Po langais – nuolatinis priminimas apie mirtį

Juodas katafalkas po langais kelių daugiabučių namų kieme – tarsi mirties pranašas senyviems ir ligotiems klaipėdiečiams. Nors Kelių eismo taisyklės nedraudžia tokio automobilio laikyti gyvenamojoje zonoje, gyventojams toks vaizdas – ne itin pageidaujamas.

Kieme – memento mori

Skaudžią netekties žaizdą išgyvenanti klaipėdietė Nijolė ir po kelių mėnesių nuo mamos mirties kasdien vos sugrįžusi namo verkia.

Praradimo jausmas moteriai nedyla dar ir todėl, kad vos pažvelgusi pro langą ji mato kieme stovintį juodą automobilį su užrašu „Aterna“. Šia mašina iš namų išvežami mirusieji.

„Vasario pabaigoje mano 90-metė mama staiga susilpo. Būdama blaivaus proto, ji nujautė artėjančią gyvenimo pabaigą ir užsiminė mananti, kad ilgai nebegyvens. Visaip bandžiau pakelti jai nuotaiką, bet katafalkas po langais ją kaskart nublokšdavo į nusiminimą. Vieną dieną mamą ištiko insultas, bet tai nebuvo mirtinas atvejis, gydėme, kaip įmanydami, ir jos sveikata sparčiai taisėsi. Vedama už rankų mama pereidavo per kambarį, labai norėdavo pamatyti pavasarėjančią gamtą nors pro langą. Vietoje to dažną kartą ji matydavo lavonams išvežti skirtą mašiną“, – pasakojo klaipėdietė.

Supratusi, kad pamačiusi juodąjį automobilį mama dar labiau nusimena ir ima pasiduoti savo negaliai, Nijolė skambino į „Aterną“ ir su ja bendravusio darbuotojo prašė nestatyti katafalko po langais.

Kamšatis: gyventojai mano, esą ankštame kieme didelė įmonės mašina užima dviejų automobilių vietą. Daivos Janauskaitės nuotr.

Telefonu atsiliepęs asmuo patikino, kad pasirūpins, ir ši situacija nebepasikartos.

Tačiau juodoji mašina su mirtį primenančiu užrašu po kelių dienų vėl stovėjo prie daugiabučio namo.

„Kaskart, kai pamatau katafalką, ima diegti širdį, griebiuosi vaistų, nuotaika sugenda visai dienai. Nesuprantu, kodėl tos mašinos negalima pasistatyti kažkur kitur, ne prie gyvenamųjų namų. Aplinkui – daug prekybos centrų, juk įmonės vadovai galėtų susitarti ir palikti katafalką ten“, – išeitį siūlė Nijolė.

Mato daugybė žmonių

Greitai Nijolės mamą ištiko dar vienas insultas ir ji nebeatsigavo.

Moteris atviravo, kad atsisveikinti su pačiu artimiausiu žmogumi buvo nepakeliamai sunku. Juk ji su mama gyveno nuo pat gimimo.

Netektį lydinčias emocijas gali suprasti tik tas, kas pats tai yra patyręs. Nijolė nesitikėjo, kad mamos mirtis jai bus toks sunkus išbandymas.

Katafalko vaizdas po langais dabar jau drasko jos širdies žaizdą.

Priminimą apie tai, kad žmogus mirtingas, kasdien pro langą mato ne tik Nijolė.

Juodas automobilis su ritualinių paslaugų įmonės pavadinimo užrašu statomas dviejų penkiaaukščių ir dviejų devynaukščių namų apsuptame kieme.

Ko gero, matydami šį automobilį, blogas emocijas patiria daugiau žmonių.

„Viena yra tiesiog filosofiškai žvelgti į visus gyvenimo reiškinius, bet visai kas kita, kai mirties tema yra skaudžiai aktuali ir ji kasdien įkyriai primenama“, – svarstė Nijolės kaimynė Dalia.

Nesutalpina mašinų

Ši moteris piktinosi ne tik dėl mašinos kuriamos blogos nuotaikos, bet ir nepatogumų. Kiemas, apie kurį čia kalbama, yra pietinėje miesto pusėje, kur žmonės vargsta nerasdami vietos pasistatyti savo automobilių.

Kaskart matydami kieme didesnį nei lengvoji mašina automobilį ir suprasdami, kad tai yra nemenkos įmonės tarnybinė transporto priemonė, gyventojai niršta. Jie priversti sukti iš kiemo ir ieškoti vietos kitur.

Kelių eismo taisyklės draudžia gyvenamojoje zonoje palikti stovėti didesnės kaip 3,5 t didžiausiosios leidžiamosios masės krovininius automobilius, daugiau kaip 12 sėdimų vietų autobusus, taip pat traktorius, savaeiges mašinas ir jų priekabas.

Katafalkas neatitinka nė vieno šių apibūdinimų.

Miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams skundų dėl šio automobilio neteko išgirsti, o ir dėl Kelių eismo taisyklėse minimų transporto priemonių skundžiamasi itin retai.

Turi atvykti per valandą

Bendrovės „Aterna“ vadovas Vidas Valauskas buvo atviras – priekaištų dėl mirusiuosius vežti skirtos mašinos stovėjimo gyvenamųjų namų kiemuose yra buvę ir anksčiau.

Tiesa, tokie nusiskundimai – itin reti, bet kažką panašaus į Nijolės pasakojimą jam yra tekę išgirsti.

„Visoje Lietuvoje – ta pati problema. Juk mašina stovi, kaip ir daugybė kitokias paslaugas teikiančių įmonių automobilių. Norėčiau, kad žmonės suprastų – vairuotojai budi visą naktį, todėl šią mašiną jie pasistato kaip įmanoma arčiau, nes į įvykio vietą turi atvykti per valandą. Todėl leidžiame darbuotojams namo važiuoti tarnybine mašina, kad paslauga būtų teikiama tvarkingai. Neduok dieve, jei viešoje vietoje ilgai gulės miręs žmogus, aplinkiniai taip pat patirs stresą, policijai reikės saugoti. Prasidėtų daug problemų“, – aiškino įmonės vadovas.

Bendrovė „Aterna“ turi sutartį su savivaldybe dėl mirusių smurtine ar netikėta mirtimi asmenų išvežimo iš įvykio vietos ir nuvežimo į teismo medicinos įstaigą ekspertizei atlikti bei jų laikymo.

Neduok dieve, jei viešoje vietoje ilgai gulės miręs žmogus.

V. Valauskas teigė, kad vykti paimti mirusiųjų iš viešos vietos Klaipėdoje įmonės darbuotojams tenka maždaug kas antrą dieną.

Pasirodo, mažesniuose miestuose tokį automobilį vairuojantis darbuotojas gali savo automobiliu nuvažiuoti iki tarnybinės mašinos, bet Klaipėdoje ar kitame didesniame mieste tai tampa neįmanoma.

Įmonės įsipareigojimai yra svarbesni.

„Jei mūsų darbuotojas nespės per valandą, bus kita medalio pusė. Jei žmogus mirė ar žuvo viešoje vietoje, kūną reikia paimti kuo greičiau, vos ne kartu su policija. Kai girdime panašius skundus dėl psichologinės traumos matant laidojimo įmonės automobilį, bandome paaiškinti reikalo esmę. Nieko pikto nenorime, tiesiog siekiame greitai atlikti, kas mums pavesta. Juk tai žmogiška. Paprastai besiskundžiantys žmonės mus supranta“, – tikino ritualinių paslaugų įmonės vadovas.

Jis tvirtino, kad automobilis daugiabučių namų kieme nebestovės.

V. Valauskas žadėjo tartis su kokia nors arti esančia įmone, kad leistų pasistatyti minėtą automobilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M

M portretas
Tai,jei gyveni prie kapinių,ar laidojimo namų,kas tada?prisiminti viena reiketų,kad mirtis visada šalia,su jumis ar tau 30,ar 50 m.

o jeigu

o jeigu portretas
stovetu autobusiukas su uzrasu" geliu pristatymas" tai problemos nebutu? nereiketu is vienos ponios nelabai adekvataus poziurio rasyti didziausia straipsni

Rasa

Rasa portretas
Šis automobilis stovi kaip ir daugelis kitų. Kodėl kažkam maišo jeigu jo vairuotojas gyvena šiame name. Labai mandagus ir paslaugus šio transporto vairuotojas, padėjo man pakeisti automobilio ratą kieme. Ačiū dar kartą.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių