Skilęs marių ledas atkirto žvejus

Atsivėrusi properša ties Ventės ragu nuo sausumos atkirto grupę žvejų. Dalis žūklautojų į krantą išsiropštė aptikę sveiko ledo kelią, kitus teko gelbėti laivo ant oro pagalvės "Christina" įgulai".

Atkirto su vaikais

Kuršių mariose ketvirtadienio rytas jau pranašavo nelaimę, pirmoji properša atsirado dar prieš devynias ryto, tačiau dalis žvejų dar auštant sumerkė meškeres už kelių kilometrų nuo kranto. Ties valstybės siena su Rusija ledas yra tvirtas, tad nė vienas žvejys nesuko galvos dėl galimos nelaimės.

Pasak Ventės rago ornitologinės stoties ornitologo Vytauto Jusio, pavakare, apie septynioliktą valandą, marias ties Ventės ragu padalijo didelė properša.

"Pamačiau atvirus vandenis, ledo masyvą, nešamą Nidos link. Laimė, vienoje vietoje ledas prisišvartavo prie kitos lyties", – teigė V.Jusys.

Būrys žvejų, tarp jų buvo matyti ir moterų su vaikais, perlipo ant stabilaus ledo masyvo ir taip išėjo į krantą. Vyrai klojo lentas ir turėtus įnagius, kurie savotišku lieptu sukabino atsiskyrusias ledo lytis. Guldamiesi pilvu ant ledo ir įsitvėrę draugų ištiestų rankų, vyrai kilnojo vienas kitą per vingiais suaižėjusį ledą.

"Gal dvidešimt penki žmonės vorele atsargiai išėjo patys į krantą. Kitus, išsibarsčiusius po visas marias, rankioja laivas ant oro pagalvės", – vakar vakare iš įvykio vietos pasakojo ornitologas.

Nuo molo į pietvakarius atsivėrusi properša atkirto žuvingiausiose vietose, toli nuo kranto, įsitaisiusius vyrus. Jų evakuoti atskubėjo Šilutės ugniagesiai gelbėtojai. Gelbėtojų automobilis atvyko su gumine valtimi, gelbėjimo darbams vadovavo pamainos vadas Donatas Šikšnius.Su juo nelaimės vietoje dirbo narai Artūras Naujokas, Editas Endriukaitis. Kartu su ugniagesiais atvyko ir medikų brigada.

Gelbėjo iki tamsos

" Rusnės salos link ledas geras, kas žino – turėtų pareiti. Tačiau temsta, o tokiu atveju tai ypač pavojinga. Bet kurią minutę neapsižiūrėjus gali įsmukti", – nuogąstavo V.Jusys.

Gelbėtojams nerimą kėlė iki vėlumos Ventės rage likę stovėti automobiliai, tiksliai nebuvo žinoma, kiek vyrų gali būti atkirsta. Gelbėjimo operacija vyko iki vėlumos.

"Dar vidurdienį atvažiuojantieji turėjo matyti, kad lipti ant ledo jau nėra saugu. Per pietus ties turizmo sodyba "Ventainė" žiojėjo atviri vandenys. Pervalkos link atsivėrė didžiulė properša. Visko gali būti, kad ties Vente per naktį nebeliks ledo", – vakar įtarė ventiškis V.Jusys.

Kuršių marių ledą išjudinę Atmatos vandenys pernakt iki šiol išsilaikiusį marių ledą turėtų paversti sangrūdomis, juolab, kad naktį buvo žadamas smarkus pietryčių vėjas. Ties Juodkrante ledo jau nebėra, o ties Nida jis tvirtesnis, 25 centimetrų. Tačiau ir ten apstu properšų. Abiejose marių pusėse yra 10 balų priešalas.

Pasak Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos operacijų vadovo Vytauto Kasparaičio, vakar vos išvengta nelaimės ir uostamiestyje.

"Buvome gavę pranešimą, kad įlūžo vaikai Žardės tvenkinyje. Tačiau kai atvykome, jie buvo patys išsigelbėję", – sakė operacijų vadovas V.Kasparaitis.

Ledas sparčiai yra

Atšilus orams, meteorologai ir ugniagesiai gelbėtojai klaipėdiečius įspėja, jog lipti ant vandens telkinius dengiančio ledo ypač pavojinga.

Vyraujant teigiamai temperatūrai, ledo sluoksnis suplonėjo. Atsivėrė daug kanalų, properšų.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Liongino Pakščio, ledas Kuršių mariose sparčiai yra. Jis iškorėjęs, suskeldėjęs. Ant ledo susidarė vandens balučių.

"Lipti ant jo labai pavojinga. Ypač šiaurinėje Kuršių marių pusėje prie Klaipėdos. Atsivėrė daug plyšių. Poledinės žūklės mėgėjams reikėtų palaukti kito sezono, o ne rizikuoti savo gyvybe", – patarė L.Pakštys.

Upėse ir vandens telkiniuose, kur įteka upeliai ir šaltiniai, ledas dar pavojingesnis.

Vieną žmogų su nešuliu išlaiko septynių centimetrų storio ledas. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį. Matinės baltos spalvos ar geltono atspalvio ledas yra netvirtas.

Einant ledu patariama turėti tvirtą lazdą ir ja tikrinti jo stiprumą. Jeigu sudavus lazda pasirodo vanduo, reikia nedelsiant grįžti į krantą.

Įlūžus svarbiausia nepasiduoti panikai ir neprarasti savitvardos. Patariama ropštis ant ledo į tą pusę, iš kurios ateita, o ne plaukti pirmyn. Svarbu nesikapanoti vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulti krašto.

Ant ledo užšliaužti rekomenduojama plačiai ištiesus rankas, kad būtų kuo didesnis atramos plotas. Paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to – kitą. Užšliaužus ant ledo negalima stotis iš karto. Reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.

L.Pakštys prognozavo, kad savaitgalį vyraus nepastovūs orai. Bus debesuota su pragiedruliais. Šeštadienį ir sekmadienį kritulių tikimybė nedidelė. Savaitės pradžioje uostamiestyje numatomas lietus.

Naktimis termometro stulpelis apsistos ties 0, dienomis vyraus iki 3–4 laipsnių šilumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ricardas

ricardas portretas
ne žvejys laukia žuvies o žuvys laukia žvejo.

algis

algis portretas
Nenormalūs.

miestietė

miestietė portretas
šitokias gelbėjimo paslaugas reikėtų padaryti mokamas, nes patys nesisaugoja , rizikuoja savo ir kitų gyvybėm, dėl žuvelės, nueik ir nusipirk, o dėl malonumo žvejok nuo kranto
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių