Tarp paauglių kilęs konfliktas virto problema: mokykla ir nukentėjusiojo mama svaidosi kaltinimais

Uostamiesčio policija sulaukė vieno paauglio mamos pareiškimo dėl incidento mokykloje. Mama tvirtina, kad sūnus ugdymo įstaigoje ne tik patiria patyčias, bet vieną dieną namo grįžo verkdamas dėl smurto. Mokyklos atstovai įtikinėja, kad mama tik sutirštino spalvas, tačiau taip pat laukia, kuo baigsis teisėsaugininkų tyrimas.

Trys prieš vieną

Kantrybė klaipėdietei trūko, kai jos paauglys sūnus parėjo iš mokyklos sukrėstas.

"Vaikas verkdamas papasakojo, kokį košmarą jis išgyveno. Kiti tos pačios klasės berniukai jį ne tik stumdė, bet ir sulaikę spaudė jo rankas už nugaros. Kol tai vyko, kitas vaikas iškraustė jo kuprinę ir paėmė daiktą, kurį vaikui į striukės kišenę įdėjo viena mergaitė", – pasakojo mama.

Incidentas nutiko po pamokų, mokiniai jau traukė į namus.

"Sūnus striukės kišenėje rado riešutų kremo pakuotę. Kaip vėliau paaiškėjo, mergaitė supainiojo striukes ir pakuotę įdėjo ne į to berniuko kišenę. Klasės draugai atėjo aiškintis, liepė atiduoti. Sūnus tą akimirką nežinojo, kas ir kodėl buvo įdėjęs riešutų sviesto pakuotę, jis pamanė, kad tai jam skirta dovanėlė", – pasakojo mama.

Sūnus užsiminė, kad juos matė technologijų mokytojas, tačiau jis tiesiog praėjo pro šalį ir nieko nedarė. Ar tikrai tai normalu?

Konfliktas baigėsi trijų paauglių pergale prieš vieną. Indelis buvo atimtas, tik paaiškėjo, kad jis buvo tuščias.

"Sūnus užsiminė, kad juos matė technologijų mokytojas, tačiau jis tiesiog praėjo pro šalį ir nieko nedarė. Ar tikrai tai normalu? Aš suprantu, kad vaikai gali apsižodžiuoti, visko juk nutinka. Bet žodžių problemą gali išspręsti. Tačiau kai vaikas yra tampomas, naudojamas fizinis smurtas, to toleruoti negalima", – piktinosi mama.

Berniukas mamai pasisakė, kad kitų paauglių patyčias jis patiria ne pirmą kartą. Pranašesniais besijaučiantys berniukai esą bendraklasį atakuodavo pertraukų metu.

"Vaikas nedrįso pasakoti, tik dabar pasisakė, kad patyčios prasidėjo dar gerokai anksčiau. Išaiškėjo, kad vienas berniukų skriaudė ir kitą vaiką. Ko ėmėsi mokykla, kad patyčių nebūtų? Kas mokykloje turi apsaugoti vaikus? Ar mokykla problemą pastebės tik tada, kai vaikas grįš namo sulaužyta kaukole? Iš pradžių yra stumdymai, patyčios, kūno judesių suvaržymai, tampymai, bet paskui smurtautojai auga ir piktėja, pradeda šokinėti ant galvų ir spardytis. Viso šito aš ir noriu išvengti", – kalbėjo mama.

Komentarai feisbuke

Visą šią istoriją mama paviešino socialiniame tinkle, dėl ko itin supyko mokyklos bendruomenė ir konflikte dalyvavusių vaikų tėvai.

Tačiau feisbuke kiti klaipėdiečiai dalijosi panašiomis patirtimis.

"Vaikai dvejus metus kentė vieno vaiko terorą, mokyklos veiksmai buvo niekiniai. Veiksmai buvo daromi tik prieš mokinius, kurie gindavosi nuo to vaiko. Pakeičiau mokyklą vaikui, neteko nė karto išgirsti, kad jis kažką daro blogo. Linkiu nelaukti nieko ir keisti mokyklą tuojau pat", – savo patirtimi dalijosi vienas tėvų.

Kiti tėvai taip pat pabrėžė, kad apie tokius dalykus nevalia tylėti ir net, jei tai niekam nepatinka, verta viešinti informaciją apie visus incidentus.

Dar kita klaipėdietė feisbuke šiurpo pasakodama, kokius kraupius žaidimus moksleiviai žaidžia mokykloje.

Iš pradžių yra stumdymai, patyčios, kūno judesių suvaržymai, tampymai, bet paskui smurtautojai auga ir piktėja, pradeda šokinėti ant galvų ir spardytis.

"Draugės vaiką praėjusiais metais ir nuo laiptų buvo nustūmę, šiais metais klasėje ir su ugnimi žaidžia. Žinau, kad mokytojai buvo ant žemės skysto muilo papylę. Ji krisdama vos į stalą galva nesitrenkė, ir niekas nieko nedaro", – liudijo viena iš mamų.

Sutirštino spalvas?

Po viešai išsakytų žodžių nukentėjusio vaiko mama dienraščiui atviravo, kad pasijuto puolama iš visų pusių.

"Kitą dieną po incidento įvyko susitikimas mokykloje. Jame dalyvavo mokyklos direktorė, vaikai ir jų tėvai, net ir tas pats mokytojas, kurį praeinantį matė mano sūnus. Aš pasijaučiau taip, lyg su sūnumi būtume visos šios istorijos kaltininkai. Visi žiūrėjo į mane kaip į nežinia ko ieškančią. Pokalbis manęs neįtikino, aš abejoju, kad patyčios baigsis", – kalbėjo mama.

Ugdymo įstaigos vadovė kitaip žurnalistams nupiešė šią istoriją.

"Mama sutirština spalvas. Ten įvyko nesusipratimas. O visame feisbuke mokykla nupiešta tikrai nekokiomis spalvomis, parašytas pareiškimas policijai, ministerijai, Švietimo skyriui. Ar to tikrai reikėjo? Ar reikėjo viešinti istoriją? Kaip turėjo jaustis kitų konflikte dalyvavusių vaikų tėvai?" – žurnalistams kalbėjo mokyklos direktorė.

Įstaigos vadovė aiškino, kad berniuką nuskriaudę vaikai atsiprašė.

"Jie kalbėjo labai brandžiai, atsiprašė nuoširdžiai. Tai – geri berniukai, pirmūnai, olimpiadų dalyviai. Tai nėra blogi vaikai. Jokiu būdu nesakau, kad ir nukentėjęs berniukas blogas, jis puikus vaikas. Tik gal situacija kiek kitokia buvo, nei pasakojo mama", – savo nuomonę išdėstė direktorė.

Esą iš vakaro klasės mergaitės kepė keksiukus su riešutų sviestu.

"To sviesto jau net nelikę buvo, gal tik šaukštas. Pakuotę viena mergaitė įdėjo į striukės kišenę, bet ji ketino kitam berniukui įdėti. Įvyko nesusipratimas. Mergaitė, kaip ir berniukai, paprašė atiduoti pakuotę, bet jis nenorėjo", – kalbėjo mokyklos vadovė.

Tyrimas: vienoje uostamiesčio mokykloje įvykęs paauglių konfliktas ant kojų sukėlė pareigūnus. Skundo sulaukė ir savivaldybės Švietimo skyrius, ministerija. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ragino atsiimti pareiškimą

Mokyklos vadovė įsitikinusi, kad dėl situacijos kaltos abi pusės.

"Vaikai pripažino, kad užlaužti rankų ir lįsti į svetimą kuprinę nederėjo. Bet jie atsakomybę prisiėmė. Norėjome paprašyti, kad mama atsiimtų pareiškimą iš policijos. Nejau vaikai jau tokį nusikaltimą padarė, kad pareiškimo policijai reikėtų?" – stebėjosi mokyklos vadovė.

Tačiau nukentėjusiojo mama nesutinka su tokia nuomone.

"Ne, pareiškimo neatsiimsiu, tegul ištiria. Tegul peržiūri vaizdo įrašus, pačioje mokykloje kamerų nėra, bet jos yra lauke. Veiksmas vyko prie mokyklos. Tuomet ir bus aišku, galėjo ar negalėjo konfliktą matyti praeinantis mokytojas", – pastebėjo mama.

Nejau vaikai jau tokį nusikaltimą padarė, kad pareiškimo policijai reikėtų?

"O dėl to mokytojo, tai labai skaudu. Jei galėtų, žmogus, kaip ir mokykla, garbę teisme gintų. Mokytojas nematė jokio rankų užlaužimo, jis matė tik stoviniuojančius berniukus. Jis geras mokytojas, mylintis ir atsakingas", – mokytoją užstojo direktorė.

Siūlė kitą klasę

Ugdymo įstaigos vadovė tikino, jog mamos kaltinimai, kad jos vaikas mokykloje patyčias patiria ne pirmus metus, nėra tiesa.

"Gal mamai vertėtų pačiai artimesnio ryšio su vaiku paieškoti? Pastaruoju metu berniuko pažymiai vis prastėjo. Nuo rugsėjo mėnesio jis praleido 112 pamokų. Ką tai kalba?" – klausė direktorė.

Mama patikino, kad vaikas sirgo COVID-19, dar į tą laiką reikia įskaičiuoti ir saviizoliaciją.

"Tai nereiškia, kad vaikas tiesiog bėga iš pamokų. Viso labo praleistos trys savaitės. Jis sirgo. Antras momentas, jam skaudėjo skrandį. Tik dabar, kai viskas paaiškėjo, aš įtariu, kad vaikui prasidėjo psichosomatiniai skausmai. Dėl patyčių jis jaučia įtampą. Na, neturi vaikas taip jaustis mokykloje, kad net bijotų į ją eiti. Tai tikrai nėra normalu. Vaikai mokykloje turi jaustis saugūs", – savo nuomonę gynė mama.

"Tai – hiperbolizuota situacija. Kur mama anksčiau buvo? Kodėl anksčiau nebuvo skundų? Sudėtinga, kai nesinori matyti ir savo atsakomybės", – replikavo mokyklos direktorė.

Pokalbio su mokyklos vadove ir kitais incidento dalyviais metu nukentėjusio berniuko mama išgirdo ją šokiravusį pasiūlymą.

"Man pasiūlė vaiką perkelti į kitą klasę. O kodėl reikia mano vaiką perkelti? Tai gal mums dar ir į kitą mokyklą išeiti? Gal tegul smurtautojui ieško vietos kitoje klasėje? Tai buvo viršūnė. Tačiau aš supratau iš pokalbio dalyvių reakcijų, kad aš čia vienintelė galvoju kitaip nei jie", – šiurpo mama.

"O kodėl negaliu to pasiūlyti? Yra dar keturios paralelinės klasės. Aš nežinau, ar geriausias tai būdas. Siūliau tik išeitis. O gal vaikas ten naujų draugų susiras? Jo ir klausiau, gal jis norėtų", – savo nuomonę gynė mokyklos direktorė.

Kur veiksmų planas?

Man pasiūlė vaiką perkelti į kitą klasę. O kodėl reikia mano vaiką perkelti? Tai gal mums dar ir į kitą mokyklą išeiti?

Mama neatlyžo ir klausė – kokį veiksmų planą dėl patyčių ir smurto apraiškų mokykla žada parengti?

"Kokį planą mes jai galime pateikti? Ir kur čia patyčios? Ar čia – ne planas, ar ne sprendimas? Prevencines programas mes vykdome. Klasės valandėlės vyksta. Jei koks įvykis, aplinkybes aiškinamės. Dėl jos vaiko mes ir dirbame. Jis yra neatsiskaitęs įvairių dalykų, prastai lanko mokyklą, siūlėme jam konsultacijas, bet jis turi jas lankyti", – aiškino mokyklos direktorė.

Visos konflikto pusės dabar laukia incidento tyrimo pabaigos.

"Berniukai yra berniukai. Mokykla negali kiekvieno palydėti iki namų. Vaiko juk nesumušė, jo daiktų neišmetė. Mes nesijaučiame tokie, kokius mus nupiešė visai Lietuvai. Mes dirbame tiek, keik galime. Taip, įvykis buvo, mes jį tiriame. Bet tuo gyvenimas nepasibaigs, su iššūkiais reikia išmokti susitvarkyti. Mes šiam berniukui tikrai stengiamės padėti. Bet ir berniukui reikia išmokti priimti sprendimus – jei daiktas ne jo, jį vertėjo grąžinti. Gal ir konflikto būtų išvengta", – kalbėjo mokyklos vadovė.

"Man labai skaudu, kad sūnus, grįžęs iš mokyklos, verkia. Mano vaikas nėra auksinis, bet jis turi gerą širdį. Patinka ar nepatinka kažkam mano vaikas, bet tai jokiu būdu nepateisina smurto. Smurto nepateisins niekas. Aš pajutau, kad su mokyklos vadovybe ir kitais, kurie dalyvavo susitikime, nesutampa mano ir jų vertybės. Visi į šį reikalą pažiūrėjo taip, lyg nieko baisaus nebūtų nutikę. Svarbu, kad tik į viešumą neišlįstų", – stebėjosi nukentėjusio berniuko mama.


Šiame straipsnyje: pagalbos telsmurtaspatyčiospaauglių konfliktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Labai gerai, kad neatsieme pareiskimo. Turejo ant mokyklos pareiskima parasyti, kad vaikui nesaugu mokykloje, o mokykla dar drysta prasyti atsiimti pareiskima ir kaltina vaika praleidinejant pamokas. Aisku kad suprastejo vaiko pazymiai ir lankomumas del patyciu, mokyklos lai pasidomi zmogaus psichologija, o ne tik dalykiniu intelektu.

TotoSSS

TotoSSS portretas
Tam yra mokyklose mokytojai ,aukletojai ,administracija,galų gale policija ,vaikams galioja tie patys įstatymai ,savivaldžiavimas negalimas.,įsisąmonkim pagaliau.

To ToSSs

To ToSSs portretas
tai yra filmuota medžiaga jeigu yra tai to įvykio kaip bandė atimti jam nepriklausantį daiktą. O svetimo daikto pasisavinimas yra vagystė. Tai tada taip išeina reikėjo kviesti policija dėl vagystės. Tai normalūs santykiai nuo to ir prasideda. Paprašė atiduoti kas ne jam priklausė. Kodėl neatidavė? Neatidavė savo noru atsiėmė patys. Nuo to ir prasidėjo konfliktas. Būtų atidavęs ir problemos nebūtų. Tai atsakykite kodėl neatidavė?
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių