V. Grubliauskas apie siūlymą drausti rengti gegužės 9-osios minėjimą: tai – politikavimas

Uostamiesčio konservatoriai kreipėsi į merą Vytautą Grubliauską ir savivaldybės administracijos direktorių Gintarą Neniškį, ragindami neišduoti leidimų gegužės 9-osios renginiams Klaipėdoje. Vykstant žudynėms Ukrainoje, ne laikas rengti mitingus prie paminklų okupacinei kariuomenei.

Įspėjo apie provokacijas

Klaipėdos meras V.Grubliauskas leido suprasti, kad uostamiestis – laisvas ir demokratiją gerbiantis miestas, kuriame niekas nesiruošia keisti gyventojų suvokiamos istorinės atminties.

"Tačiau galimoms įvairioms provokacijoms reikia ruoštis. Ir mes tuo klausimu dirbame, numatyti susitikimai su teisėsaugos pareigūnais. Apžvelgsime situaciją, pasitikrinsime, koks mieste pulsas, kokios nuotaikos. Tačiau kolegų siūlymas, manyčiau, yra labiau deklaratyvus. Niekas neuždraudė visuomeninėms organizacijoms teikti prašymus įvairiems renginiams. Kai pateiks, tada ir svarstysime", – paaiškino V.Grubliauskas.

Toks prašymas savivaldybę turėtų pasiekti vėliausiai rytoj. Prašymas organizuoti viešąjį renginį turi būti pateikiamas prieš 20 darbo dienų.

"Kol nėra prašymo, neturime apie ką diskutuoti. Tačiau niekas negali uždrausti žmonėms ateiti ten, kur jie nori. Bet kuris gali padėti gėlių puokštę prie žmonių kapų ir tai gali daryti kiekvieną dieną", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Tokie siūlymai – tai tas pats, kaip mėginimas šlaminti praėjusio rudens lapais.

Kas laukia parado?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos siūlymas drausti rengti gegužės 9-osios minėjimą V.Grubliauskui pasirodė panašus į politikavimą.

"Aš siūlyčiau mums patiems šios datos nebesureikšminti daugiau, nei kai kas norėtų. Miesto pozicija šiuo klausimu yra aiški. Tokie siūlymai – tai tas pats, kaip mėginimas šlaminti praėjusio rudens lapais", – aistras ramino Klaipėdos meras.

Kreipimesi konservatorių frakcijos miesto taryboje pirmininkas Aidas Kaveckis užsimena, kad gali būti bandoma pasinaudoti gegužės 9-osios data siekiant viešai reikšti palaikymą Vladimiro Putino režimui ir Rusijos kariuomenės veiksmams Ukrainoje.

"Ateiti ir pagerbti žuvusius karius, tarp kurių yra ir ukrainiečių, niekas nedraudžia. Tačiau rengti mitingus su koncertais ir garbinti kariuomenę, kuri Lietuvoje vykdė okupaciją, o dabar vykdo nesuvokiamo masto žudynes Ukrainoje, būtų mažų mažiausiai nesuprantama", – teigė A.Kaveckis.

V.Grubliauskas pabrėžė, kad gegužės 9-osios minėjimo sureikšminimas yra kilęs dėl tam tikrų priežasčių.

Primindamas apie šios datos sureikšminimą, Klaipėdos meras turėjo omenyje viešai pasklidusias deklaracijas, esą iki šios datos Rusijos kariuomenė tikisi užimti Ukrainą.

"Gerbdami visas nuomones, tačiau neprarasdami sveikos nuovokos ir karštai plakančios širdies, mes neliksime nuošalyje. Klausimas tik vienas – kas kurioje pusėje? Kas kokią poziciją užima?" – akcentavo V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ragino gerbti įstatymus

V.Grubliauskas kreipėsi ne tik į Klaipėdos rusakalbių bendruomenę, prašydamas nuosaikumo, bet ir į uostamiesčio lietuvius, primindamas nemalonius įvykius.

"Priminsiu, kai kas sumanė sovietinių karių palaidojimo vietoje paminklą nudažyti Ukrainos vėliavos spalvomis. O to rezultatas – ikiteisminis tyrimas. Kitas klausimas – diskusijos dėl šio paminklo likimo. Negalima pirma pulti nugriauti, tik po to galvoti", – sakė meras.

V.Grubliauskas dėl memorialo, skirto sovietiniams kariams, žada į pasitarimą kviesti buvusius uostamiesčio merus, istorikus ir kitus kompetentingus specialistus, mokslininkus.

"Toks klausimas turi būti sprendžiamas valstybės mastu, turi būti vieninga valstybės politika. Negali kiekviena savivaldybė pulti rungtyniauti, kuri bus pirmesnė šiuo klausimu. Tai turi būti daroma kompleksiškai ir atsakingai. Pirmiausia turi būti sveika ir racionali diskusija, tik tuomet sprendimai. Čia socialistinio lenktyniavimo negali būti", – pabrėžė meras.


Šiame straipsnyje: gegužės 9gegužės 9 demonstracijosVytautas Grubliauskaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių