Net dvylika ruoniukų-rastinukų iš Lietuvos jūrų muziejaus grįžta į Baltijos jūrą

Jau pirmadienį į Baltiją bus paleista dvylika ruoniukų, kurie šių metų pavasarį buvo rasti pajūryje ir, kol sustiprėjo, auginti Lietuvos jūrų muziejuje. Pagalbos šiemet reikėjo dvidešimčiai išsekusių jauniklių – rekordiniam ruoniukų skaičiui. Vienas jų neišgyveno.

Pirmą kartą muziejininkams teko rūpintis ruoniuku, kurio svoris buvo mažesnis nei 10 kg.

Tad į jūrą pirmiausia bus paleisti tie ruoniukai, kurie sveria ne mažiau kaip 40 kg.

Gyvūnais rūpinosi ir juos prižiūrėjo muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Daugiau nei per 30 metų jis yra išgelbėjęs apie pusantro šimto ruoniukų, kurių didžioji dalis sugrįžo į Baltijos jūrą.

Visi šių metų rastinukai – devynios patelės ir 12 patinukų gavo smagius žemaitiškus vardus: Koisis, Zliosė, Juoris, Klecks, Ruculis, Puodė, Tešlius, Žebelė, Ciongs, Drapana, Dziegorėlis, Gaida, Videlčius, Kresniukas, Kurdupelis, Balgalvė, Kvietka, Gleizius, Ciuocė, Meškis, Kloika.

A. Mažūno nuotr.

"Visi ruoniukai turėjo labai daug bėdų. Be jau įprastų – išsekimo, viduriavimo, prisidėjo ir Pox virusas (panašus į vėjaraupius), ir tai, kad dėl vietos stokos jie gyveno susigrūdę, todėl lengvai užsikrėsdavo vienas nuo kito. Be to, jų ir charakteriai skirtingi – ne kiekvienas kovojo dėl maisto, todėl tokiems mažyliams nepavyko priaugti reikiamo laisvei svorio", – pasakojo A. Grušas.

Kol yra statomos Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras (jį ketinama baigti po metų), ruoniukai yra gydomi viename kabinetų, kuriame įrengtos dvi vonios, administracijos pastate, paskui jie iškeliauja į karantino patalpas ir į baseiną muziejuje.

Visi ruoniukai buvo gydyti antibiotikais.

A. Mažūno nuotr.

Likę devyni ruoniukai bus paleisti į Baltiją tada, kai jiems pavyks priaugti reikiamo svorio.

A. Grušas tikisi, kad, sumažėjus globotinių skaičiui, bus galima sudaryti ir geresnes sąlygas.

"Yra gi inteligentų, kurie nesistumdo dėl žuvų, laukia kamputyje, kol kiti pasisotins. Ir, gavę žuvį, jie jos nepraryja, o knebinėja, kaip kokie gurmanai, po gabaliuką. Štai toks Kleckas sveria tik 21 kg, jam dar reikės daug žuvų muziejuje suėsti, kol pamatys Baltiją" – šypsojosi A. Grušas.

A. Mažūno nuotr.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos raudonąsias knygas.

Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių