„Sūduvis“ užstrigo dėl „vizualinės taršos“

Nors nuo idėjos dėl „Sūduvio“ perėmimo iš kariškių praėjo jau keli mėnesiai, niekaip nerandama vietos, kur Klaipėdoje galėtų stovėti šis laivas.

Laivas uždirbtų pinigų

Lietuvos jūrų muziejus yra įvertinęs galimybes, kad iš Lietuvos karinių jūrų pajėgų galėtų perimti 1958 m. Vokietijoje statytą laivą „Sūduvis“.

Tai yra gerai išsilaikęs unikalus minų tralavimo laivas, kurio korpusas pagamintas iš braziliško ąžuolo medienos. Laive galėtų būti įrengtas unikalus Baltijos jūros išminavimo ekspozicijos muziejus.

Muziejus jau yra parengęs Dangėje prie krantinės stovinčio „Sūduvio“ veiklos programą. Manoma, kad, jei laivas nebus nukištas kur nors toli nuo miesto centro, jis galėtų uždirbti pinigų išlaikymui.

Išlieka keli variantai

Apie „Sūduvio“ perėmimą pradėta kalbėti dar pernai spalį, kai Lietuvos jūrų muziejus kreipėsi dėl vietos parinkimo.

Pačiam muziejui tinkamiausiai vieta laivui būtų Dangėje už „Meridiano“. Yra nemažai žmonių, kurie sutiktų, kad toje vietoje būtų statomas „Meridianas“, tačiau nemaža dalis tam ir prieštarauja.

Šią vietą kaip ypač gerą įvertino Lietuvos kapitonų asociacijos vadovas  Juozas Liepuonius. Jo teigimu, arčiau Biržos tilto patraukus „Meridianą“, už jo puikiausiai tilptų „Sūduvis“.

Alternatyvi vieta „Sūduviui“ siūloma Dangėje tarp Pilies ir Biržos tilto. Tačiau ten stovintis laivas maždaug iki 15 metrų susiaurintų Dangę. Tai keltų keblumų praplaukti kitiems laivams.

Dar viena vieta siūloma prie „Klaipėdos energijos“, kur yra konversinė teritorija. Tik ta teritorija tolokai nuo centro, kada vyks jos konversija, neaišku. Statyti „Sūduvį“ prie neaiškių krantinių ir gamyklinės teritorijos nebūtų tikslinga.

Laivas ir „vizualinė tarša“

Tai, kad Klaipėdos miesto savivaldybė delsia apsispręsti dėl „Sūduvio“, kelia tam tikrą nerimą.

Būtų labai gaila, jei Klaipėda taip ir nesugebėtų paimti bent vieno karinio laivo ir panaudoti jūrinės kultūrinės sklaidos tikslais.

Nuo 1992 m. Lietuvos karinės jūrų pajėgos utilizavo 8 karinius laivus. Nė vienas jų nebuvo išsaugotas, kai kitose šalyse seni sutvarkyti kariniai laivai stovi prie krantinių kaip muziejiniai eksponatai.

Neseniai pradėjusi veikti Klaipėdos miesto savivaldybės Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisija analizavo klausimą dėl „Sūduvio“ vietos.

„Kai kurie miesto valdžios atstovai kategoriškai pasisako, esą dėl „Sūduvio“ miesto centre bus „vizualinė tarša“. Tai yra nesuprantama – „Meridianas“ taršos nesudaro, o „Sūduvis“ ją sudarys?“ – teigė Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos pirmininkas Petras Bekėža.

Londone, Kopenhagoje, Roterdame ir kituose Europos miestuose laivai stovi vienas prie kito ir jokios „vizualinės taršos“ nesudaro. Klaipėdoje nuolat kalbama, kad Dangėje trūksta laivų, bet kai tik sugalvojama kokį nors laivą pastatyti, iš karto atsiranda priešiška reakcija ir visokie nesuprantami terminai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Tik viską drausti .Įdomu iš kur atvažiavę tie draudikai ? Vyti lauk is miesto !

kieno ta idėja?

kieno ta idėja? portretas
saugoti šlamštą, o dar kažką drįsta kaltinti

klaipeda

klaipeda portretas
bukaprociai debilai tol svarstys,kol nebebus ka eksponuotis nes bus sunaikintas.geda uz tokius veikejus
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių