Žadą atėmė neįprastas reiškinys: tokie debesys stebimi ne tik Žemėje, bet ir kitose planetose

  • Teksto dydis:

Klaipėdos rajone Orinta užfiksavo nekasdienį reiškinį – bangų formos debesis. Pasirodo, tokie debesys yra stebimi ne tik Žemėje, bet ir kitose Saulės sistemos planetose.

Fluctus (arba bangų) debesys (anksčiau vadinti Kelvino-Helmholtz’o). Toks reiškinys paskutinį kartą buvo pastebėtas ir užfiksuotas 2021 metų vasaros pabaigoje, o antradienį ir vėl pasirodė. Debesų bangelės dažnai būna labai išraiškingos, todėl socialiniuose tinkluose ir vėl patraukė daugelio akį“, – greta Orintos nuotraukose socialiniame tinkle rašė „Meteo.lt“ atstovai.

Pasak specialistų, toks reiškinys susidaro retai, atsiranda ir išnyksta vos per keletą ar keliolika minučių, todėl kažkam pastebėti ir dar užfiksuoti tokį reiškinį ne visada pavyksta.

Didžiausia tikimybė išvysti tokius banguotus debesis būna vėjuotą dieną, esant dideliam atmosferos nestabilumui.

„Šie banguoti debesys gali susidaryti cirrus, altocumulus, cumulus, stratus ir stratocumulus debesyse. Didžiausia tikimybė išvysti tokius banguotus debesis būna vėjuotą dieną, esant dideliam atmosferos nestabilumui. Pagrindinės priežastys, dėl kurių atsiranda jūros bangavimą primenantys debesys yra vėjo greičio skirtumai ir temperatūros pokytis kylant aukštyn nuo žemės paviršiaus. Apatiniuose atmosferos sluoksniuose vėjo greitis turi būti mažesnis, viršutiniuose – staigiai padidėti. Lūžtančios bangos debesų forma susidaro tuomet, kai šilto oro srovės keliauja per šaltesnį, tankesnį bei lėtesnį oro sluoksnį“, – teigė specialistai.

„Meteo.lt“ duomenimis, tokie debesys stebimi ne tik Žemėje, bet ir kitose Saulės sistemos planetose. „Tą 2004 metais Saturno atmosferoje užfiksavo Cassini-Huygens kosminis zondas. Reiškinys dar buvo stebimas ir Jupiterio Raudonojoje dėmėje“, – rašoma įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kinas \\\\\.../////

Kinas  \\\\\...///// portretas
Tai tarpplanetiniai jeroglifai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių