Klaipėdoje sulaikyti trys turto prievartavimu ir kėsinimusi padegti įtariami asmenys

Po bandymo padegti klaipėdiečio namą ir kieme stovėjusį automobilį Kriminalinės policijos pareigūnai išaiškino, kas ir kodėl ilgą laiką terorizavo ir reketavo nukentėjusįjį.

Sandoris neįvyko

Rugsėjo viduryje Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai surengė kelių asmenų sulaikymo operaciją.

Šiam veiksmui buvo labai rimtas pagrindas – vienas uostamiestyje gyvenantis verslininkas jau kuris laikas jautėsi esąs nusikaltėlių taikinio centre.

Pasirodo, prieš kažkurį laiką šis vyras buvo pradėjęs kalbą su savo tautiečiu apie kažkokį nemenkos vertės sandorį.

Panašu, kad vyko derybos, tartasi ir kalbėta apie sandorio detales, bet prie konkrečių veiksmų nepereita, vyrai nepasirašė jokių sutarčių ir neliko vienas kitam skolingi pinigų. Bendrų šių verslininkų reikalų nepatvirtina jokie dokumentai.

Tačiau 48-erių klaipėdietis jautėsi nukentėjęs, nes nebuvo patenkinti jo lūkesčiai, be to, jis sugaišo nemažai laiko būsimam sandoriui aptarti ir derinti.

Nuoskaudą vyras ėmėsi vertinti pinigais ir apie tai civilizuotame pasaulyje nepriimtinais būdais pranešė neįvykusio sandorio partneriui.

Nukentėjusiuoju vėliau pripažintas klaipėdietis pareigūnams dėstė faktus, kiek ir kokių išpuolių yra patyręs.

Siekė pažeminti

Pasirodo, vyras gaudavo grasinančių žinučių. Bet tuo neapsiribota. Nuo šių metų pradžios klaipėdietis išgyveno ne vieną išpuolį.

Vieną vasario naktį nukentėjusysis išgirdo kieme bildesį. Kažkas iš už namo tvoros į kieme stovinčius jo automobilius mėtė akmenis. Mašinos buvo stipriai apgadintos.

Vyko derybos, tartasi ir kalbėta apie sandorio detales, bet prie konkrečių veiksmų nepereita, vyrai nepasirašė jokių sutarčių ir neliko vienas kitams skolingi pinigų.

Maždaug po mėnesio išėjęs iš savo namų vyriškis pamatė viešai iškabintus skelbimus. Iš pirmo žvilgsnio jie atrodė panašūs į prašymą padėti rasti žmogų. Po nukentėjusiojo atvaizdu buvo parašytas įžeidus tekstas apie tai, kad ieškomas šis itin blogas asmuo.

Tokius pat skelbimus vyras rado pakabintus ne tik prie savo namų, bet ir kai kuriose kitose miesto vietose, kur jis dažnai lankosi.

Nukentėjusiajam nekilo abejonių, kad tai elgiasi su nusikaltėliais siejamas jo neįvykusio sandorio partneris arba jo bendrininkai.

Kiek anksčiau, kaip įtariama, tie patys asmenys panašiai terorizavo minimos aukos draugą ir verslo partnerį.

Vyras tada paprašė policijos pagalbos, pareigūnai ėmėsi tyrimo, bet prokurorai jį nutraukė.

Bandė sukelti gaisrą

Kertinis įvykis, paskatinęs Klaipėdos apskrities policijos komisariato pareigūnus imtis reketo bylos, įvyko vieną šių metų liepos naktį.

Tąnakt nukentėjusysis vėl išgirdo savo namo kieme triukšmą ir, išėjęs į lauką, rado įmestą butelį degaus skysčio. Bandyta padegti kieme stovėjusį automobilį ir sukelti gaisrą name, kur miegojo ne tik nukentėjusysis, bet ir jo šeima.

Policijos pareigūnai labai greitai nustatė gaisrą bandžiusį sukelti vyrą. Paaiškėjo, kad tai, tikėtina, su kvaišalų prekyba susijęs niekur nedirbantis asmuo.

35 metų vyras anksčiau jau turėjo reikalų su teisėsauga – buvo teistas už tai, kad laikė kvaišalų, kuriuos ketino parduoti, už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Galima įtarti, kad šis vyras buvo pasamdytas tik padegimui įvykdyti.

Atlikę jo namuose kratą pareigūnai slaptavietėse rado apie 50 gramų amfetamino ir maišelį džiovintų kanapių.

Todėl jis įtariamas ne tik bandymu sunaikinti ar sugadinti svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu, bet ir narkotinių medžiagų disponavimu.

Laikė ginklų arsenalą

Aiškindamiesi reketo bylą pareigūnai iš aukos sužinojo, kas labiausiai ant jo griežia dantį.

Paaiškėjo, kad dėl neįvykusio sandorio ant nukentėjusiojo labiausiai pyko 48 metų klaipėdietis, kuris anksčiau nebuvo teistas ir prisistatinėjo verslininku.

Pareigūnai sulaikė jį Tauralaukyje ir atliko jo namuose kratą. Radiniai policininkus nustebino – vyras namuose laikė pistoletą su duslintuvu, pneumatinį šautuvą, revolverį su devyniais šoviniais būgne, ginklo pavadinimas ir numeris – ištrinti.

Be to, įtariamasis turėjo 87 šovinius, dvi signalines raketas, metalinę teleskopinę lazdą. Jis buvo įsigijęs ir nedidelį kiekį kanapių.

Kriminalistikos ekspertai ėmėsi tirti rastus ginklus bei įrankius žmonėms žaloti.

Jeigu paaiškės, kad jie gali būti priskiriami ginklams, savininkui grės griežta atsakomybė už neteisėtą jų įsigijimą ir laikymą.

Namie – mačetė ir peiliai

Kitas reketuoti nukentėjusįjį padėjęs asmuo – dar spalvingesnė asmenybė. Pareigūnai jį labiau sieja su nusikalstamu mūsų miesto pasauliu.

52 metų vyras policininkų sulaikytas tą pačią rugsėjo dieną Birutės gatvėje.

Atlikę kratą jo namuose policininkai dar labiau nustebo – jie aptiko mačetę su dėklu, keturiolika peilių ir nunčiakus.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr.

Oficialiai teigiama, kad jis dirba vienoje Mažeikių įmonėje, tačiau šis faktas vargu, ar turi reikšmės tiriant turto prievartavimo atvejį.

Įtariamasis anksčiau teistas už sprogstamųjų medžiagų laikymą ir realizavimą, sukčiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą, dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu. Jo pavardė šmėžavo kitos spalvingos uostamiesčio asmenybės, prisistatančios magu, byloje.

Gresia griežtos bausmės

Visi trys įtariamieji pabuvojo už grotų, tačiau anksčiau neteistas, nukentėjusiajam pyktį užgniaužęs 48 metų vyras vėliau buvo išleistas į laisvę. Iš jo paimti dokumentai, paskirtas namų areštas.

Šio vyriškio bendrininkai – dar vis areštuoti.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr.

Už žmogaus terorizavimą grasinant susprogdinti, padegti ar padaryti kitokį pavojingą sveikatai ar turtui nusikaltimą arba sistemingą bauginimą panaudojant psichinę prievartą, įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

Už didelės vertės turto prievartavimą, kai nusikaltėliai susiburia į organizuotą grupę, numatytas laisvės atėmimas nuo trijų iki dešimt metų.

Panašių reketo bylų pastaruoju metu Klaipėdoje nebūta, ši byla labiau primena nepriklausomybės pradžios dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ar tai tik ne oksidave laidai nuovirom salinti

bbc

bbc portretas
Warajobai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių