Renovacija padės nebūti priklausomiems nuo energijos kainų

  • Teksto dydis:

Šiam šildymo sezonui prognozuojamos mažiausios kainos per pastaruosius 20 metų. Vis dėlto tuo, kad šilumos kilovatvalandė vidutiniškai kainuos kiek daugiau nei 4 ct., nereiškia, jog galime atsipalaiduoti – džiaugtis gali tekti neilgai, perspėja ekspertai. Vis dėlto geriausias būdas, kaip nepermokėti už šildymą – savo gyvenamojo daugiabučio atnaujinimas.

„Energijos kaina ir toliau išlieka nestabili, kitą sezoną ji gali išaugti. Todėl rekomenduojame įsivertinti finansinę renovacijos naudą, kurią gyventojai patiria ilgojoje perspektyvoje. Be to, negalima pamiršti ir gerovės gyventi šiltame būste“, – pataria Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

Jis skatina visus Lietuvos gyventojus, gyvenančius senuose daugiabučiuose, dalyvauti naujausiame Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos kvietime. Jo metu daugiabučių atnaujinimui numatyta skirti 150 mln. eurų, iš kurių net 50 mln. eurų numatyta energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.

Vis dėlto, anot Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Valdo Lukoševičiaus, renovacija, atliekama kartu su šilumos ūkio pertvarka, leidžia pasiekti geriausių rezultatų: „Didžiausią reikšmę šildymo kainoms daro tai, kokioje erdvėje namas stovi, kokia jo vidaus sistemų būklė, ar šilumos punktas automatizuotas. Negana to, kiekvienas renovacijos planas susijęs su šilumos infrastruktūros pertvarka – perėjimu į žemesnę temperatūrą, mažesnio diametro vamzdynų naudojimu, labai galingų katilų atsisakymu.“

Anot jo, mažesniuose miesteliuose, kuriuose renovacijos tempai yra ganėtinai spartūs, šilumos sistemos nespėja prisitaikyti prie pasikeitimų, todėl šilumos kaina gali išaugti.

Po metų – šiltesni namai

Gyventojus daugiabučių renovacijai turėtų paskatinti ir tai, kad valstybė šimtu procentų dengia projekto parengimo, administravimo ir techninės priežiūros išlaidas. Kompensuoja ir 30 proc. išlaidų, kurios tenka įgyvendinant energijos taupymo priemones, o susumavus, valstybės parama gali siekti net 40 proc. projekto sumos.

Paraiškas dėl dalyvavimo Programoje BETA priims iki 2020-ųjų sausio 31 dienos visuose savo padaliniuose regionuose. Vis dėlto, skatinama nelaukti iki paskutinės dienos – prioritetas bus teikiamas projektams, pradėjusiems darbus, pasirengusiems investicijų projektus ar net gavusius statybų leidimą. Taip pat dėmesys bus skiriamas ir daugiabučiams, įtrauktiems į kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Tad jau po metų būtų galima džiaugtis šiltesniais, jaukesniais namai ir mažesnėmis sąskaitomis už šildymą.

„Daugiabučiuose namuose gyvenantiems ir rogių šiai žiemai neparuošusiems žmonėms tai labai geras laikotarpis pasiruošti kitai žiemai. Jei suskubsite ir bus sparčiai vykdomi darbai, iki kito šildymo sezono bus galima gyventi šiltoje, saugioje ir jaukioje aplinkoje“, – pataria BETA direktorius Valius Serbenta.

Šildymo sąskaitos sumažėja net 50 proc.

V. Serbenta pabrėžia galimybę sutaupyti – Lietuvoje tokių pavyzdžių vis daugėja. Pavyzdžiui, Vilkaviškio miestas, kuriame sąskaitos už šildymą yra vienas didžiausių šalyje. Tačiau renovuotuose daugiabučiuose gyvenantys žmonės pasakoja, jog sutaupyti net iki 60 proc. šiluminės energijos jiems padeda galimybė reguliuoti temperatūrą bute. Tas pats miestas, o kainos sename ir renovuotame daugiabučiuose gali smarkiai skirtis – pirmasis mokės 200 eurų už šildymą, o kitas – kelis kartus mažiau.

Daugiabučių modernizavimo programą jau įvertino ir Biržų miesto gyventojai, kurių šildymo sąskaitos priverčia gerai patuštinti pinigines. Renovacija ir čia įgauna pagreitį – šiai dienai ten renovuota apie 30 proc. daugiabučių. Jų gyventojų sąskaitos už šildymą pamažėjo kone pusiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Vel nauja teorija isrado as uz ta mulkinima iszudyciau visus renovuokimes namas mojesime mazai uz dolfyma fabr vel nauja renovacija patobulinta kad dabar tikrai sitaupysime pirmoje renovacijoje nesutaupeme sudo malejai

Renovuokite uz aciu.

Renovuokite uz aciu. portretas
Ir mano namas renovuotas,kaip mokėjau taip ir moku.Košmaras.Tik pinigus lupinėja.

jooo

jooo portretas
renovacija nepades isvengti kainu augimo, imone negali dirbti negaudama pelno, jei naudosi tris kartus maziau energijos tai tos energijos kaina pakils tris kartus taip veikia masine ekonomika.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių