Situacija uostamiesčio daugiabučiuose: dujų balionų atsisakoma vangiai

Klaipėdoje yra 58 daugiabučiai, kurių gyventojai buityje dar naudoja dujų balionus. Pernai per visus metus uostamiestyje šių nesaugių įrenginių atsisakyta tik dviejuose Klaipėdos daugiabučiuose. Tikimasi, kad, valstybei skyrus pusdešimto milijono eurų, šiemet suskystintųjų naftos dujų balionų pakeitimas kitokiais energijos šaltiniais gyventojų namuose pajudės.

Energetikos ministras Dainius Kreivys patvirtino, jog šiemet Vyriausybė numatė 9,582 mln. eurų dujų balionų pakeitimui kitokiais energijos šaltiniais.

Vienam daugiabučio namo butui, kurio gyventojai nuspręstų atsisakyti dujų balionų naudojimo buityje ir pasirinktų saugesnį būdą – naudoti elektrą ar centralizuotai teikiamas gamtines dujas, būtų skiriama po 726 eurus.

Iki 242 eurų numatyta namo butų elektros instaliacijos ar dujų sistemos pertvarkymui, tokia pat suma bus skirta ir elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui.

Pirmieji kvietimai teikti paraiškas daugiabučių namų, kuriuose vis dar naudojami dujų balionai, gyventojams, administratoriams bei bendrijoms, paskelbti vasario 1 d. ir bus priimami iki birželio 1 d.

Šiuo metu šalyje dar yra apie tūkstantis daugiabučių namų, kuriuose naudojami nesaugūs dujų balionai.

Klaipėdoje yra 58 tokie daugiabučiai, daugiausia Minijos gatvėje (11 namų), Galinio Pylimo gatvėje (6 namai), nemažai gyventojų dujų balionais naudojasi Šaulių, Sulupės, Žalgirio gatvėse, Lietuvininkų aikštėje.

Pernai per visus metus Klaipėdoje dujų balionų buityje atsisakė tik dviejų daugiabučių gyventojai Herkaus Manto gatvėje.

Pavyzdžiui, Šilutės rajone dujų balionai alternatyviais energijos šaltiniais pernai pakeisti 92 būstuose, liko dar 89 daugiabučiai, kuriuose naudojami šie nesaugūs įrenginiai.

Per 2020 ir 2021 metus dujų balionų keitimui alternatyviais energijos šaltiniais daugiabučiuose namuose buvo skirta 14,5 mln. eurų parama, ją naudojant iš 857 daugiabučių buvo pašalinta 18,3 tūkst. balionų.

Lietuvos energetikos instituto mokslininkų teigimu, atsisakius dujų balionų, bus užtikrinamas didesnis saugumas ne tik butui, bet ir visam namui, nes neliks sprogimo pavojaus.

Kartu tai esą yra gerokai patogiau – nereikia keisti balionų ir juos eksploatuoti pagal nustatytus reikalavimus ir taip patirti papildomų išlaidų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ką statistika rodo kiek išvis daugiabučiuose yra įvyke nelaimių dėl balionu nesaugumo ?? kiek????O pakeisti i elektrinius prietaisus.... bet ne vien prietaisus bet ir kabelius keisti galbūt reikes ir galios galbūt truks Tai kiek tai kainuos?? Eiline afera

is nuotraukos

is nuotraukos portretas
Klaipedoje beliko matau tik pensininkai dirbti

Babai Onai

Babai Onai portretas
Kvaila tu Ona, nes nesigaudai kainose ir elektros energijos suvartojime.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių