Vėžaičių šventėje atsinaujinančią energiją įprasmino kultūrinė bendradarbystė

  • Teksto dydis:

Volmerio dvaro parko slėnyje Oninių šventės vakare lingavo įvairiaspalvė skėčių jūra. Nors be perstojo pliaupęs lietus populiarių ir visoje Lietuvoje žinomų atlikėjų koncerto žiūrovų minią apmažino, tačiau likusiųjų šventinės nuotaikos nesugebėjo įveikti.

Po 110-ųjų Šv. Onos atlaidų iškilmių bažnyčioje aktyviausi šventės dalyviai paskanavo pašventintos naujojo derliaus duonos, pasigėrėjo tapymo, fotografijos menu „Senjorų dvaro“ rožyne, pasimėgavo vietos saviveiklininkų pasirodymu Kultūros centre, o smalsiausieji nepraleido progos apsilankyti atsinaujinančios energijos edukacijoje ir padiskutuoti su tarptautinės žaliosios energetikos bendrovės „Ignitis renewables“ atstovais.

Kūrybiška programa – bendromis pajėgomis

Vėžaičių kultūros centro direktorė Diana Ciparienė kartu su komanda buvo nugludinę kiekvieną jubiliejinės šventės detalę, apgalvoję įvairių meninių pasirodymų, koncertų, edukacijų planą. Sekmadienio popietę prakiuręs dangus bandė nubraukti kultūros darbuotojų pastangas visuomenei pristatyti įvairiapusišką jubiliejinės šventės programą. Tačiau visi šventės kūrybiniai sumanymai pavyko.

Pasak D. Ciparienės, Oninių šventė Vėžaičiuose turi itin gilias tradicijas, ji vietos gyventojams svarbi iš kartos į kartą, jos nepamiršta ir kraštiečiai, išsibarstę po visą Lietuvą ar gyvenantys užsienyje. Tad kultūros darbuotojai sutelkia kūrybiškas pajėgas siekdami įgyvendinti šventės užmojus.

„Jaučiame atsakomybę pateikti naujas šventės idėjas bei formas. Mes taikome  bendradarbystės principą su Savivaldybe, seniūnija, bendruomene, verslu, parapija. Siekiant novatoriškumo itin aktualūs ir nauji partnerystės ryšiai. Šiemet šventės bičiuliais tapo tarptautinės žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“, tad turėjome galimybę suplanuoti įvairiapusiškesnę vakaro koncertinę programą. Be to, pirmąkart turėjome progą dalyvauti minėtos bendrovės pristatomoje šiuolaikiškoje edukacijoje apie atsinaujinančios energijos svarbą, jos pridėtinę vertę vietos bendruomenėms“, – pasakojo D. Ciparienė.

Apie tarptautinės žaliosios energetikos bendrovės „Ignitis renewables“ požiūrį į kultūros reikmes šventės pertraukėlės metu pasvarstė ir Oninių koncertų vedėja, aktorė Virginija Kochanskytė: „Smagu, kad bendrovė bendradarbiavo su Kultūros centru rengiant šventės koncertinę programą.“ Vėžaičių kultūros centro direktorė D. Ciparienė paantrino, jog tikimasi, kad tai yra ilgalaikės kultūrinės partnerystės pradžia.

Vaikų choro „Zhayvir“, giedojusio Šv. Onos atlaiduose,  vadovė N. Chmyr-Kozyar pasakojo, kad Ukrainoje elektros tiekimo trikdžiai yra nuolatiniai, tad  vėjo ar saulės energijos ištekliai būtų stipri alternatyva. E. Geležinio nuotr.

Didintų energetinį nepriklausomumą

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ nuosekliai vysto tvarų bendradarbiavimą su bendruomenėmis, kurios yra šalia bendrovės planuojamų vystyti atsinaujinančios energetikos projektų. Bendrovė siekia vėjo energiją įgalinti ir Klaipėdos rajone. Kol kas dar tik svarstoma galimybė vystyti iki 35 pažangių ir efektyvių vėjo elektrinių parką Vėžaičių ir Endriejavo seniūnijose. Šis parkas būtų dalis nacionalinės vėjo energetikos plėtros strategijos, kuria siekiama didinti Lietuvos energetinį nepriklausomumą.

Vėžaičiuose kasmet Šv. Onos atlaiduose dalyvaujantis verslininkas, kelias kadencijas buvęs Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Vaclovas Macijauskas su žmona Dalia atkreipė dėmesį į diskusijas atsinaujinančios energijos tema. „Klaipėdos rajono geografinė padėtis yra palanki vėjo jėgainių vystymui. Ne kartą esu dėl to dar prieš dešimtmetį diskutavęs ir mūsų rajono Taryboje. Prognozavau, kad rajone tikrai atsiras keliasdešimt vėjo jėgainių – tai gyvybiškai svarbu ne tik verslo požiūriu, bet ir dėl šalies energetinės nepriklausomybės“, – pakalbintas Oninėse savo poziciją išsakė V. Macijauskas.

Vėžaičių kultūros centro tarptautinio projekto dėka Oninių šventėje pirmąkart dalyvavo ukrainiečių vaikų choras „Zhayvir“ iš Lvivo. Choro vadovė Natalija Chmyr-Kozyar pasakojo, kad dėl agresorės Rusijos karo Lvive ne visada sistemingai tiekiama elektra, tad kartais buvo nelengva elektroniniu paštu suderinti projekto detales. „Projekto išvykoje į Palangą link Vydmantų pastebėjome vėjo jėgainių parką, jų matėme ir visoje Lietuvoje. Ukrainoje vėjo jėgainių labai mažai. Jei jų būtume turėję daugiau, manau, elektros tiekimo trikdžių problema karo metu nebūtų tokia aštri“, – samprotavo choro vadovė.

Vėžaičių kultūros centro direktorė D. Ciparienė jubiliejinėse Oninėse paskatino puoštis dvariškais aprėdais ar aksesuarais, nes šventė vyksta Volmerio dvaro parke. Sakoma, kad šv. Ona – duonos ponia. Tad visiems šventės rėmėjams, bičiuliams dovanų teko gražiai supakuotos duonos kepalėlis. Beje, bendrovės atsinaujinančios energijos „Ignitis renewables“ edukacijoje išsamiai paaiškinta, kad vėjo jėgainės nedaro įtakos ūkininkavimui – pavyzdys yra Kelmės rajonas, kuriame sėkmingai verčiamasi žemdirbyste šalia jėgainių parko. E. Geležinio nuotr.

Siekis – žinios ir partnerystė

Bendrovės „Ignitis renewables“ atsinaujinančios energijos edukacijomis siekiama didinti bendruomenių informuotumą, skleisti plačiajai visuomenei patikimas žinias apie vėjo elektrines, paaiškinti vietos bendruomenėms, nevyriausybinėms organizacijoms apie būsimas naudas, jei šalia įsikuria vėjo jėgainių parkas.

Jau trečius metus įmonė teikia paramą šalia jos vystomų atsinaujinančios energetikos projektų veikiančioms bendruomenėms. Jos ir dabar kviečiamos teikti paraiškas socialiniams, švietimo, meno, kultūros, mokslo ir sporto projektams, visuomeninės aplinkos, viešosios infrastruktūros gerinimo bei plėtros ir aplinkos apsaugos iniciatyvoms. Bendra paramos suma bendruomenių gerbūvio gerinimo projektams 2023 m. siekia per 350 tūkst. eurų. Norėdamos gauti paramą bendruomenės turi užpildyti ir pateikti paraišką. Susipažinti su visomis paramos teikimo bei panaudojimo taisyklėmis galima bendrovės interneto svetainėje.

Klaipėdos rajone darnia partneryste džiaugiasi Girkalių kaimo bendruomenė, esanti Vydmantų vėjo jėgainių pašonėje. „Glaudžiai bendradarbiaudami su bendrove „Ignitis renewables“ nuoširdžiai rengiame savo bendruomenės namus“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė Gražina Bakevičienė.

Vėžaičiuose Oninių šventėje „Ignitis renewables“ edukacijos metu žmonės diskutavo įvairiausiais klausimais. „Vertiname pokalbius akis į akį. Atsakingai planuodami vėjo jėgainių parkus visų pirma siekiame suprasti vietos žmonių poreikius, prisidėti prie krašto savitumo puoselėjimo, padėti įgyvendinti reikalingus pokyčius bei suteikti vietiniams žmonėms išsamią informaciją apie atsinaujinančią energiją, paremtą moksliniais tyrimais, patikimais duomenimis, o ne sklandančiais mitais“, – apibendrino dialogo poreikį edukatorės, „Ignitis renewables“ bendruomenių vadybininkė Justina Vyšniauskaitė ir „Ignitis renewables“ projektų vadovė Erika Skinderyte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių