Ukrainiečių mokyklai dar reikės pagalbos

Ukrainiečių mokykla Klaipėdoje pamažu skinasi kelią į visateisį gyvenimą, tačiau problemų vis dar netrūksta. Tikimasi, kad dalį jų pavyks išspręsti kalėdiniu laikotarpiu.

Padėkojo už pagalbą

Ketvirtadienį prieš Klaipėdos tarybos posėdį teise pasisakyti klaipėdiečių tribūnoje pasinaudojo mieste veikiančio tarptautinės Ukrainos mokyklos padalinio vadovas Jevgenijus Kravčenka.

Kalbėti buvo užsiregistravusi ir šios mokyklos steigėja bei direktorė Olena Vnukovska, tačiau negalėjo atvykti į Klaipėdą.

J. Kravčenka pranešė, jog bendruomenei pavyko įveikti visas kliūtis ir gauti būtinus leidimus, kad mokyklai būtų suteiktos tokios pat sąlygos ir finansavimas, kaip ir kiekvienai Lietuvos valstybinei mokyklai.

"Noriu savo ir mokyklos mokinių vardu padėkoti kiekvienam lietuviui, padėjusiam mums įsikurti, sutvarkyti dokumentus ir pradėti mokyklai normaliai dirbti. Sulaukėme nemažai dėmesio, bet dar daugiau jo mums reikės, nes per šį laiką buvo išspręstos ne visos problemos. Keli tarybos nariai lankėsi mūsų mokykloje. Noriu pakviesti ir kitus tarybos narius apsilankyti pas mus, pažiūrėti, kaip gyvename ir susipažinti su dar vis neišspręstomis problemomis", – iš tribūnos kalbėjo J. Kravčenka.

Jevgenijus Kravčenka. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dirba negaudami algos

Jis priminė, kad mokyklos finansavimas suteiktas ne nuo mokslo metų pradžios, o nuo praėjusios savaitės, kai buvo pasirašyti dokumentai.

Tai reiškia, kad skola mokytojams už nesumokėtą atlyginimą vis dar išlieka.

Daugelis jų baigia išnaudoti turėtas santaupas, o nemaža dalis vis labiau klimpsta į skolas. Juk karo pabėgėliams reikia ne tik maitintis, bet ir mokėti už būstą, komunalinius patarnavimus, išlaikyti savo vaikus.

Labai gerai, kad mūsų prašymą miesto valdžia išgirdo.

Tikisi labdarių paramos

Mokykla įsiskolino patalpų savininkams – lietuvių-latvių investicinei įmonei, kuri nupirko apleistą darbo mokymo centrą ir turi planų jo vietoje pastatyti kelis gyvenamuosius namus.

Panašu, kad artimiausiu metu statybos nenumatomos, o apie nuomos mokesčio sumažinimą dėl atliktų remonto darbų dar bus kalbama ir deramasi.

J. Kravčenka teigė, kad miesto valdžia yra nusprendusi sumokėti patalpų nuomos ir komunalinių patarnavimų mokesčius. Bet, mokyklos vadovo supratimu, finansavimas prasidės tik nuo kitų metų pradžios, o skolos auga jau nuo rugsėjo.

Svarstydamas apie mokyklos skolas J.Kravčenka įvardijo dvi galimybes jų atsikratyti: jas sumokėtų savivaldybė arba pagelbėtų rėmėjai – uostamiesčio įmonės.

Jau dabar tarptautinis LCC universitetas pranešė surengsiąs labdaros vakarą, kurio metu surinktos lėšos bus paaukotos tarptautinei Ukrainos mokyklai paremti.

Tikėtina, kad prieššventiniu laiku mieste atsiras ir daugiau panašių iniciatyvų.

Skyrė pagalbininką

Dabar tarptautinė Ukrainos mokykla priversta dirbti dviem pamainomis, o tai nelabai priimtina Švietimo ministerijai, o ir higienos požiūriu nėra gerai.

"Manau, būtų idealu, jei miestas rastų kitas patalpas. Visa tai kalbu norėdamas pranešti, kad judame toliau ir prašau atkreipti dėmesį į mūsų mokyklos problemas. Labai gerai, kad mūsų prašymą miesto valdžia išgirdo ir skyrė savivaldybės darbuotoją, kuris padės mums tvarkyti reikalus su valdiškomis institucijomis. Su ponu Deividu Petrolevičiumi susipažinome tarybos posėdžių salėje", – teigė J. Kravčenka.

Kalbėdamas apie padėjusius mokyklai jos vadovas pasakojo, kad stalus ir kėdes valgyklai paskolino viena uostamiesčio bendrovė, kuriai šie baldai nebus reikalingi iki kitos vasaros.

Nuoširdžios pagalbos sulaukta iš Šaulių sąjungos.

Remontuojant patalpas ir ruošiantis normaliam darbui pagelbėjo daug klaipėdiečių.


Šiame straipsnyje: ukrainiečių mokyklaTarptautinė ukrainiečių mokyklakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių