Po sovietinės kariuomenės išvedimo Klaipėdoje – kariaunos likutis

Trečiadienį sukanka lygiai 23 metai, kai iš Lietuvos teritorijos buvo išvesta okupacinė sovietinė kariuomenė. Tačiau ir po oficialaus armijos išvedimo Klaipėdoje dar kurį laiko gyvavo sovietinės kariaunos likutis.

Nors Lietuva paskelbė savo nepriklausomybės atkūrimą 1990 m. kovo 11 d., tačiau tik beveik po pustrečių metų, 1993 metų rugpjūčio 31 dieną, 23 val. 46 min. paskutinis Rusijos armijos karinis ešelonas nesustodamas pravažiavo Kenos geležinkelio stotį. Tai buvo ilgo ir sudėtingo svetimos kariuomenės išvedimo iš nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos oficiali pabaiga.

Atkūrus nepriklausomybę, vienas pirmųjų buvo iškeltas okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos klausimas. Mūsų šalies vadovybės iniciatyva pradėtos derybos su sovietų valdžia nesulaukė geranoriško atsako. Sovietai dar neketino pripažinti Lietuvos valstybingumo. 1991 m. sausio mėnesį Lietuvos nepriklausomybę net bandyta nuslopinti panaudojant karinę jėgą.

Prieš pradedant Rusijos kariuomenės išvedimą, Lietuvos teritorijoje buvo dislokuota maždaug penkios divizijos – apie 34, 6 tūkst. karių, 1000 tankų, apie 180 lėktuvų, 1901 šarvuotis.

Visus nesklandumus kilusius išvedant Rusijos kariuomenę, Lietuvos Vyriausybei pavyko išspręsti derybų keliu, pasinaudojant įvairiais politiniais kanalais. Galiausiai 1993 m. rugpjūčio 31 d., Rusijos kariuomenės išvedimas iš Lietuvos teritorijos buvo baigtas.

Lietuvoje dar buvo likę keli maži sovietų kariniai daliniai. Tarp jų ir karinio jūrų laivyno 3-osios pakrančių apsaugos divizijos operatyvinė grupė – 40 jūrininkų. Tačiau ir jie per porą mėnesių buvo išvesti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To juokas

To juokas portretas
Ar tu kapeikine iskamsa bent istorija skaitei? manau kad ne,nes kam tau istorija,ka rusynas uzsako ta ir rasai, sikhius.

Artas

Artas portretas
23 metai po to kaip broliai rusai atidave mums nepriklausomybe! Valio!

pilietis

pilietis portretas
Okupacinės kariuomenės išvedimas yra nepriklausomybės kertinis akmuo. Šauniai tada padirbėjo lietuviai kartu su rusais.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių