Policijoje – moterų mūšis

Angelų sargų arba profesinę Lietuvos policijos dieną, pareigūnai didžiavosi galėdami ginti, saugoti, padėti. Ta proga būrys Klaipėdos apskrities pareigūnų sulaukė padėkų ir apdovanojimų. Tačiau apie nubaustus ir net atleistus iš darbo policijos darbuotojus neužsiminta nei iškilmingo minėjimo metu, nei bet kurią kitą dieną.

Susimušė darbo kabinete

Neseniai viename Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos kabinete susimušė dvi šios tarnybos darbuotojos.

Maždaug metus besitęsiantis konfliktas peraugo į fizinį smurtą, dėl kurio net pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kaip pasakojo Kelių policijos tarnybos vadovas Mindaugas Džermeika, konflikto dalyvės – skirtingų kartų moterys, vienai jau sukako 60 metų, kita – 31-erių.

Viena šių moterų yra sveiko gyvenimo būdo šalininkė, linkusi visus aplinkinius auklėti ir brukti jiems sau priimtinas gyvenimo nuostatas, kita – nelinkusi pasiduoti kolegės priekaištams ir nenusileidžianti ginče.

Viena aiškino, kad antroji kvėpinasi šlykštaus tvaiko kvepalais, kita piktinosi dūmą pešančios bendradarbės iš rūkymo vietos parsinešamu tvaiku.

"Šios moterys buvo ne pareigūnės. Viena jų buvo laisvai samdoma, ji dirbo su draudikais. Kai mus draudimo kompanijos paklausia apie įvykusius eismo įvykius, jos darbas buvo apie tai pateikti tinkamą informaciją. Antroji buvo valstybės karjeros tarnautoja. Jos abi dirbo viename kabinete", – paaiškino buvęs abiejų moterų viršininkas M.Džermeika.

Bandė stumti ir smogti

Tarnybinio patikrinimo išvadoje konstatuota, kad konfliktai tarp moterų vykdavo dėl buitinių dalykų.

Tarnybos vadovai žinojo apie darbuotojų nesantaiką ir bandė spręsti problemą su policijoje dirbančia psichologe.

Panašu, jog psichologės darbas nuėjo perniek, nes vieną dieną moterys taip susipyko, kad jų riksmą išgirdo koridoriumi ėjęs skyriaus vadovas.

Panašu, jog psichologės darbas nuėjo perniek, nes vieną dieną moterys taip susipyko, kad jų riksmą išgirdo koridoriumi ėjęs skyriaus vadovas.

Jis užėjo į kabinetą ir griežtai pareikalavo nusiraminti ir imtis darbo. Bet vos po kelių akimirkų kabinete moterys susigrūmė.

Policijos darbuotojos buvo persodintos į atskirus kabinetus, prasidėjo tarnybinis patikrinimas.

"Patikrinimo metu nustatytos šiurkščios darbo drausmės pažeidimo aplinkybės, kurios lėmė išvadą, kad policijos išvadoje taip spręsti problemų negalima, tai nepuošia visos įstaigos. Priimtas sprendimas abi atleisti iš darbo. Iš situacijos aprašymo aiškėja, kad moterys viena kitą bandė stumti, dėl to viena kitai bandė smogti ar stūmė į duris. Jaunesnioji konflikto dalyvė kreipėsi dėl sužalojimų, vyksta ikiteisminis tyrimas", – pasakojo M.Džermeika.

Tiesa, apie šį ikiteisminį tyrimą policijos kriminalinių įvykių suvestinėje pranešta nebuvo.

Jaunesnioji, valstybės tarnautoja, į tarnybą policijoje priimta prieš porą metų, vyresnioji policijoje pradėjo dirbti 1978-aisiais.

Kelių policijos viršininkas tikino niekada nesusidūręs su panašia situacija, kai policijos darbuotojai, juo labiau darbuotojos, kibtų viena kitai į atlapus.

Konfliktų būta ir seniau

Ieškodamas delikatesnių žodžių M.Džermeika atviravo, kad vyresnioji šios istorijos dalyvė nuo seno su visais darbuotojais nelabai sugyveno.

Su vadovais ji visada buvo nuolanki ir pagarbi, bet su kitais darbuotojais esą nelabai sutarė.

Pasak tarnybos vadovo, aštrius kampus viršininkams ne kartą teko lyginti susirinkimų metu, šią moterį nuolat tekdavo perkelti iš vieno kabineto į kitą, kol Šermukšnių gatvėje įsikūrusioje Kelių policijoje pavyko rasti kabinetėlį, kuriame ši moteris sėdėjo viena.

Prieš kelerius metus visiems policijos padaliniams persikėlus į naująjį komisariato pastatą Kauno gatvėje, tokios prabangos nebėra, neretai vienu kabinetu dalijasi ir šeši darbuotojai.

Minėta kelių policijos senbuvė buvo perkelta į trijų darbo vietų kabinetą, po kiek laiko liko dvi darbuotojos, bet ir jos neišsaugojo taikos.

Policijos nuotr.

"Šią moterį pamenu nuo senų laikų, kaip žmogų, kurį nuolat tekdavo taikyti su bendradarbiais, prašyti nekonfliktuoti, nusileisti, prašyti persikelti į kitą darbo vietą. Visada viskas sukdavosi aplink šią darbuotoją. Šiuo konkrečiu atveju, mano galva, tiek viena, tiek kita – kaltos, – atviravo kelių policijos viršininkas. – Man yra tekę darbuotojus perkelti į kitus padalinius dėl tyrimuose padarytų tyčinių klaidų, teikti pastabas dėl veikimo tyrimuose. Taip atsitinka ne dažnai, bet kartą ar du per metus, kai tenka drausminti darbuotojus ir policijos pareigūnus."

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas paaiškino, kad pagal darbo sutartį dirbusi vyresnioji moteris atleista nutraukus darbo sutartį dėl neigiamų motyvų.

Jaunesnei konflikto dalyvei, valstybės tarnautojai, pritaikyta nuobauda – atleidimas už šiurkštų tarnybinės drausmės pažeidimą.

Įtarė atskleidus paslaptį

Šios dvi policijos darbuotojos – ne vienintelės per metus atleistos iš darbo.

Šiemet įtarta, kad vienas Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnas, turintis nemažą darbo patirtį, be pagrindo naudojo policijos duomenų bazes ir atskleidė tarnybinę paslaptį tretiesiems asmenims arba teikė tam tikriems žmonėms trečiųjų asmenų duomenis.

Klaipėdos apskrities policijos komisariato vadovas kol kas nenori plačiau atskleisti šiam pareigūnui mestų įtarimų, mat beveik neabejoja, kad iš darbo atleistas pareigūnas žada bylinėtis.

Policijos imuniteto tarnyba dėl šių įtarimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

"Paties fakto mes nenuslėpsime, kai apie tai bus kalbama teisme, žurnalistai vis tiek sužinos, – neslėpė A.Motuzas. – Buvo nubaustųjų dėl viešųjų ir privačių ryšių deklaravimo. Per metus atliekama dešimtys tarnybinių patikrinimų."

Po tokių Imuniteto tarnybos darbuotojų patikrinimų nemažai pareigūnų ir policijos darbuotojų sulaukia nuobaudų, bet kartais tikrinimai parodo, kad nėra ko ir už ką bausti.

Tarnybine mašina – pietų

Tarp nubaustųjų yra Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis ir jo pavaduotojas Albinas Misevičius. Jie buvo įtarti tarnybinį automobilį naudojantys asmeninėms reikmėms.

Per patikrinimą nustatyta, kad pietų metu pareigūnai važiuodavo valgyti policijos mašina.

Tai buvo tarnybinis automobilis su jame įrengta aparatūra, tad jo judėjimą, naudodamiesi specialiąja programa, gali stebėti tam tikri pareigūnai.

Kilus įtarimui, kad aukštas pareigas užimantys policininkai naudoja tarnybinį transportą kelionėms pietauti, patikrintas šios mašinos naudojimas kelis mėnesius, konstatuoti pažeidimai.

Abu pareigūnai tikino, kad automobilį naudojo tarnybos reikalais.

"Nuobauda nebuvo labai griežta – pastaba, bet ji įrašyta į kiekvieno nubaustojo asmens bylą. Jie nukentės finansiškai, metus, ko gero, nebus skatinami nei kitaip panašiai vertinami", – pastabos pasekmes paaiškino komisariato viršininkas.

Nuobauda nebuvo labai griežta – pastaba, bet ji įrašyta į kiekvieno nubaustojo asmens bylą.

Sveikino ir dėkojo

Čia paminėti faktai yra policijos dėmės. Tačiau gerų dalykų šioje tarnyboje – kur kas daugiau. Apie tai byloja penktadienį Skuode surengta vieša šventė.

Į šventę atvyko ir Liepojos policijos viršininkas. Su šiuo Latvijos miestu pareigūnus sieja bendri tarnybos darbai ir sena draugystė.

A.Motuzas, gyvenantis Latvijos pasienyje, šiek tiek moka latviškai, tačiau iš tribūnos į svečią kreipėsi rusų kalba.

Sveikindamas susirinkusiuosius Klaipėdos apskrities policijos viršininkas dėkojo už puikią tarnybą daugybei pavaldinių.

Policijos generalinis komisaras pasižymėjimo ženklais apdovanojo komisarus Nerijų Japertą, Donatą Mockaitį, Tomą Noreiką.

A.Motuzas Policijos dienos proga apdovanojo savo pavaduotoją Raimondą Vaitkevičių, viršilas Mindaugą Budrikį ir Valdą Vaitkų bei komisarą inspektorių Raimondą Bakutį.

Už nepriekaištingą tarnybą ženklas įteiktas Kretingos rajono policijos viršininkui Arūnui Pužauskui, vyresniesiems inspektoriams Kazimierui Jakovlevui ir Silvijai Kaminskaitei, komisarui Edgarui Peleckiui, inspektoriams Martynui Norvaišai ir Vidui Verygai, vyresniajai inspektorei Renatai Braždžionienei, viršilai Sauliui Rimkui.

Atminimo ženklus gavo ir seniai policijoje tarnaujantys pareigūnai.

Vardines dovanas – laikrodžius ir išmaniąsias apyrankes – komisariato vadas įteikė komisarei Jurgitai Jonutienei, vyresniosioms inspektorėms Ingridai Koveckaitei, Raivarai Bendikienei, Linai Tiškuvienei, komisarui Simui Lebednikui, policijoje dirbantiems Arvydui Gurkšniui, Pauliui Jakobsons ir Gerdai Rimkutei.

A.Motuzas padėkojo už tarnybą Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkui Andriui Grabiui, Patrulių rinktinės vadui Gedui Sakalauskui, inspektoriams Ievai Griciūtei, Rūtelei Buragaitei, Viliui Stonkui, viršiloms Karolinai Karpavičiūtei, Ramūnui Anužiui, Modestui Žilinskiui, Tadui Lubiui ir Linai Jakovlevienei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laukininku 37

Laukininku 37 portretas
apakes nuo A.Miseviciaus veiklos

neblogai cia

neblogai cia portretas
jei nera is lauko priesu ,tada reikia ieskoti viduje ,o tam euru kaip ir pakanka

Nerūkantis

Nerūkantis portretas
Vadovai galėtu pasakyti, kodėl rūkantis gali eiti per dieną 10 kartų po 20min, o nerūkantis tokios privilegijos neturi, ? O dėl konflikto kaltas viršininkas, kad nerado būtų išspręsti problemos, nors ir buvo informuotas, kam jis tada reikalingas ?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    10
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    8
Daugiau straipsnių