Sertifikuotas antrasis kultūros kelias: juo tapo „Vėtrungių kelio“ projektas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sertifikuotas antrasis kultūros kelias – juo tapo „Vėtrungių kelio“ projektas, antradienį pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Kultūros kelio organizatorius – Šilutės kultūros ir pramogų centras. Kultūros keliais siekiama sukurti ir populiarinti atskirą ar kelis maršrutus, kurie būtų grindžiami istoriniu keliu, kultūros koncepcija, pasaulinės svarbos asmenybe ar reiškiniu ir kurie būtų reikšmingi puoselėjant supratimą ir pagarbą bendroms europinėms vertybėms.

Kaip skelbia departamentas, „Vėtrungių kelio“ projektas jau veikia nuo 2013 metų, per dešimtmetį jis sulaukė susidomėjimo ir išaugo į nacionalinio lygmens kultūros kelią.

Pasak Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorės Jūratės Pancerovos, Vėtrungių kelio idėja kilo siekiant pristatyti Mažąją Lietuvą.

Vėtrungę, kuri asocijuojasi su pamariu, jūra, pasirinkome kaip šio krašto atpažinimo ženklą, krašto tapatumo simbolį.

„Pastebėjome, kad daug kas nežino, kas ta Mažoji Lietuva, kuo mes skiriamės nuo didžiosios Lietuvos. Norėjome į tą kelią sudėti tai, kuo mes esame išskirtiniai, – pasakojo J. Pancerova. – Mažąją Lietuvą geriausiai atspindi visa tai, kas susiję su jūra, mariomis, jūrine bei pamario kultūra. Ieškojome simbolio, kas tai įprasmintų. Ir tai yra vėtrungė. Vėtrungę, kuri asocijuojasi su pamariu, jūra, pasirinkome kaip šio krašto atpažinimo ženklą, krašto tapatumo simbolį.“

„Vėtrungių kelias“ orientuotas į jūrinio ir pamario kultūros paveldo atskleidimą, išryškinimą, išsaugojimą bei jūrinio gyvenimo būdo tradicijų tęstinumo palaikymą. Jūrinė ir pamario kultūra apima veiklas, susijusias su laivyba tradiciniais, istoriniais laivais, laivybos, žvejybos pažinimu, jūreivystės istorija, unikalaus gamtinio ir urbanistinio kraštovaizdžio atskleidimu.

Anot J. Pancerovos, į Mažosios Lietuvos ribas sutelpa vienos įspūdingiausių ir unikaliausių Lietuvos vietų: Kuršių nerija, įrašyta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, ne mažiau įspūdinga Nemuno delta su daugybe salų ir senuoju Rusnės miesteliu, Minijos kaimu, pamario gyvenvietėmis.

Vėtrungių kelio objektus jungiantys maršrutai sudaro daugiau kaip 500 kilometrų, kuriuose yra daugiau kaip 110 kultūros paveldo objektų. Organizatoriai šiemet pradeda kurti ir tarptautinius maršrutus, pasitelkdami partnerius iš kitų šalių – Vokietijos, Lenkijos, Latvijos.

„Vėtrungių kelias“ – antras nacionalinis kultūros kelias po praėjusiais metais sertifikuoto „M. K. Čiurlionio kultūros kelio”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių