Pajūryje darbai nesibaigia: daugiausia iššūkių pateikia gamta

Klaipėdos paplūdimių darbuotojai tikina, kad šaltasis metų laikas jiems – karštas metas, darbo tiek, kad vos spėja suktis. Daugiausia iššūkių pateikia gamta.

Milijoniniai nuostoliai

"Ko gero, daugybė žmonių galvoja, kad mes dirbame tik vasaros sezonu ir tik gelbėjame skęstančiuosius. Taip nėra, nors vasara jau seniai baigėsi, mes tęsiame kopagūbrių ir prieigų prie jų, pačių paplūdimių priežiūros darbus. Žmonės gi vaikšto ir kiekvieną dieną mato mūsų darbus. Takus reikia prižiūrėti, remontuoti, šiukšliadėžes tuštinti, valyti sniegą. Kasdieninių darbų turime labai daug", – tikino biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktorius Oleg Marinič.

Pasak jo, šį rudenį audros prasidėjo anksčiau, nei buvo įprasta, ir atnešė netikėtų rūpesčių.

Melnragės centriniame take prie jūros bangos paplovė krantą, todėl įstaigos darbuotojams teko poilsio aikštelę arčiau jūros, kurią buvo pamėgę neįgalieji, išmontuoti.

Jūra grasino visus šiuos įrenginius vieną dieną sunaikinti.

Paplūdimiams stichija šiemet padarė per 1 mln. eurų nuostolį. Dėl jos siautėjimo prarasta apžvalgos aikštelė Giruliuose ir takas link jūros bei aikštelė poilsiui Melnragėje.

Ko gero, daugybė žmonių galvoja, kad mes dirbame tik vasaros sezonu ir tik gelbėjame skęstančiuosius.

Kvietė policiją

"Negalėjome leisti jūrai visa tai sunaikinti, patys išmontavome šiuos įrenginius. Toje pačioje vietoje jų neatstatysime. Krantas šiemet atėjo taip arti, kad bangos plauna apsauginę kopą. Kodėl 20–30 metrų pločio paplūdimys sunyko ir atsivėrė dviejų trijų metrų aukščio skardis, turėtų atsakyti mokslininkai", – teigė įstaigos vadovas.

"Klaipėdos paplūdimiai" turi rūpesčių ne tik dėl gamtos išdaigų.

Dar vasarą pajūrio tualetus siaubė vandalai. Kiekvieną rytą darbuotojai rasdavo nemalonių siurprizų, kažkas naktį išspardydavo, išlaužydavo tualetų įrenginius.

Teko imtis priemonių, tualetus nakčiai imta užrakinti.

Prieš porą savaičių kažkokie keistuoliai įsibrovė į aptvarą, kuriame per žiemą laikomos persirengimo būdelės.

Nors nieko vertingo nerado, vandalai sugadino užraktą.

Apsaugininkai sureagavo, vėliau apie įvykį buvo pranešta policijai.

Oleg Marinič. Vytauto Petriko nuotr.

Gavo pinigų takams

"Mes dirbame ir prie upės. Priminsiu, kad mums priskirta prižiūrėti penkis kilometrus krantinės. Turime šalinti nuo jos augaliją. Be to, iki šiol pajūryje klojame naujus takus. Tuo šie metai yra ypatingi. Kiekvieną dieną turime vis naujų darbų. Vienintelis skirtumas nuo vasaros, kad nereikia gelbėti skęstančiųjų, gelbėtojai yra sezoniniai darbuotojai", – paaiškino O.Marinič.

Pasibaigus vasarai, iki Naujųjų metų Smiltynės paplūdimius prižiūri trys, o po švenčių – du darbuotojai. Melnragės ir Girulių paplūdimius nuolat tvarko penki žmonės.

Įstaiga turi dar ir infrastruktūros priežiūros darbus atliekančių žmonių komandą.

Pajūrio takų tiesimui iš Aplinkos apsaugos fondo šiemet gauta 47 tūkst. eurų. Konkursą laimėjusios įmonės žmonės atlieka šiuos darbus, o "Klaipėdos paplūdimių" darbuotojai prižiūri ir talkina jiems.

Nauji takai atsiras Melnragėje, kur nuimami seni.

Tikėtina, kad bus keičiamas ir medinis takas link Šiaurinio molo, kuris po remonto ypač traukia klaipėdiečius.

Pasirodo, prie ukrainiečių padovanoto inkaro Odesos promenados pradžioje smalsuoliai mindžiojo trapią pajūrio augaliją. Teko link jo ir aplinkui šį lankomą objektą nutiesti medinį taką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pqdqyti viena karta ir tvirtom konstrukcijomis nesigauna?

Kazkaip

Kazkaip portretas
LTSR laikais tu gamtos issukiu nebudavo. Gal vogti taip nemokejome?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių