Kelyje tykojo mirtis: Klaipėdos apskrityje – tragedijomis paženklintas savaitgalis

Paskutinis vasaros savaitgalis ir vasariškai šilta pirmoji rudens diena buvo tragiški Klaipėdos apskrityje – eismo nelaimių metu žuvo trys jauni vyrai. Dėl siaubingų įvykių pareigūnai šį savaitgalį jau vadina juoduoju. Ypač apmaudu, kad avarijos įvyko tuo metu, kai visos apskrities keliuose vyko daugybė policijos patikrų.

Vyrai žuvo iškart

Sekmadienio pavakarę 16.53 val. Kretingos rajone, maždaug už penkių kilometrų nuo Voveraičių kaimo, link Šukės, į automobilį „Opel Astra“ vienas po kito rėžėsi du motociklai.

Esama duomenų, kad pirmasis į automobilio vairuotojo pusę trenkėsi „Suzuki GSX-R750“, kurį vairavo 28 metų Palangos policijos komisariato reagavimo skyriaus pareigūnas. Jis ir 50-metis automobilio vairuotojas žuvo iškart.

Iš paskos motociklu „Yamaha YZF-R1“ važiavęs 27-erių vyras buvo sužeistas.

Sunkiai sužeista ir automobilio keleivė, 39 metų moteris, pasak socialinių tinklų komentatorių, gydoma ligoninės Reanimacijos skyriuje.

Po dienos ji buvo perkelta į Traumatologijos skyrių, todėl viliamasi, kad moteris greitai pasveiks.

Į ligoninę pateko ir 15-metis paauglys, važiavęs automobiliu.

Kodėl atsitiko ši eismo nelaimė, bus nuodugniai aiškinamasi.

Motociklai į mašiną rėžėsi miškingoje vietovėje, kur yra kelio vingis.

Netrukus nelaimės vietoje dirbę pareigūnai pakėlė droną, kuriuo fiksavo eismo įvykio aplinkybes.

Ten, kur įvyko nelaimė, leistinas greitis yra 70 kilometrų per valandą.

Liudijimas: net iš toli žvelgdami į nelaimės vietą, žmonės šiurpo nuo to, ką matė. / Dienraščio „Klaipėda“ skaitytojo nuotr.

Plentas pasruvo krauju

Tuo metu socialiniuose tinkluose pasipylė komentarai.

Kaip paprastai panašiais atvejais būna, daugybė žmonių reiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Kiti bandė dėstyti versijas, kodėl įvyko tragedija.

Vieni teigė, kad automobilio vairuotojas galėjo išvažiuoti iš šalutinio kelio ir nepraleisti pagrindiniu važiavusių motociklininkų.

Pritariantieji šiam komentarui liejo pyktį ant mašinų vairuotojų, kurie labai dažnai motociklininkų nelaiko visaverčiais eismo dalyviais ir įvairiais būdais sudaro avarines situacijas, o jose dažniausiai nukenčia būtent motociklus vairuojantys asmenys.

Tarp komentuojančiųjų buvo ir tų, kurie geriau žino padėtį aplinkiniuose kaimuose.

Žmonės teigė, jog prieš pat nelaimę per gyvenvietę lenktyniaudami lėkte pralėkė trys motociklai. Maždaug 300 metrų už kaimo yra posūkis į mišką.

Komentatorius spėjo, kad pirmasis motociklo vairuotojas išlaviravo ir neužkliudė automobilio, antrajam nepasisekė, paskui jį rėžėsi ir trečiasis.

Įrašo autorius matė automobilio vairuotoją, kurio kojas prispaudė sumaitotas automobilis.

Kitas netrukus po avarijos nelaimės vietą taip pat motociklu pasiekęs vyras pasakojo, kad vaizdas buvo siaubingas – kelias paplūdęs krauju, automobilis ir du motociklai sudaužyti.

Vyras liudijo, kad toje vietoje nėra šalutinio kelio, tad automobilio vairuotojas negalėjo išvažiuoti iš šono.

Jis svarstė, kad motociklininkai galėjo laiku nepamatyti kelio vingiu važiuojančios mašinos dėl didelio greičio, todėl aplenkti jos nespėjo.

Pats motociklu važinėjantis kretingiškis pripažino, kad šioje ir kitose panašiose vietose motociklininkai dažnai paspaudžia greičiau, nei leidžiama.

Kiti aplinkinių gyvenviečių žmonės socialiniuose tinkluose rašė, kad kelias pastarąsias dienas dažną vakarą motociklininkai suko ratus, akivaizdžiai viršydami leidžiamą greitį, vietos gyventojams būdavo nejauku ne tik eiti gatve, bet ir juos girdėti.

Sukrėtė ir kolegas

Paprašytas įvertinti šią nelaimę Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas atviravo, kad vienareikšmiškai vertinti įvykio negali.

Šioje situacijoje jis yra ne tik tiesiog žmogus, bet ir policininkas bei žuvusiojo vadovas.

Sekmadienį vakare, pasklidus žiniai, visus mus ištiko šokas.

„Įvyko nelaimė, žuvo du žmonės, keli sužeisti. Tai labai skaudus įvykis. Būdamas policijos pareigūnu, galiu patikinti, kad tiriamos visos aplinkybės, ieškoma įvykio liudininkų, bus dėliojama visa eismo įvykio eiga, reikės įvertinti, kas kaltas. Surinkti dar ne visi duomenys. Matyt, kai kuriuos jų pavyks gauti ne taip greitai. Keli įvykio dalyviai vis dar ištikti šoko ir gydomi dėl sužeidimų, todėl ir jų apklausos vyks kiek vėliau. Bandoma peržiūrėti vaizdo kamerų įrašus, apklausiami žmonės, – teigė A. Motuzas. – Kaip įstaigos vadovas galiu pasakyti, kad mūsų bendruomenei šis įvykis yra smūgis. Panašūs įvykiai paliečia ir bendradarbius. Sekmadienį vakare pasklidus žiniai visus mus ištiko šokas. Dirbame ir su žuvusio mūsų kolegos šeima, padedame mamai, seseriai, draugei.“

Dronu užfiksuotus eismo įvykio duomenis speciali programa gali apdoroti ir tiksliai atgaminti avarijos eigą.

Tiriant tokio tipo bylas, svarbu nustatyti, nuo kokio taisyklių pažeidimo ar vairavimo manevro prasidėjo eismo įvykio seka.

Nenorėdamas daryti išankstinių išvadų, komisariato vadovas pripažino, kad ir pareigūnai kartais nusižengia Kelių eismo taisyklėms, ypač važinėdami ne darbo metu.

Policijos duomenimis, antrasis avarijoje nukentėjęs motociklininkas buvo blaivus.

Žuvusiųjų blaivumą nustatys teismo medicinos ekspertai iš kraujo mėginių.

Socialinių tinklų vartotojų paskleistą žinią apie tai, kad sužeistas antrasis motociklo vairuotojas yra buvęs policijos pareigūnas, A. Motuzas kategoriškai paneigė.

Alfonsas Motuzas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žuvo pakeliui iš pirties

Dar viena skaudi eismo nelaimė šeštadienį paryčiais įvyko Kretingos rajone, netoli Kartenos, ties Gintarų kaimu, kelyje Šiauliai–Palanga.

Oficialiai užfiksuota, kad 4.40 val. krovininis automobilis „Mercedes Benz“ mirtinai traumavo 19-metį vaikiną.

Kriminalinių įvykių suvestinėje teigiama, kad sunkiasvorė mašina pervažiavo ant kelio gulėjusį jaunuolį.

Vairuotojas nesustojo ir nuvažiavo toliau.

Po aštuonių valandų policininkai sunkiasvorę mašiną rado stovinčią Mažeikių rajone, Sedos miestelio automobilių stovėjimo aikštelėje.

58-erių vairuotojas apklaustas, jam buvo įteiktas šaukimas į apklausą policijos komisariate.

Rasti vairuotoją, kurio vairuojamas sunkvežimis pervažiavo žmogų, nebuvo lengva užduotis.

Transporto kontrolės padalinio registratorių įrašai parodė, kokios mašinos panašiu metu važiavo pro Gintarų kaimą keliu Šiauliai–Palanga.

Atrodo, kad buvo liudininkas, kuris įsiminė sunkvežimio valstybinio numerio ženklus.

Rasti žmogų pervažiavusį automobilį padėjo ir įvykio vietoje rastos jo detalės, kurių trūko Sedoje aptiktoje mašinoje.

Sunkiasvorė mašina bus dar kartą detaliai apžiūrima, ketinama dar sykį apklausti liudininkus, tikimasi, kad kažką reikšmingo papasakoti galinčių asmenų atsiras ir daugiau.

Daug neatsakytų klausimų

Vaikinas buvo vietos gyventojas, tąnakt jis linksminosi su draugais pirtyje.

Nenuostabu, kad kompanija vartojo alkoholinius gėrimus.

Kartu buvę žmonės liudijo, kad nedaug laiko iki žūties jis pasišovė eiti namo.

Eidamas į savo namus, jis turėjo pereiti kelią.

Tąnakt lijo, sunku patikėti, kad vaikinas būtų staiga užmigęs ant važiuojamosios kelio dalies.

Vietos gyventojai socialiniuose tinkluose teigė, kad žuvusiojo batas buvo rastas už kelių dešimčių metrų nuo įvykio vietos.

Pareigūnams teks atsakyti į daugybę klausimų dėl eismo nelaimės aplinkybių, patvirtinti ar paneigti pirminius liudininkų parodymus.

Visa tai taip pat – kruopštaus tyrimo reikalas.

Piktino pareigūnų patikros

Savaitgalį įvyko dar du įvykiai, neturėję tokių tragiškų pasekmių, bet keliantys didelį nerimą.

Šeštadienį prieš vidurnaktį Skuodo rajone, Sriauptų kaime, nuo kelio nuvažiavo automobilis „Mercedes Benz“.

Kai į įvykio vietą atskubėjo policininkai, vairuotojo sėdynėje niekas nesėdėjo.

Keleivio vietoje pareigūnai rado 49-erių vyrą, kuriam nustatytas 1,98 prom. girtumas.

Ar automobilį vairavo jis, o gal tai buvo kitas, taip pat girtas, asmuo, dar aiškinamasi.

Sekmadienį po 15 val. Kalotėje, aiškinantis dar vieno eismo įvykio aplinkybes, paaiškėjo, kad automobilį „Peugeot 508“ vairavo sunkiai apgirtusi (2,63 prom.) 43 metų Lietuvos kariuomenės specialistė.

Tuo pačiu metu apskrities keliuose vykstant daugybei policijos patikrų, vairuotojų pamėgtos paskyros vartotojai dalijosi žiniomis apie reidus.

O dauguma komentuojančiųjų bjauriausiais žodžiais koneveikė pareigūnus.

Kritiški pasisakymai apie girtus, todėl labai pavojingus vairuotojus tokiose paskyrose – itin reti.

Teisėsaugininkai neretai teigia, kad visuomenės nepakantumas girtiems vairuotojams, pilietinė pozicija jų atžvilgiu padėtų išsaugoti gyvybes.


Šiame straipsnyje: savaitgalisavarijosžuvo trys vyraiavarija LTKretingos rajonassusidūrė motociklaipervažiavo jaunuolį

NAUJAUSI KOMENTARAI

O Kaune

O Kaune portretas
Temstant ir naktimis kas staugdami laksto? Aišku kad nenormalūs idiotai-ir kad triukšmo daugiau būtų.Policijos nerasta,o gal ji ir laksto?⁶
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių