasiteisino.Net nosies iš namų neiškišę-sprendžiame problemas labai operatyviai

Edvardas

Edvardas portretas
Net juokinga. O ko laukti,taigi dabar jokių problemų tokiems vagišiams ar taip įtartiniems asmenims sulaikyti -nėra jokių kliūčių. Kameros pačios įvairiausios vos ne kiekviename name.Tai patys kaimynai vienykitės ir sulaikykite tą asmenį arba kvieskite apsaugą ar policiją.Tiek dramos dėl nieko.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių