Žvejus mėgėjus piktina nelygybė prieš įstatymus

Šiuo metu šalyje galioja draudimas gaudyti salačius, kiršlius, sterkus ir lydekas. Neleistinai sugavus tokias žuvis, gali tekti susimokėti per 500 eurų baudą. Tačiau prekyba šiomis žuvimis klesti internete, žvejai verslininkai nevaržomai gali jas pardavinėti.

Už sterko kilogramą – 6 eurai

Sterkus draudžiama gaudyti nuo kovo 1 d. iki gegužės 20 d. Tačiau feisbuke klaipėdiečiams siūloma įsigyti sterkų po 6 eurus už kilogramą.

Skelbime rašoma, kad karpio kilogramas kainuoja 4 eurus, taip pat siūloma pirkti mažai sūdytų silkių ir skumbrių. Prekybininkai užsakymus atveža iki namų.

Šiuo metu galioja draudimas nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. gaudyti lydekas. Salačių negalima gaudyti nuo balandžio 1 d. iki gegužės 15 d.

Kiršlių žvejyba draudžiama nuo kovo 1 d. iki gegužės 15 d.

Situacija yra iškreipta.

Tačiau šie draudimai galioja tik žvejams mėgėjams, verslininkams – ne.

„Verslininkai, kurie gaudo žuvis, turi teisę jas pardavinėti. Kriminalo čia nėra. Tačiau pati situacija, kurią sukuria įstatymai, – keistoka. Tai, kad žvejai verslininkai turi teisę pardavinėti priegaudą, labiausiai ir kiršina žvejų bendruomenę. Tai yra kuriozas, kuris niekaip neišsprendžiamas. Priegauda arba šalutinis laimikis, kuris negali viršyti 10 proc. viso laimikio, žvejojant tinklaičiais, gali būti parduodamas. Įstatymai tai leidžia“, – situaciją paaiškino Klaipėdos gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Vitalis Marozas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Verslininkams – kitokia tvarka

Žvejai mėgėjai sterkų negali gaudyti nuo kovo 1-osios iki gegužės 20-osios, o verslininkams jų žvejoti neleidžiama nuo balandžio 20-osios iki gegužės 31 d.

„Situacija yra iškreipta. Suprantama, kad žvejus mėgėjus tai piktina. Tačiau galioja tokia tvarka, kokia yra. Balandžio 20-ąją verslininkai apskritai baigia žvejybą mariose tinklais, vyks žvejyba gaudyklėmis. Tinklais, kurių akis siekia 40–50 mm, bus galima žvejoti tik nuo rugsėjo 1-osios. 70–80 mm akių dydžio tinklais bus galima žvejoti nuo liepos 1-osios, tačiau žvejyba leidžiama tik naktimis. Kuršių mariose dienomis negalės būti jokių tinklų, jose bus tik gaudyklės“, – paaiškino V.Marozas.

Tikrino sodybas

Žvejai mėgėjai, įkliuvę gaudantys žuvis, kurias draudžiama žvejoti, turės susimokėti administracinę baudą, kuri gali siekti 300 eurų. Taip pat reikės atlyginti gamtai padarytą žalą.

Neseniai aplinkosaugininkai patikrino penkias sodybas Klaipėdos rajone prie Minijos upės. Jose rasta 16 draudžiamų žvejybos įrankių.

„Mes, aplinkosaugininkai, ruošiamės pavasariniam žuvų nerštui. Turėdami informacijos, kartu su policijos pareigūnais tikrinsime sodybas ar ūkinius pastatus, kad būtų užkirstas kelias neteisėtam draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių naudojimui, o žuvys galėtų sėkmingai išneršti“, – sakė Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos specialistas Virgilijus Olšauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To meskeriotojams

To meskeriotojams portretas
Sakai neršia tik ten? Bet kad tinklais užstatytas visas daplaukimas iki nerštaviečių, ir niekas nedaplaukia tiek iš kuršių marių, tiek iš jūros. Tad nereikia čia apsimetinėt geručiais. Tas pats su lašišom, va būtų nulis procentų priegauda, ir baudoa analogiškos kaip mėgėjams, tada suprantama, gal ir atsirastu kiek tvarkos.

Senolis

Senolis portretas
Desimt kartu maziau zuvu Nemune- o gal pasenau ir gaudyti nemoku?

Meskeriotojams

Meskeriotojams portretas
Reikia šį tą žinoti kai rašai, sterkas Kuršių mariose ne neršia, jis neršia Nemuno žemupio upėse, taigi jis zvejojamas ne nerštavietes... Reikia saugoti Skirvyteje, Atmatoje, Pakalnėje ir kt. kur žvejai mėgėjai užgulė šias upes vakar ir šiandien. Taigi kai rekiam garsiai, nebūtinai būname teisūs.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių