Užsitęsė Palangos baseino „byla“

Palangos baseino klausimas – vėl ant Konkurencijos tarybos stalo. Ji po šios savaitės posėdžio sudėliojo paskutinius akcentus Palangos savivaldybės ir baseino „byloje“. Sprendimas bus priimtas tik po dviejų mėnesių. Tai šokiravo kurorto vadovybę.

Prieš ultimatumą – mitingas

Konkurencijos tarybos darbo grupė dar praeitą rudenį pateikė savo nedviprasmiškas išvadas – Palangos savivaldybė baseiną privalo perduoti valdyti privatininkams.

Pernai lapkritį savivaldybės administracija gavo Konkurencijos tarybos pranešimą, kuriame pranešta, kad ketinama priimti nutarimą, jog Palangos miesto savivaldybė per 12 mėnesių nuo nutarimo priėmimo ir paskelbimo perduotų miesto baseiną privačiam verslui.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Greitai po to, gruodžio pradžioje, prie Palangos baseino į protestą buvo susirinkę apie pusė tūkstančio žmonių su plakatais.

Jie buvo atėję išreikšti savo nuomonę dėl, jų manymu, neteisingų Konkurencijos tarybos reikalavimų.

Paskelbus mums nepalankų sprendimą, rankų nenuleisime ir teisybės ieškosime teismuose.

„Konkurencijos taryba reikalauja perduoti privatininkams viešąjį turtą, kurį valstybė ir savivaldybė pastatė už viešąsias lėšas ir kuriais naudojasi visuomenė. Pavyzdžiui, nuo atidarymo pradžios 76 tūkst. kartų Palangos moksleiviai baseinu pasinaudojo nemokamai. Kai mūsų ir visos šalies bendruomenė turi priimtinas paslaugų kainas šiame baseine, kokiu pagrindu mes turime atiduoti viešąjį turtą, pastatytą už viešuosius pinigus, verslui?“ – tuomet klausė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Kodėl turi atiduoti?

Teigiama, kad Palanga 20 metų neturėjo baseino ir laukė, kol ateis privatus verslas ir pastatys baseiną, investuos savo lėšas ir suteiks viešąsias paslaugas.

Tačiau privačių investicijų nesulaukė. Todėl 2017 m. savivaldybė ėmėsi iniciatyvos, parengė techninį projektą, gavo valstybės finansavimą ir baseiną pastatė, jis buvo atidarytas 2019 m.

Nuo atidarymo baseiną valdo Palangos savivaldybei priklausanti įmonė „Palangos investicijų valdymas“.

Miesto valdžia akcentavo, kad jai nesuprantamas reikalavimas už 6,2 mln. eurų pastatytą baseiną, kuriame daugelis palangiškių paslaugas gauna nemokamai arba su didele nuolaida, perduoti į privačias rankas.

Taryba laikosi savo

Šią savaitę vykusiame Konkurencijos tarybos posėdyje dėl Palangos baseino esą nepasigirdo nieko naujo.

Anot kurorto mero Š. Vaitkaus, stebuklas neįvyko.

„Konkurencijos tarybos darbo grupė ne tik pakartojo tuos pačius teiginius, kuriuos jau skaitėme rudenį mums atsiųstame pranešime, bet ir dar labiau sumenkino savivaldos teisę pačiai rinktis, kaip jai valdyti savo pačios pastatytą turtą ir teikti viešąsias paslaugas“, – piktinosi Š. Vaitkus.

Pareikšta, kad Palangos savivaldybės argumentai nėra reikšmingi, nes „savivaldybė neužtikrina galimybės konkuruoti dėl teisės teikti paslaugas, savivaldybės paaiškinimai nekeičia tyrimo grupės išvadų, o paslaugų kaina nėra veikiama konkurencinės įtampos“.

Šie motyvai skambėjo Konkurencijos tarybos baigiamajame posėdyje.

„Mes tikimės, jog išklausymo posėdis turėjo būti skirtas ne tik išklausyti, bet ir įvertinti savivaldybės poziciją. Mums atstovaujantys advokatai argumentavo, kad savivaldybės turi pareigą užtikrinti viešąsias paslaugas, ir, įgyvendinant šią pareigą, turi būti paisoma visuomenės, o ne privačių asmenų interesų, ieškoma racionaliausių būdų savo turtui valdyti. Biudžetinė įstaiga, kuriai deleguotos šios funkcijos, nėra privilegijuota ir niekaip nevaržo bei negali varžyti privačių iniciatyvų. Net Konstitucinis Teismas nepasisakė, kad vidaus sandoriai, kuriuos gali vykdyti savivaldybės, prieštarauja tam tikroms Konkurencijos įstatymų normoms“, – argumentus dėstė Š. Vaitkus.

Laukia kadencijos pabaigos?

Savo sprendimą Konkurencijos taryba ketina skelbti balandžio 26 d.

Anot Palangos vadovo, tai labai neįprastas ir itin dviprasmiškas tokio ilgo termino nustatymas, juolab kad šios institucijos darbo grupė faktiškai jau rudenį parengė ir paviešino savo verdiktą, o analogiški sprendimai po baigiamojo posėdžio paprastai būdavo skelbiami jau kitą dieną.

Be to, Konkurencijos tarybos pirmininko Šarūno Keserausko kadencija baigsis šių metų balandžio 4 d.

„Tai ko delsia Konkurencijos taryba? Kodėl verdiktą dėl Palangos baseino norima paskelbti tada, kai Š. Keserauskas jau užbaigs savo kadenciją? Kažko bijoma, ar tiesiog dabartinis Konkurencijos tarybos vadovas nenori dalyvauti šiame, kaip matyti, ganėtinai apytamsiame reikale? Tad laukiame balandžio 26 d. Paskelbus mums nepalankų sprendimą, rankų nenuleisime ir teisybės ieškosime teismuose“, – tvirtino Palangos meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jprst

jprst portretas
Matyt, patys konservatoriai ir iš jų gaujos , kol yra valdžioje spaudžia , kad būtų priimtas palankus sprendimas

Gyve

Gyve portretas
dar turėtu susigrąžinti Palangos koncertų salę bei kempingą Nemirsetoje..!

Marija

Marija portretas
Čia jokios konkurencijos nebus,nes sukils kainos.Kažkas suinteresuotas,kad valdytų privatininkas atėjęs ant gatavo pastatyto baseino.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių