Piktinasi ydinga sistema: mobiliuosiuose punktuose sergantiesiems nėra vietų?

Kretingoje nuo šios savaitės simptomus jaučiančius gyventojus PGR testui mobiliajame punkte registruos tik šeimos gydytojai. Taip jau trečią savaitę dirba ir uostamiesčio medikai, nes situacija patikros vietose pasiekė absurdo viršūnę – koronavirusą galintiems platinti žmonėms tyrimui nėra vietų.

Sistemai – mero kritika

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius karštąja linija 1808 vadinamą registracijos sistemą pavadino ydinga.

„Dėl ydingos 1808 registracijos sistemos gyventojams, jaučiantiems koronaviruso simptomus, prioritetas testui realiai nėra suteikiamas. Kretingos rajono gyventojai, jaučiantys COVID-19 simptomus, tačiau karštojoje linijoje 1808 negaunantys laisvos vietos testui Kretingos mobiliajame punkte, dabar tai gali padaryti susisiekę su savo šeimos gydytoju“, – tikino A.Kalnius.

Paaiškėjo, kad mobiliuosiuose punktuose didžiąją vietų dalį užima tie, kurie kreipiasi PGR testų dėl to, jog nėra pasiskiepiję, o nauja tvarka reikalauja periodinio testavimo.

Kitą laisvų vietų dalį užima keliautojai, susiruošę vykti į užsienį.

Daugybę kartų specialistai užfiksavo ir tokių atvejų, kai patikrai užsiregistravęs žmogus punkte nepasirodydavo. Tačiau laisvos vietos sergančiam žmogui taip ir neatsirasdavo.

„Užsiregistravus testui į mobilųjį punktą, bet negalint atvykti, prašome atšaukti rezervacijos laiką, nes dėl to nukenčia tie rajono gyventojai, kurie, pajutę COVID-19 simptomus, negali tą pačią ar kitą dieną atlikti testo“, – gyventojus perspėjo A.Kalnius.

Su simptomais – į eilę

Kretingos meras pažymėjo, kad rajone net kelis kartus buvo didinami mobiliojo testavimo punkto pajėgumai.

„Tačiau tai nepadeda, laisvos vietos testui ir toliau tenka laukti ne vieną dieną. Galimybių dar didinti mobiliojo punkto pajėgumus nebeturime dėl medicinos personalo trūkumo. Šiandien mūsų medikai turi ne tik teikti įprastas medicinos paslaugas, kurių poreikis šią vasarą tik išaugo, bet ir aptarnauti vakcinavimo centrą bei mobilųjį punktą“, – tikino Kretingos meras.

Keliautojai užima visas vietas.

Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė tikino, kad uostamiestis taip dirba jau trečią savaitę.

„Mes jau seniai taip dirbame, nes mobilusis punktas yra užkištas. Juk negalima paleisti ligonių vaikščioti ir platinti ligas, tyrimui tokie turi gauti vietą tą pačią dieną. Turime papildomus talonus, mūsų poliklinikos darbuotoja sėdi ir registruoja“, – patikino L.Venckienė.

Loreta Venckienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Talonus išgraibsto atvykėliai

Pasak Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausiosios gydytojos, daug vietų uostamiesčio patikros punkte užėmė aplinkinių rajonų gyventojai.

„Rajonai dirbo vasaros režimu, nedirbo šeštadieniais ir sekmadieniais. Tai reiškia, kad aplinkinių rajonų žmonės važiavo pas mus. Karštoji linija duoda žmogui bet kokią laisvą vietą, artimiausiame punkte. Kitą didelę dalį vietų užima tie, kurie kreipiasi nemokamam PGR testui, kurie vyksta į užsienį. Keliautojai užima visas vietas“, – akcentavo L.Venckienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nagi nagi

nagi nagi portretas
Dėl vietų atsakingos pačios savivaldybės

Jolita

Jolita portretas
Jei nesiskiepija, tegul už testavimą moka 70 eurų ir bus vietų susirgusiems

Lietuvos zmones

Lietuvos zmones  portretas
Jei sergi tai I kapines arba namie sedek debil.... bl serga ir dar kist nosi drysta is namu ... ner vietos tau sioj zemwj jei sergi . Von is cia
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių