„Senojo turgaus“ auditas apnuogino skandalus: ataskaitoje – iškalbingi skaičiai

Savivaldybės įmonė "Senasis turgus" pernai dirbo nuostolingai, o bendrovė valdyta neefektyviai. Tuometis turgaus vadovas Arvydas Gaudiešius galbūt ne kartą supainiojo viešuosius bei privačius interesus ne tik pusvelčiui išpirkdamas valdišką automobilį, bet ir savo privačiai įmonei nuomodamas savo vadovaujamo turgaus patalpas. Tai paaiškėjo, atlikus savivaldybės kontrolierių auditą.

Ataskaitoje – iškalbingi skaičiai

Vienintelis įmonės "Senasis turgus" akcininkas – Klaipėdos miesto savivaldybė už 2019 metus iš šios bendrovės negavo ne tik nė vieno euro dividendų.

Pernykštis "Senojo turgaus" veiklos nuostolis viršijo 18 tūkst. eurų, nors dar užpernai turgui pavyko uždirbti 2 581 eurą pelno.

Daugiau nei pusė (55 proc.) visų įmonės sąnaudų pernai sudarė darbo užmokestis.

14 iš 24 numatytų priemonių 2018–2019 m. iškeltiems tikslams pasiekti įmonėje nebuvo įgyvendinta, o trys nekilnojamojo turto objektai nebuvo inventorizuoti.

"Bendrovės "Senasis turgus" grynasis pardavimų pelningumas buvo teigiamo dydžio tik 2018 metais (kai įmonė turėjo pelną), tačiau ir tuomet kiekvienas įmonės pardavimų euras atnešė tik 1 centą grynojo pelno. Labai žemas turto pelningumo rodiklis atskleidžia, kad bendrovė neefektyviai naudoja nuosavas lėšas bei turtą", – konstatavo savivaldybės kontrolierės, atlikusios auditą.

Sutapimas: veikiausiai nujausdamas, kad savivaldybės kontrolierių auditas sukels daug nepatogių klausimų, įmonės "Senasis turgus" direktorius A.Gaudiešius iš pareigų pasitraukė nepasibaigus darbo sutarties terminui. (Vytauto Petriko nuotr.)

Skandalas dėl automobilio

"Senojo turgaus" veiklos problemos į viešumą pradėtos kelti, kai šių metų sausio pradžioje savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba pradėjo tyrimą, kai gavo skundą dėl turgaus vadovo A.Gaudiešiaus veiksmų.

Skunde pateikta informacijos apie tai, kad bendrovės direktorius, pasibaigus automobilio "Škoda Superb" veiklos nuomos sutarčiai, toliau naudojasi tuo pačiu automobiliu.

O tai esą leido manyti, kad šį automobilį už likutinę vertę įsigijo jis pats ar jo artimos aplinkos žmogus.

Blogiausia yra tai, kad nebaudžiamumas suponuoja ir kitų nederamą elgesį.

"Nustatyta, kad 2013 m. spalio 25 d. valdybos posėdžio metu "Senojo turgaus" vadovui leista nuomotis ir, esant galimybei, įsigyti automobilį lizingo būdu'', – pabrėžta savivaldybės kontrolierės Daivos Čeporiūtės rašte Kontrolės komitetui.

Patikrinus įstaigos įvykdytus mokėjimus, nustatyta, kad nuo 2014 m. kovo iki 2019 m. balandžio pagal automobilio veiklos nuomos sutartį bendrovė sumokėjo 21,4 tūkst. eurų.

Suma beveik tolygi automobilio vertei.

Sudarant automobilio veiklos nuomos sutartį, tą pačią dieną pasirašyta ir atpirkimo sutartis, kurioje numatyta, kad pasibaigus nuomos sutarties terminui už nustatytą atpirkimo kainą – 5,8 tūkst. eurų – bankas pirmumo teise atpirkti automobilį siūlys bendrovei, kurios duomenys kažkodėl neskelbtini.

Savivaldybės kontrolierė teigė, kad, sudarant nuomos sutartį, atpirkimo sutartis paprastai nebūna sudaroma, todėl tai sukėlė įtarimų.

2019 m. balandžio 19 d. "Senasis turgus" perdavė automobilį banko nurodytam atpirkėjui – bendrovei X.

O ši po 11 dienų tą automobilį pardavė bendrovei "Alkas", kurios vadovas – tas pats A.Gaudiešius.

Veiklos nuomos sutartyje nurodyta: turto likutinė vertė – 6 tūkst. eurų.

Dilema: savivaldybės Kontrolės komitetui teks spręsti klausimą, ar kas nors turės atsakyti dėl nuostolingai dirbusios savivaldybės įmonės "Senasis turgus". (Vytauto Petriko nuotr.)

Kontrolierei kilo abejonių, ar automobiliu buvo naudojamasi ir reikmėms, nesusijusioms su bendroves veikla.

Įvertinus nustatytus faktus bei apskaitos dokumentus, Kontrolieriaus tarnybos nuomone, pasirinktas automobilio įsigijimo būdas nebuvo palankus bendrovei, nes įmonė vien draudimui per nuomos laikotarpį išleido 2 345 eurus, o techninei priežiūrai – dar 4 132 eurus.

"Darytina išvada, kad bendrovės "Senasis turgus" sudarytas sandoris dėl automobilio veiklos nuomos neatitiko racionalaus, ekonomiško bei efektyvaus turto valdymo principų", – rašoma D.Čeporiūtės rašte Kontrolės komitetui.

Jame teigiama, esą A.Gaudiešius nesutiko su Kontrolės ir audito tarnybos išvadomis ir aiškino, kad teisės aktų nepažeidė.

Būtent po šio tyrimo ir nuspręsta atlikti "Senojo turgaus" auditą, kuris atskleidė dar daugiau savivaldybės bendrovės valdymo "subtilybių".

Išnuomojo savo bendrovei

Kai prieš dvejus metus Kontrolės komitetui irgi buvo pristatyta audito ataskaita, kurioje išanalizuota, kaip Klaipėdos savivaldybėje naudojami tarnybiniai automobiliai, tada pirmąkart ir atskleista, kad "Senasis turgus" pagal veiklos nuomos sutartį naudoja vieną automobilį, kuriuo važinėja direktorius.

Auditoriai jau tada atkreipė dėmesį, kad "Senojo turgaus" vadovas vadovauja dar vienam privačiam juridiniam asmeniui, tačiau to esą nebuvo pateikęs interesų deklaracijoje.

Be to, A.Gaudiešius, kaip "Senojo turgaus" vadovas, buvo sudaręs to paties automobilio subnuomos sutartį su savo vadovaujama privačia įmone, kurios atstove nurodyta A.Gaudiešiaus žmona.

Auditoriams užkliuvo ir tai, kad 2017 metais 8 kartus, kai automobilis buvo naudotas ne įmonės reikmėms, išlaidos už degalus (326 eurai) buvo įrašytos "Senojo turgaus" buhalterinėje apskaitoje kaip eksploatavimo išlaidos.

Tad dar prieš dvejus metus savivaldybės kontrolierė rekomendavo nutraukti subnuomos sutartį ir deklaruoti interesus.

Tačiau tai nebuvo padaryta. Dabar, atlikus "Senojo turgaus" veiklos auditą, nustatyta ir dar kai kas.

"Analizuojant sudarytas sutartis su prekybininkais, nustatyta, kad bendrovė "Senasis turgus" 2015 m. rugsėjo 30 d. taip pat yra sudariusi patalpų nuomos sutartį su tuometinio vadovo A.Gaudiešiaus įmone "Alkas". Prieš sudarant nuomos sutartį, išnuomojama halės dalis buvo suremontuota (remonto vertė 8 tūkst. eurų su PVM)", – rašoma audito ataskaitoje.

Toliau kontrolierės pridūrė, kad patalpų išnuomavimui bendrovei "Alkas" buvo pritarta "Senojo turgaus" valdybos posėdyje.

Esą minėta įmonė sutartinius įsipareigojimus vykdo tinkamai.

Pagerino turgaus įvaizdį?

Kokiu pagrindu buvo sudaryta "Senojo turgaus" patalpų nuomos sutartis su "Alku"?

Kokią naudą iš to gavo "Senasis turgus?

Ar ir toliau "Alkas" nuomojasi šias patalpas turguje? Ar turgui atsipirko bent jau remontas iš įmonės "Alkas" nuompinigių?

Ar sudarant nuomos sutartį, nesikirto viešieji ir privatūs interesai?

"Tuomet tuščia, apleista, nenaudojama halės dalis buvo suremontuota ir įrengti 2 prekybiniai plotai. Tai nebuvo specialiai remontuojama kokiai nors konkrečiai įmonei. Buvo siekiama pagerinti apleisto turgaus įvaizdį, parodant, kad net Senasis turgus gali turėti patrauklų vaizdą ir pritraukti naujų prekybininkų bei padidinti pirkėjų srautus", – paaiškino A.Gaudiešius.

Anot buvusio turgaus direktoriaus, remonto išlaidos seniai atsipirko ir viršijo įrengimo išlaidas net iš vieno prekybinio ploto nuomos mokesčio.

"Dar vienas įrengtas prekybinis plotas yra laisvas, kurį galėtų nuomotis, kas pageidauja", – pridūrė A.Gaudiešius.

Tačiau, ar šioje patalpų nuomos istorijoje A.Gaudiešius neįžvelgė savo paties viešųjų ir privačių interesų susikirtimo, jis taip ir neatsakė.

Pasitraukė anksčiau laiko

Savivaldybei priklausančios įmonės direktorius A.Gaudiešius išėjo iš darbo trimis savaitėmis anksčiau (2020 m. vasario pabaigoje), nei baigėsi jo darbo sutartis.

Galimas dalykas, jog šis pasitraukimas buvo susijęs su Kontrolės ir audito tarnybos atliktu tyrimu "dėl galbūt iššvaistytų savivaldybės lėšų".

Bendrovės "Senasis turgus" valdyba sprendimą dėl A.Gaudiešiaus prašymo išeiti iš darbo tuomet patenkino iš karto.

Tačiau ir tada dienraščio kalbintas A.Gaudiešius per daug neatviravo, kas jį paskatino pasitraukti nepasibaigus terminui.

"Tiesiog traukiuosi, nes kovo 20 d. ir taip darbo sutartis baigiasi. Todėl nusprendžiau pats pasitraukti. Ačiū, viskas, komentarų nebus daugiau", – tada kalbėjo A.Gaudiešius.

Dabar paaiškėjo, kad tam veikiausiai buvo rimtų priežasčių, ką ir atskleidė pastarasis auditas.

Šįkart A.Gaudiešius pradžioje irgi buvo nekalbus, išgirdęs, kad skambina žurnalistai, tik ištarė: "Dėkui, dėkui, dėkui" ir nutraukė ryšį.

Po kelias dienas vykusių bandymų susisiekti su buvusiu turgaus direktoriumi viešai nurodytu telefonu, A.Gaudiešius vėliau vis dėlto raštu atsiuntė paaiškinimus dėl halės remonto ir patalpų nuomos.

Abejonių kelia sutartys

Atlikus auditą, paaiškėjo ir daugiau keistenybių "Senojo turgaus" veikloje.

2014 m. gegužės 5 d. savivaldybės įmonė su privačia bendrove sudarė sutartis dėl buhalterinės apskaitos vedimo. Sutarties vertė – 1 013 eurų per mėnesį.

Kontrolierių teigimu, šioje sutartyje nedetalizuota, kokias konkrečiai funkcijas ji atliks.

"Senajame turguje" buvo buhalterės-apskaitininkės pareigybė, kuriai taip pat numatytos funkcijos, susijusios su buhalterinės apskaitos tvarkymu.

2016 m. balandžio 15 d. su privačia bendrove buvo sudaryta sutartis dėl teisinių paslaugų teikimo, sutarties kaina – 150 eurų per mėnesį plius PVM.

Bet kokios paslaugos ir kokiu dažnumu jos buvo teikiamos, negalėjo paaiškinti nei dabartinis įmonės "Senasis turgus" vadovas, nei vadybininkas.

Auditoriai suabejojo, ar tokios nuolatinės teisinės paslaugos apskritai buvo reikalingos bendrovei.

Sutartis dėl teisinių paslaugų teikimo yra nutraukta nuo šių metų kovo 30 d.

Premijų sau nemokėjo

Sprendžiant iš audito dokumentų, "Senasis turgus" netapo svajonių darbu paprastiems įmonės darbuotojams.

2018 metų pradžioje bendrovėje "Senasis turgus" jų buvo 15, 2019 m. pabaigoje – 13.

Pernai 4 turgaus darbuotojams pakeistos darbo apmokėjimo sąlygos, nors nebuvo įforminti darbo sutarčių pakeitimai.

Audituojamu laikotarpiu "Senajame turguje" buvo nutraukta 12 darbo sutarčių.

Visais atvejais atleidžiant darbuotojus buvo išmokėtos tik kompensacijos už nepanaudotų kasmečių atostogų dienas.

Vienu atveju darbo sutartis nutraukta darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių, tačiau atleidžiamam darbuotojui nebuvo išmokėta jam priklausiusi dviejų vidutinio darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmoka ir tuo pažeistos Darbo kodekso nuostatos dėl išeitinės išmokos mokėjimo. Tai konstatuota atlikus auditą.

Tuomečiam "Senasis turgus" vadovui paskutinį kartą atlyginimas buvo patvirtintas 2015 metais, kai nuo spalio 1 d. jam nuspręsta mokėti 1 750 eurų mėnesinį atlyginimą.

Atlyginimas turgaus vadovui buvo nustatytas fiksuotas, nepriklausomai nuo bendrovės veiklos rezultatų ir iškeltų tikslų pasiekimo (2017 m. bendrovė patyrė 33 tūkst. eurų nuostolį, 2018 m. pasiektas nedidelis pelnas, 2019 m. vėl dirbo nuostolingai).

Tiesa, audituojamu laikotarpiu vadovui priedai ar premijos nebuvo mokami.

"Bendrovės vadovo atlyginimas nebuvo susietas su veiklos rezultatais, o tai neskatina efektyvaus užduočių įgyvendinimo", – rašoma audito dokumentuose.

Valdyba darbą imitavo?

Klaipėdos savivaldybės kontrolierė D.Čeporiūtė po šio audito pripažino, kad trūksta savivaldybės įmonių valdymo kontrolės ir efektyvumo.

"Labiau turėtų dirbti įmonių valdybos. Tik po audito kažkas pajuda, o iki to tiktai formaliai patvirtinamos ataskaitos, ir tiek, o kas jų viduje slepiasi, nemato. Trūksta įmonių kontrolės skaidrumo ir efektyvumo", – kalbėjo D.Čeporiūtė.

Jai antrino ir Kontrolės komiteto pirmininkės pavaduotoja Elida Mantulova, kuri pripažino, jog kolegialių valdymo organų vaidmuo savivaldybei priklausančiose įstaigose turėtų būti reikšmingesnis.

Elida Mantulova / Redakcijos archyvo nuotr.

"Savivaldybė kol kas tik konstatuoja nevykusio valdymo pasekmes, bet ne valdo savo turtą. O privalėtume pradėti valdyti, tada ir nebūtų pasekmių, dėl kurių turėtume priiminėti kartais skausmingus, kartais nepopuliarius sprendimus. Blogiausia yra tai, kad nebaudžiamumas suponuoja ir kitų nederamą elgesį", – teigė E.Mantulova.

Pagal bendrovės "Senasis turgus" įstatus, valdybą sudaro 3 nariai, tačiau nuo 2019 m. sausio pradžios iki rugsėjo pabaigos bendrovės valdybą sudarė tik du nariai, iš kurių vienas buvo "Senasis turgus" vadovas A.Gaudiešius.

Kitaip tariant, turgaus direktorius kontroliavo savo paties darbą.

Įmanoma išieškoti žalą?

E.Mantulova mano, jog buvusio turgaus vadovo galbūt padarytą žalą savivaldybės įmonei būtų galima išsireikalauti tik tuo atveju, jei būtų įrodyta, kad ta žala yra ir ji buvo padaryta tyčia.

"Žalos egzistavimas nėra vienintelė aplinkybė, dėl kurios galima kelti civilinį ieškinį. Tikimės, kad audito išvados dėl "Senojo turgaus" bus pristatytos Kontrolės komitetui, taip pat turgaus valdymo organams – valdybai ir akcininkų susirinkimui, kuriam atstovauja savivaldybės administracijos direktorius. Ir tie visi valdymo organai turėtų priimti sprendimą, kokių veiksmų imtis dėl žalos, jei tokia buvo, išieškojimo", – paaiškino E.Mantulova.

Antradienį audito išvados dėl "Senojo turgaus" bus pristatytos savivaldybės Kontrolės komitetui, kuris ir spręs, ką daryti toliau.

Esą, kokie bus priimti sprendimai, kalbėti yra per anksti, nes kol kas politikai esą nematė "Senojo turgaus" veiklos ekonominio vertinimo ir žalos tiesioginio ryšio.

Pasitraukus iš pareigų A.Gaudiešiui, vadovavimą nuo kovo pradžios "Senajam turgui" perėmė kitos savivaldybės įmonės "Naujasis turgus" direktorius Viačeslavas Karmanovas. Jis įsitikinęs, kad miesto centre esantis turgus gali dirbti pelningai.

"Tik reikia sutvarkyti rinkodarą ir peržiūrėti kainas. "Senasis turgus" turi būti orientuotas į turistus ir poilsiautojus. Bandome reanimuoti senąjį turgų, papildomai pritraukėme keliolika ūkininkų su savo prekėmis. Tačiau kol kas pelno dar nelaukiame, nes pandemija vis tiek padarė savo. Kol viskas atsistatys, praeis dar laiko", – prognozavo V.Karmanovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Senasis turgus parodo situaciją Klaipėdos savivaldoje. Duokite man atramos tašką , aš pajudinsiu pasaulį sakė Pitagoras. Duokite tokiems darbuotojams pinigų kurti statyti Klaipėdą - pavogs. Bet vagia ten ,kur nėra šeimininko, garantuotos atsakomybės už pridirbtus nuostolius . Paprasčiausiai imkime ir sulyginkime - kiek privatininkai moka už įvairias paslaugas , buhalterines , teisines , valymo ir kita. Ir nesileisdamas į smulkmenas galiu atrasti kad , greičiausiai , yra pinigų ir net per daug , kad savivaldybės išlaidų balanse atsirastų galimybė išlaikyti ne vieną objektą- T.y. Paštą , Policijos pastatą. Dabar vyksta nesibaigianti istorija , aprašyta P.Cvirkos romane Frank Kruk. Jokie pinigai nepadės Klaipėdai , jie bus sunaikinami tarakonų Gaudiešių ir liberalios vagimui komandos, atėjusios tvarkyti savų reikaliukų, ar išgyventi, o ne dirbti kurti .

Taip pas mus nebūna

Taip pas mus nebūna portretas
kad imt va ir sugaut nešvarų tarnautoją. Grėbliašutvė savus gina ir tikrai pas juos nesiūs audito.. Kažkas ne taip Liberalų Kreivų veidrodžiū karalystėje..:D). Gal Kolxozas per tuos savo juokingus Klaipėdos miesto skyriaus frikus proveržį daro?

Nesibaigiantis bordakas

Nesibaigiantis bordakas portretas
Klaipedoje kur pirstu nedurk ten...
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių