Nudistai reikalauja naujo pliažo: nori vietos centre?

Piliečiai, norintys poilsiauti visiškai nuogi, reikalauja jiems įrengti dar vieną pliažą, nors Giruliuose ir Smiltynėje jau yra nudistų pliažai. Tačiau nuogaliams jie esą per maži, o ir per toli eiti, todėl Klaipėdos savivaldybė gavo prašymą nuogalių pliažą įrengti Melnragėje, mažinant Moterų pliažą.

Nori vietos centre?

Nudistai ne tik atakuoja savivaldybę, bet ir po peticija renka parašus.

Po siūlymu įrengti iš viso jau trečiąjį Nudistų pliažą pasirašė 123 nuogumo šalininkai.

Peticijos autoriai akcentavo, kad Klaipėdos savivaldybės prašo įrengti nudistams skirtą paplūdimį Melnragėje, nes per abu Melnragės ir Girulių paplūdimius yra tik vienas nuogalių paplūdimys Giruliuose, kurio ilgis – vos 200 m.

"Paskutiniais vasaros sezonais Nudistų paplūdimys nuolat būna perkrautas poilsiautojų, nebūna kartais net vietų, kur atsigulti, todėl yra poreikis didinti Girulių nudistų paplūdimį arba įrengti nudistų paplūdimį Melnragėje", – rašoma peticijos tekste.

Prašymo autoriai pripažįsta, kad neįmanoma Girulių nudistų paplūdimio paversti didesniu.

"Nes iš šiaurinės pusės prasideda Klaipėdos rajono teritorija, o iš pietinės pusės jau yra suformuotas sklypas Girulių slipui. Melnragės ir Girulių paplūdimiuose moterų paplūdimiai yra du ir net keturis kartus Moterų pliažas ilgesnis nei nudistų paplūdimys Giruliuose", – Moterų pliažo metrus skaičiavo nudistai.

Iniciatyvos autoriai tikino, kad Girulių nudistų paplūdimys yra 200 metrų ilgio, Moterų pliažas Pirmojoje Melnragėje – 500 metrų, o Moterų pliažas Antrojoje Melnragėje – 300 m.

"Siūloma reorganizuoti Moterų pliažą Pirmojoje Melnragėje, kuris yra 500 m., ir suteikti 200 m. pliažo nudistų paplūdimiui", – siūlė nuogaliai.

Laisvė: nuogo poilsio šalininkai jaučiasi išguiti į pakraštį ar net visai iš paplūdimių – nudistai nori pliažo centrinėje paplūdimių dalyje. Scanpix nuotr.

Nuogaliams – naujos vietos

Nudistai akcentavo, kad Klaipėdoje yra net keturi moterų paplūdimiai – du Melnragėje ir du Smiltynėje, o nudistų paplūdimiai yra tik Giruliuose ir Smiltynėje.

"Be to, moterų paplūdimiai visi yra ilgesni už nudistų paplūdimius. O poilsiautojų paskutiniais metais Girulių nudistų paplūdimyje yra kur kas daugiau nei Moterų pliaže Melnragėje. Klaipėdos miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyrius 2021 metų lapkričio 15 dieną pateikė informaciją apie nudistų paplūdimio įrengimo Melnragėje galimybes savivaldybės vadovams. Skyriaus rašte yra nurodyta, kad galiojančiuose teritorijų planavimo dokumentuose yra numatyta galimybė įrengti nudistų paplūdimį Melnragėje", – žiniomis dalijosi nudistų bendruomenės atstovai.

Peticijos iniciatoriai įsitikinę, kad nudizmas tampa vis populiaresnis tarp Lietuvos piliečių, kiekvienais metais nudistų paplūdimiai vis labiau lankomi, atidaromos naujos oficialios vietos.

"2020 metais atidarytas Valakampių nudistų paplūdimys Vilniuje prie Neries upės. 2021 m. Marijampolės nudistų paplūdimys Marijampolėje prie Marijampolės tvenkinio. 2021 m. atidarytas Juodkrantės nudistų paplūdimys. 2022 m. Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimu 2021 m. gruodžio 22 d. įteisins naują nudistų paplūdimį Palangos mieste", – vietas, kur galima laisvai nusimesti rūbus, vardijo nudistai.

Lenteles kalė naktį

Ar tikrai nudistų teisės jau taip pažeistos pajūrio pliažuose?

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" vadovas Olegas Mariničius tikino, kad nudistai, žinoma, turi teisę teikti prašymus, tačiau reikalauti teritorijų centrinėse pliažų dalyse vis dėlto nederėtų.

"Yra du pliažai, kurie jiems skirti. Teritorijos numatytos atokiau. Jei netelpa žemyninėje dalyje, kodėl neprašoma didinti pliažo Smiltynėje? Ten yra vietos, nuošali teritorija, lengva būtų praplėsti pliažą. Galiu tik spėti, tačiau čia veikiausiai bus kiti tikslai – toli niekas nenori eiti, o nori centre, po nosimi", – spėjimu pasidalijo O.Mariničius.

O.Mariničius priminė istoriją, kai buvo pakeistos Moterų pliažo ribos.

Gavę nurodymą gelbėtojai perkėlė lenteles, žyminčias šio pliažo ribas, į naują vietą.

"Įsivaizduojate, kas nutiko? Melnragiškių vietos bendruomenė buvo įpratusi takeliu per kopas išeiti į Bendrojo pliažo ribas. Ir štai vieną dieną vyrai, eidami taku, atsidūrė nuogų moterų apsuptyje. Šios ėmė piktintis. Vietiniai taip pat nustebę: dešimtmečiais vaikščiojo taku, o čia tiesiai į moterų pliažą pataikė. Vogčiomis, vos ne naktį, reikėjo eiti atgal lenteles perkelti į seną vietą", – prisiminė O.Mariničius.

Atsižvelgiant į šią istoriją Klaipėdos paplūdimius prižiūrinčios įstaigos ir gelbėtojų vadovas nepritartų ir nudistams skirto pliažo kilnojimui.

"Na, juk negalima kažkam bloginant sąlygas išsirūpinti sau patogumus. Toli nenori eiti? Tai kodėl kiti turėtų?" – stebėjosi O.Mariničius.

Įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" vadovas patikino, kad uostamiesčio savivaldybės administruojamoje teritorijoje esantys viešieji paplūdimiai ir jų ribos yra patvirtinti miesto tarybos.

"Yra juk detalieji planai, bendrasis miesto planas, juk nebūna taip, kad raštą parašei "Klaipėdos paplūdimiams", ir viskas, pliažas bus. Čia daug procedūrų, paplūdimių ribos užfiksuotos Melnragės ir Girulių specialiajame plane", – paaiškino O.Mariničius.

Olegas Mariničius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Atakuoja valdininkus?

Klaipėdos savivaldybės darbuotojai tikino taip pat sulaukę dviejų moterų nudisčių prašymų plėsti paplūdimį.

"Aš nežinau, kodėl moterys neina į Moterų pliažą, o nori Nudistų pliažo. Aš nesigilinsiu. Kuo skiriasi nudistų pliažas nuo moterų ir vyrų pliažo? Tik tuo, kad visi kartu? Nežinau, kam to reikia. Aš pats nesu nudistas, negaliu to suprasti", – pečiais gūžčiojo O.Mariničius.

Nežinau, kam to reikia. Aš pats nesu nudistas, negaliu to suprasti.

"Klaipėdos paplūdimių" vadovas prognozavo, kad vos tik prasidės bandymai susiaurinti Moterų pliažą – konfliktai garantuoti.

"Tik pabandyk pastumti Moterų pliažo ribą. Čia tokie dalykai prasidės, pasipils tiek peticijų, kad bus baisu. Patirties jau turėjome", – juokėsi O.Mariničius.

Po audrų – nuostoliai

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" vyrai po šios žiemos turėjo daugybę rūpesčių prieš startuojant vasaros sezonui.

Šią žiemą siautusios ypač stiprios audros Malikas, Franklinas, Junis, Gerhildas tiek aptalžė paplūdimius, kad kai kur kopose susiformavo kelių metrų aukščio skardžiai.

Į pajūrį tą kartą apžiūrėti stichinės nelaimės padarinių skubėjo net aplinkos ministras Simonas Gentvilas su lydinčiais valdininkais. Tačiau paaiškėjo, kad, įstaigai "Klaipėdos paplūdimiai" paprašius lėšų paplūdimiams tvarkyti, gelbėtojams sostinės valdininkai atsuko nugaras.

"Apskaičiavome nuostolius. Klaipėdos regiono savivaldybės teikė bendrą raštą Aplinkos ministerijai dėl nuostolių kompensavimo. Atsakymas buvo "ne". Paaiškinta, kad nebuvo paskelbta nepaprastoji padėtis ir nėra galimybės ministerijai kompensuoti nuostolių. Ką darėme? Tvarkėme patys", – tikino O.Mariničius.

Pasirodo, gelbėtojai patys atstatė suniokotas vandentiekio trasas, remontavo persirengimo kabinas, dažė suoliukus.

"Bent jau turime rangovą sulaužytų takų ir laiptų sutvarkymui. Bet kainos visos pakilo. O ir neaišku, kaip seksis savivaldybei surinkti biudžetą. Pinigų yra tiek, kiek yra. Viską iš savo rezervų tvarkėme, gerai, kad vyrai nagingi, kvalifikuoti", – darbuotojus gyrė O.Mariničius.

Sezonas startuos birželį

Gelbėtojai šiuo metu jau renka komandas, vyrai treniruojasi ir laukia sezono pradžios. Iš viso pajūryje birželį pradės veikti 12 postų, dirbs 70 gelbėtojų.

Sezono pradžiai bus paruoštos naudoti penkios dušinės, septyni vandens fontanėliai, vienuolika tualetų.

"Sutvarkėme vandentiekio sistemą, kuri buvo audrų suniokota. Kiek galėjome, tiek atstatėme, tik Giruliuose esančios aikštelės šiuo metu negalėsime sutaisyti. Apžvalgos aikštelę mes turime, darbas dėl to nenukentės", – patikino O.Mariničius.

Gelbėtojai šiemet, užuot pirkę rangovų paslaugas, patys įsigijo medienos ir meistravo savomis rankomis.

"Situacija tokia, kad pinigų nelabai iš kažkur paimsi. Kol kas mes susitvarkysime patys. Metai – ne iš lengvųjų, vadinasi, reikia galvoti. Sezoną pasitiksime pasirengę, klausimų yra tik dėl Smiltynėje esančių laiptų, kuriuos nuplovė audra. Kopagūbris – ne mūsų teritorija, laiptai priklauso Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai. Jie žadėjo sutvarkyti jiems priklausančius laiptus, bet tų laiptų yra daug, nežinau, ar spės", – nerimavo O.Mariničius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

16-osios divizijos damos

16-osios divizijos damos portretas
Mes, buvusios Klaipėdos gegutės užauginome naują šaunią žmogystų kartą, kuri nesitaikstys su visokiais padorumo reikalavimais, pasilikite juos sau, atgyvenos. O mes už viešumą tiek pliažuose, tiek ir kitose vietose. Užteks, sovietmečiu buvome varžomos, o dabar atėjo mūsų laisvės metai.

jo

jo portretas
Paskirti jiems Basanavičiaus gatvę ir tegu vaikšto plikais b......

Plati makštis

Plati makštis portretas
Man patinka nudistų pliažas, nes būtent čia aš sulaukiu vyrukų dėmesio. O apsirengusi nieko nedominu.
VISI KOMENTARAI 103

Galerijos

Daugiau straipsnių