Skulptūrų parkas neliks be medžių

Atnaujinamame Skulptūrų parke, nepaisant pasipriešinimo, neišvengiamai teks retinti medžius. Po išsamios želdinių specialistų ekspertizės rekomenduojama pašalinti apie 400 nevertingų, nusenusių ar papuvusių medžių. Tai yra penktadaliu mažiau, nei planuota iš pradžių. Išretinus parką, žmonės turėtų nė nepastebėti skirtumo.

Peticijos nepripažino

Prieš trejetą mėnesių buvo kreiptasi į savivaldybės Peticijų komisiją dėl dokumento "Klaipėdoje Skulptūrų parke virš 500 medžių iškirtimui NE" pripažinimo peticija.

Tačiau šis kreipimasis Peticijų įstatymo keliamus reikalavimus atitiko tik iš dalies ir nebuvo pripažintas peticija.

Nepaisant to, savivaldybės atstovai nusiteikę visą informaciją, susijusią su medžių kirtimu Skulptūrų parke, teikti visuomenei.

Jau iki tol buvo atlikta visų medžių inventorizacija ir nustatytas jų amžius, pagal inventorizaciją atlikta ir želdinių ekspertizė.

Augalų dendrologinį vertinimą atliko mokslininkė, želdinių ekologė Rita Nekrošienė, kuri rekomendavo, jog tikslinga kirsti tik apie 400 medžių.

Atsižvelgdama į ekspertės R.Nekrošienės išvadas, dėl likusių medžių apsispręs Želdinių komisija.

Rita Nekrošienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Sąrašas sutrumpėjo

Pagal pirminį planą, projekto rengėjai buvo nurodę, kad Skulptūrų parke reikės šalinti per pusę tūkstančio medžių.

Kai kuriems klaipėdiečiams kilo klausimas, ar parkas po tokio atnaujinimo nevirs dykyne.

"Pradėdama vertinimą, siekiau visais būdais, kad dalį tų pašalinti suplanuotų medžių pavyktų išsaugoti. Kiekvieną medį individualiai, nuosekliai ir išsamiai apžiūrinėjau. Buvo vertinama ir estetinė, ir ekologinė būklė, kiti parametrai. Pabaigus vertinimą, priėjau išvadą, kad galima būtų šalinti mažiau medžių, nei planuota iš pradžių", – dienraščiui teigė R.Nekrošienė.

Pasak ekspertės, iš tų 400 jos siūlomų šalinti medžių apie 60 proc. yra blogos ir nepatenkinamos fizinės būklės želdiniai.

Manyčiau, kad tokiu būdu parko kokybė bus tik pagerinta.

Tų medžių kamienuose aptikta puvinių, jų lajos sunykusios, nevertingos.

"Šie medžiai neturi nei estetinės, nei ekologinės, nei išliekamosios vertės. Likusieji rekomenduojami šalinti dėl kraštotvarkinių motyvų. Tam tikrais atvejais tie medžiai konkuruoja su vertingais medžiais, juos užstoja arba jų vertę mažina. Todėl siūliau juos šalinti. Taip ir išėjo tas skaičius, bet tai vis tiek yra 20 proc. mažiau, nei buvo siūloma pirminiame variante", – kalbėjo R.Nekrošienė.

Visi ąžuolai išliks

Anot želdinių ekspertės, prie vertingų medžiai priskiriami vertingų rūšių, įspūdingų matmenų, seni medžiai, pavyzdžiui, visai nesiūlyta šalinti ąžuolų.

O tuopos yra mažiau vertingi medžiai, jų ir žiedadulkės kai kuriems žmonėms kenkia, todėl ekologine ir estetine prasme jos vertinamos kaip menkavertės.

"Parke yra labai tankių želdynų, todėl tam tikrose jo erdvėse rekomendavome retinamąjį šalinimą. Nesiūliau šalinti nė vieno medžio, kai buvo galima to išvengti. Esu tikra, kad po tokio parko sutvarkymo ir dalies medžių šalinimo žmonės nepastebės, kad buvo kažkas pašalinta. Yra gana tankių želdynų, kuriuose medžiai nusilpę, susiformavusi prasta ekosistema, fiksuojamas biologinės įvairovės nykimas, sunykusi žolinė danga ir kai kurių medžių pašalinimas kitiems medžiams, augantiems šalia, bus tik į sveikatą. Manyčiau, kad tokiu būdu parko kokybė bus tik pagerinta", – įsitikinusi R.Nekrošienė.

Želdinių ekologė pabrėžė, kad jos išvados yra tik rekomendacinio pobūdžio ir nereiškia, kad visi jos siūlomi šalinti medžiai ir bus pašalinti, kai kuriems jų galbūt bus galima pritaikyti arboristinę priežiūrą.

"Nenorėčiau teigti, kad projektuotojai yra gamtos niokotojai, nusiteikę prieš žaliuosius plotus. Taip tikrai nėra", – reziumavo R.Nekrošienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apetitas auga bevalgant

Apetitas auga bevalgant  portretas
Netoli nuo aprašomos namuko yra cerkvė. Tikrieji savininkai yra ne pravoslavų tikėjimo bendruomenė, tai kitos religinės bendruomenės bažnyčios pastatas perdarytas į pravislavišką tiesiog ją sydarkius

Baisu nusivylimas ir baisi netvarka. Nesaugumas

Baisu nusivylimas ir baisi netvarka. Nesaugumas portretas
Tą patį sakė ir dėl Dangės skvero: "nekirsime medžių, tik kelis". O kas gavosi: vienos trinkelės, takai lėktuvams leistis, kolumbariuminiai kubai, suolai-gultai. Ir laisvė tik paspirtukininkams ir dviratininkams. Jie lekia bet kur, į visas puses, didžiausiu greičiu, nespėji dairytis. Jau ne vieną užgavo. Kai įvyks nelaimė, tada gal atskirs – kur pėstiesiems, kur važiuotiems.

Klaipiedietis

Klaipiedietis portretas
Tas kas raso apie Japonijos medžius,svajoja.Cia Lietuva,kitas krastas kita gamta.tarybiniai zmones nerasi kite,arba rašykite lietuviškai.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių