Už leistiną greitį – bauda vairuotojui?

Tūkstančiai klaipėdiečių praėjusią savaitę sulaukė baudų, nors važiavo neviršydami 70 km/val. greičio kelyje nuo Jakų iki Rimkų, kaip nurodė kelio ženklai. Sektorinis greičio matuoklis šienavo pažeidėjus be gailesčio. Vairuotojai jau grūmoja kolektyviniais ieškiniais valstybei už aplaidų kelio ženklinimą ir painiavą.

Užgriuvo tarsi lavina

Ažiotažas dėl greičio ribojimo kelyje Klaipėda–Šilutė kilo po to, kai vairuotojai masiškai ėmė gauti pranešimus apie padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

Vairuotojai socialinio tinklo paskyrose, vienijančiose Klaipėdos krašto vairuotojus, ėmė dalintis pranešimais apie sulauktas nuobaudas už tame pačiame kelio ruože viršytą greitį.

Vienas vairuotojas pasakojo, kad dieną, važiuodamas nuo Jakų Šilutės kryptimi, kelionės pradžioje matė dar galiojantį 70 km/val. greitį nurodantį kelio ženklą, o vakare jau išvydo šiuos ženklus nusuktus.

"Iš pradžių sumažino leistiną vidutinį greitį iš 70 į 50 km/val., o tik šiandien pakeitė ženklus. Ryte važiavome nuo Jakų žiedo link Šilutės ir visur buvo 70 km/val. greitis. Vakare, grįžtant į Klaipėdą, seni ženklai uždengti juoda plėvele ir nusukti. Tad išeina taip – vakar gaunu baudą, o ženklus pakeičia tik šiandien?" – retoriškai klausė vienas vairuotojas.

Tokių pranešimų klaipėdiečiai sulaukė itin daug, keli jų ketino žingsniuoti į policiją aiškintis. Kiti nusprendė nevargti ir baudas, kurios siekia nuo 6 iki 12 eurų, sumokėjo.

"Ne, aš dar policijos durų neišverčiau, nes dirbu. Bet kiti jau turėtų belstis nuo ryto. Protokolą gavau 23 d. Nurodyta, kad padariau pažeidimą, važiavau 65 km/val. greičiu. Paaiškinta, kad šiame kelyje galioja 53 km/val. vidutinis leistinas greitis. Nesu matęs tokio kelio ženklo – 53 km/val. Tačiau ten stovėjo 70 km/val. greitį ribojantis ženklas", – dienraščiui pasakojo Edgaras.

Dėmė – metams

Vyrą suglumino toks pranešimas. Išsukęs iš Jakų žiedinės sankryžos, žmogus puikiai matė net keliose vietose stovinčius kelio ženklus – 70 km/val.

"Tiek pačioje kelio pradžioje, tiek gale stovi 70 km/val. greitį ribojantys ženklai. Kelio ruože yra ir 50 km/val. kelio ženklas, tačiau, mano galva, jis galioja tiek, kiek nurodyta apačioje esančioje lentelėje. Tačiau toliau juk vėl stovi 70 km/val. ženklas su dideliu skydu, pranešančiu apie avaringą ruožą. Tai kokiu kelio ženklu vadovautis? Ženklas galioja iki sankryžos, jei už sankryžos nėra pakartotinai greitį ribojančio ženklo, iš kur man žinoti, kokiu greičiu važiuoti?" – klausė vairuotojas.

Per savaitę pririnko šimtus, o gal ir tūkstančius baudų.

Edgaras sulaukė šešių eurų baudos. Tačiau tikina, kad nesutiks su nuobauda.

"Kodėl aš turiu mokėti ir pripažinti nuobaudą, jei važiavau neviršydamas leistino greičio? Metus laiko man galios nuobauda, nors nesu pažeidėjas", – piktinosi vyras.

Jis pastebėjo, kad kiti vairuotojai viešino vaizdo registratorių įrašus, kuriuose fiksuoti net keli vienas paskui kitą stovintys kelio ženklai, kurie įspėja, kad čia galioja 70 km/val. greičio limitas.

Feisbuko grupės "Klaipėdos Reidai II" nuotr.

Ženklus uždengė plėvele

Kelias Nr. 141 yra valstybinės reikšmės, jį administruoja Lietuvos automobilių kelių direkcija, o prižiūri valstybės įmonė "Kelių priežiūra". Šios įmonės darbuotojus klaipėdiečiai užfiksavo penktadienį.

"Jie juoda plėvele apsuko kelio ženklus "70 km/val." ir nusuko juos į šoną. Kaip suprantu, pirma pakeitė leistiną greitį ir tik tada jau apklijavo ženklus. Per savaitę pririnko šimtus, o gal ir tūkstančius baudų", – pabrėžė klaipėdietis.

"Visi atsiliepusieji kalbėjo apie tikrai nedidelius greičius. Vieni 65, kitas 63 ar 67 km/val. važiavo. Visi važiavo neviršydami 70 km/val. greičio. Spėju, kad tūkstančiai nukentėjusiųjų. Kiti po dvi baudas gavo. Vien tarp mano draugų yra dešimt sulaukusių nuobaudų. Kiek iš tiesų tokių yra, sunku pasakyti", – svarstė Edgaras.

Pokyčiai: penktadienį kelininkai kelio ženklus, nurodančius leistiną greitį 70 km/val., uždengė juoda plėvele. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Teks kreiptis į teismą

Žinomas Klaipėdos advokatas Mindaugas Kepenis, išgirdęs, kad daugybė klaipėdiečių sulaukė nuobaudų už greitį, susimąstė – ir pats neseniai važiavo nuo Jakų iki Rimkų.

"Velnias, ir aš važiavau, kažin ar nesulauksiu pats", – sukluso advokatas.

M.Kepenis prisiminė, kad viena mobilioji programėlė perspėja apie greičio ribojimus toje vietoje.

"Bet ne programėlėmis, o kelio ženklais privalu vadovautis. Tai jie apsuko plėvele ženklus? Jei kitų ženklų nėra, vadinasi, važiuojame 90 km/val. greičiu, kaip nurodyta Kelių eismo taisyklėse. Manau, kad nuobaudas turės pati policija anuliuoti", – kalbėjo M.Kepenis.

Jei vis dėlto nuobaudos nebus panaikintos, žmonėms teks per teismą siekti baudos anuliavimo.

"O kaip kitaip? Tik į teismą. Tik tegul valstybinės institucijos pamena, kad bylinėjimosi išlaidas teks atlyginti. Paprastai toks procesas gali vykti pusę metų. Aš paprastai imu 500 eurų honorarą panašiose bylose. Tai kiek žmonių nubaustų gali būti? O jei metus baudė taip visus į kairę ir į dešinę?" – svarstė advokatas.

Lietuvos kelių policijos tarnyba pranešė, kad iš vidutinio greičio matavimo sistemos rugsėjo 19–25 d. į Administracinių nusižengimų registrą įregistruoti 4 166 vidutinio nustatyto greičio viršijimo atvejai.

"Lietuvos kelių policijos tarnyba informuoja, kad minėtos sistemos savininkas yra Lietuvos automobilių kelių direkcija. Tik gavus oficialų patvirtinimą, kad vidutinis nustatytas greitis minėtomis dienomis yra klaidingas, visi užfiksuoti greičio viršijimo atvejai bus peržiūrėti ir pradėtos administracinių nusižengimų teisenos bus nutrauktos", – į dienraščio užklausą atsakė Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus specialistė Jorūnė Liutkienė.

Išlaidos: advokatas M.Kepenis patikino, kad dėl nuobaudos anuliavimo vairuotojams gali tekti kreiptis į teismą, o paaiškėjus, jog kelius prižiūrinčios įmonės privėlė painiavos, valstybei tektų sumokėti žmonėms už patirtas bylinėjimosi išlaidas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kaip nori, taip baudžia

Klaipėdos Kelių policijos tarybos viršininkas Mindaugas Džermeika tikino, kad vairuotojai turi prievolę vadovautis tik kelio ženklais.

"Situaciją turėtų paaiškinti Kelių direkcija. Policija tik administruoja nuobaudų skyrimą. Bet mes nereguliuojame sektorinių matuoklių darbo. Visą atsakomybę turi prisiimti kelio savininkas", – priminė M.Džermeika.

Visuomenei turi būti paaiškinta, o ženklai turi būti sudėlioti taip, kad neklaidintų.

Apie tai, kad būta kokio nors sprendimo dėl leistino greičio limito keitimo, policija nėra girdėjusi.

Tačiau analizuojant klaipėdiečių viešinamus nuobaudų protokolus, kyla klausimas, kuo vadovaujantis skiriamos baudos, jei tame pačiame taške skirtingi vairuotojai nubaudžiami už fiksuotą skirtingą greitį.

Rugsėjo 20 d. 20.23 val. vienas vairuotojas baudos sulaukė, kad važiavo 70 km/val. greičiu. Protokole parašyta, kad viršytas leistinas 53 km/val. greitis.

Kita vairuotoja tą pačią rugsėjo 20 d., tačiau valanda anksčiau buvo nubausta už leistino 59 km/val. greičio viršijimą, nes važiavo 72 km/val. greičiu.

Tad koks leistinas greitis šiame kelyje apskritai?

"Aš negaliu už kažką kitą atsakyti, bet jei yra painiava, ji turi būti išaiškinta. Pavyzdžiai rodo, kad sistema veikia klaidinančiai. Žmonės dėl to gauna baudas, patiria finansines pasekmes. Visuomenei turi būti paaiškinta, o ženklai turi būti sudėlioti taip, kad neklaidintų", – konstatavo M.Džermeika.

Mindaugas Džermeika. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kas reguliuoja matuoklius?

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė spaudai Aušra Ramoškaitė aiškino, kad matuoklio metrologinė patikra atlikta gegužę.

"Atkreipiame dėmesį, kad tai yra vidutinio greičio matavimo sistema, kuri įvertina leistiną vidutinį greitį ruože. Tai reiškia, kad atskirose ruožo dalyse gali būti skirtingas leistinas greitis", – situaciją komentavo A.Ramoškaitė.

Pasak jos, įmonė "Kelių priežiūra" vykdė kelio taisymo darbus.

"Tačiau leidimo keisti greičio ribojimo ženklų Kelių direkcija nebuvo davusi. Šiuo klausimu prašome kreiptis į įmonę "Kelių priežiūra", – rašoma direkcijos atsakyme.

Dar kartą paklausus, kodėl dėl greičio matuoklių darbo žurnalistai yra siunčiami atsakymų ieškoti įmonėje "Kelių priežiūra", A.Ramoškaitė patikslino direkcijos atsakymą.

"Kelių direkcija administruoja matuoklius. Tačiau įmonė "Kelių priežiūra", nesuderinusi su Kelių direkcija, pakeitė nustatytus greičio ribojimus nuimdami ženklus, kurie buvo įvertinti nustatant leidžiamą greitį vidutiniuose greičio matuokliuose. Kelių direkcija kreipėsi į įmonę "Kelių priežiūra", kad būtų išsiaiškinta, kada tiksliai buvo klaidinami kelių naudotojai. Kaip mus informavo Kelių policija, nustatytu periodu užfiksuoti greičio viršijimo atvejai bus peržiūrėti ir pradėtos administracinių nusižengimų teisenos bus nutrauktos", – patikslino A.Ramoškaitė.

Akcinės bendrovės "Kelių priežiūra" Klaipėdos kelių tarnybos vadovas Vitalijus Taščenka paaiškino, kad greitis šiame ruože dėl stipraus kelio dangos nusidėvėjimo iki 50 km/val. buvo pradėtas riboti nuo sausio 3-iosios.

"Rugsėjo mėnesį atlikus periodinės priežiūros remonto darbus ir sutvarkius kritines šio kelio vietas, buvo nuspręsta padidinti leistiną greitį. Todėl rugsėjo 23 d. 07.56 greitis buvo padidintas iki 70 km/val., bet, gavus iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos pranešimą, tą pačią dieną 12.32 greitis vėl sumažintas iki 50km/val.", – tikino V.Taščenka.

Kelių direkcija kelininkus informavo, kad 50 km/val. greitis šiame ruože turi galioti iki 2023 m. balandžio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uz neteisinga bauda turi but kompensacija

uz neteisinga bauda turi but kompensacija portretas
pvz atsiprasymas viesas +500eur + pvm.... ji jokiu te PSD GPM i banko nuskaitymu.... pompastiskai pries televizija NAUSEDA kekvienam nukentejusiam...grynais...vokelije i delna.... i te bus pamoka baudejams ... valstybe nuostolius atsilygins is baudeju premijinio fondo...pinigas daba dievas i ner ko pykt nieko cia asmenisko...

politiku geroves valstybes liutai

politiku geroves valstybes liutai portretas
policija galbut ir nuspres saziningiems mokesciu moketojams sventine dovanas padaryt.....nubraukt baudas....a reikalas cia ne baudoj...cia is principo ...per 30metu nebaudziamumo policija priprato prie prie to ka sudarai kontrakta su kelininkais ...sie paspendzia spastus vairuotojams...a tu sedi krumuose ir saudai i gaudai i baudi ir dusini visus pravaziuojancius....paskuj is surinktu kysiu ,baudu ir premiju namai pakaunej kyla... kiek girdejau i ne vienas mentas taip prasigyveno......reikia zvyro - stabdai gruzovika ir bus....reikia lentu...stabdai kita..... bauduvos keliu darbu dydvyriai tegu nepamirsta ka tauta nuoskaudas pamina ilgai ...

T

T portretas
O kaip kitaip biudžetą pasididinti per baudas per alkoholį rūkalius benziną ir tt arabai irgi iš baudų gyvena
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

    1
  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

    2
  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    3
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    5
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių