Ventės rage – naktinė usūrinių šunų kelionė

Usūrinis šuo, dar vadinamas mangutu, Lietuvoje yra invazinis gyvūnas. Tačiau Ventės rage šie šuninių šeimos padarai baigia įsitvirtinti, veda jauniklius.

Šilutiškis fotografas Kęstutis Zdanevičius naktinio matymo kamera užfiksavo du mangutus, veikiausiai patiną ir patelę, šniukštinėjančius aplinką Ventėje. Gali būti, kad yra prasidėjusi šių gyvūnų ruja.

Iš pirmo žvilgsnio mangutai yra labai panašūs į Neringos gamtininkams šiurpą keliančius meškėnus.

"Ne, ačiū Dievui, tai ne meškėnai, o usūriniai šunys, kitaip vadinami mangutais. Jei į mūsų pusę atsikraustytų meškėnų, būtų labai didelė grėsmė paukščiams. Bet tai tik laiko klausimas. Mangutai taip pat pavojingi. Jie suėda viską, ką randa pažemėje. Tokiems paukščiams, kurie peri ant žemės, jie labai pavojingi. Kurapkos, tetervinai, kiti paukščiai juk lizdus suka ant žemės", – aiškino Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Usūrinių šunų dažnokai pasirodo pamaryje, juos traukia čia esanti mitybinė bazė.

"Jų esu matęs Kintuose su vaikų vada. Arba jie patys, arba lapės, iškasa pylimuose urvus ir atsiveda jauniklius", – pastebėjo V.Jusys.

Į Ventės ragą tokius gyvūnus vasarą traukia paukščių gaudyklės.

Ornitologai jose yra aptikę ne tik usūrinių šunų, bet ir barsuką, lapių, šeškų, kiaunių, šermuonėlių.

Usūriniai šunys yra medžiojami gyvūnai. Lietuvoje jų medžioklė vyksta visus metus,  tykojant su medžiokliniais šunimis urvuose.

Medžioklė nelicencijuojama. Dėl to, kad gyvūnas nebūdingas Lietuvos gamtai ir introdukuotas.

Gamtoje šie gyvūnai turi natūralių priešų – lapes ir vilkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
su gyvūnų nuotraukomis šitiems ne kas. Prieš tai kiro nuotraukas dėdavo apie žuvėdras rašydami.

Nusišnekėjo

Nusišnekėjo portretas
Nuotraukoj niežais sergantis nuplikęs mangutas, straipsnis parašytas diletantų gamtoj nebuvusių ir apie medžioklę nieko neišmanančių. Mangutas kaip invazinė rūšis jau virš penkiasdešimt metų kaip įsitvirtinus Lietuvoj ir paplitus kiekvienam kampelyje. Urvuose jų nieks netykoja, tokio medžioklės būdo tykoti urvuose su šunimis apskritai nėra.

Tadas

Tadas portretas
Aleksėjūnaitė pagūglink prieš foto dedanti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių