Respublikinės Klaipėdos ligoninės radiologai plečia intervencinių radiologijos procedūrų spektrą

  • Teksto dydis:

Biopsija – intervencinis tyrimo metodas, kai ištyrimui iš pakitusios vietos paimamas ląstelių ar audinių gabalėlis. Tai – minimaliai invazinis ir vienas tiksliausių tyrimų, diagnozuojant daugelį ligų, tarp jų auglius ar vėžį. Ši procedūra dažnai atliekama po radiologinių tyrimų, jų metu radus įtartinų pakitimų. Šių minimaliai invazyvių intervencinių procedūrų augimo tendencija stebima su medicininių technologijų pažanga, kuri keičia klinikinės praktikos diagnostines ir gydymo galimybes.

Kad tiksliai atlikti biopsiją būtina vaizdinio metodo kontrolė. Dažniausiai tam taikomas ultragarsas, tačiau sudėtingose situacijose ultragarso kontrolės gali nepakakti. Tada į pagalba pasitelkiama kompiuterinė tomografija ar net magnetinis rezonansas.

Plaučių biopsijos kompiuterinės tomografijos kontrolėje ar prostatos biopsijos magnetinio rezonanso kontrolėje – ne naujiena Respublikinės Klaipėdos ligoninės radiologams. Prie radiologų prisijungus naujam gydytojui Mindaugui Lesučiui, turinčiam didelę patirtį intervencinėje radiologijoje, atsirado galimybė išplėsti šių mažai invazyvių intervencinių procedūrų spektrą.

Neurochirurginiam pacientui, nuskausminimo tikslais, Mindaugas Lesutis atliko nervinės šaknelės blokadą stuburo tarpslankstelinėje angoje, o praėjusią savaitę Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmą kartą paimta biopsija iš kaulo. Kompiuterinės tomografijos kontrolėje nedidelis kaulo mėginukas buvo paimtas iš įtartino židinio pakitusioje klubo kaulo dalyje. Ši procedūra – minimaliai invazyvi, atliekama vietinėje nejautroje, minimaliais pjūviais, netraumuojant paciento.

„Mes pakankamai dažnai matome pakitimus kauluose, kurių kilmė nėra visiškai aiški ir tik paėmus mėginį galima identifikuoti kas tai per darinys. Tai – vienintelis būdas leidžiantis nustatyti ar darinys yra gėrybinis, ar piktybinis, todėl ši procedūra itin svarbi diagnostikoje“, – sako intervencinis radiologas gydytojas M. Lesutis.

Minėtu atveju nustatyta piktybinio naviko metastazė, kas leis tinkamai įvertinti paciento būklę ir planuoti atitinkamą gydymą.

„Dabar mūsų radiologai gali atlikti daugiau diagnostinių ir netgi gydomųjų procedūrų pvz., įvesti dreną į pūlinį arba ne tik nustatyti patologinį židinį, bet ir suardyti jį radijo bangų ar karščio pagalba kaule ar minkštuose audiniuose. T.y. mes galime sunaikinti židinį ne išoperavę jį, o tik įvedę į jį specialią adatą“, – apie minimaliai invazyvių intervencinių procedūrų spektrą pasakoja Radiologijos skyriaus vedėjas Artūras Čiuvašovas.

Pradėjus atlikti daugiau įvairių minimaliai invazyvių intervencinių procedūrų ligoninės gydytojams klinicistams sudaromos sąlygos tiksliau ištirti pacientą, pasirinkti daugiau gydymo būdų, parenkant geriausiai tinkantį kiekvieno paciento atveju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių