Neregėta finansinė afera – per „Facebook“

Lietuvoje – dar negirdėtas sukčiavimo atvejis. Klaipėdietė Jolanta S. prapliupo raudoti, kai pamatė, kad socialiniame tinkle „Facebook“ kažkas įsilaužė į jos profilį ir visiems draugams išsiuntinėjo prašymą paskolinti pinigų. Jaunos moters draugai net neįtarė, kad paramos prašo ne ji.

Parašė vyro seseriai

Sukčiai itin gerai buvo išstudijavę nukentėjusiosios biografiją, todėl pirmųjų žinučių neva iš Jolantos S. sulaukė jos giminaičiai.

„Labas, kaip sekasi, ką veiki?“ – jokių įtarimų nesukeliančią žinutę gavo Jolantos S. vyro sesuo.

Po šios žinutės jau skriejo kita, kad ji taip pat nieko neveikia, tiesiog ieško, kas turi SEB banko elektroninę bankininkystę, nes reikia skubiai vienam žmogui pervesti 200 litų. Esą Jolanta S. kitą dieną pinigus grąžins.

Kadangi brolienė tokio banko paslaugomis nesinaudojo, pareiškė, jog niekuo negalinti padėti, tačiau SEB banko elektroninę bankininkystę tikrai turi kitas jos brolis, ne Jolantos S. vyras.

„Gal gali jam paskambinti ir paprašyti, kad pervestų tuos 200 litų? Aš rytoj atiduosiu. Pačiai kažkaip nesmagu skambinti, nes paskutinį kartą, kai buvome susitikę, lyg ir apsipykome, susiginčijome, tai dabar kažkaip nesmagiai išeina“, – žinutėse suokė Jolanta S.

Brolienė griežtai atsisakė tarpininkauti ir nurodė brolio telefono numerį, kad moteris pati pasiskambintų.

„Ši pareiškė, kad taip ir padarys. Paskui apsikeitėme dar keliomis frazėmis, paklausiau, kaip laikosi mano sūnėnas. Žodžiu, net neįtariau, kad bendrauju ne su savo broliene. Kai tai sužinojau, mane ištiko šokas“, – prisiminė Jolantos brolienė Vaiva S.

Išgelbėjo atsitiktinumas

Vaivos S. brolio telefono numerį gavęs ir Jolanta S. prisistatęs asmuo neužtruko – vaikinas iškart neva nuo brolienės gavo sms žinutę, jog reikia, kad jis į nurodytą sąskaitą kuo greičiau pervestų 200 litų, o ji kitą dieną pinigus jam grąžinsianti.

„Išgelbėjo tik atsitiktinumas, nes tikrai buvau pasiryžęs pinigus pervesti. Tačiau tą dieną grįžau labai vėlai ir jau nebeturėjau jėgų įsijungti kompiuterį. Maniau, kad pinigus pervesiu kitą dieną, tačiau, laimė, paaiškėjo visa tiesa“, – atsitiktinumu džiaugėsi klaipėdietis.

Ta tiesa tokia, kad į Jolantos S. profilį socialiniame tinkle „Facebook“ kažkas įsilaužė ir jos vardu visiems draugams, kurių buvo daugiau nei šimtas, rašė žinutes prašydamas paskolinti pinigų.

Vienų prašyta 150 litų, kitų 200 litų – istorijos buvo kuriamos pačios įvairiausios, atsižvelgiant į adresatą ir Jolantos S. draugystės su juo istoriją.

Pinigai – sūnelio dantims

„Tą dieną, kai mano vardu mano draugams „Facebooke“ kažkas rašė žinutes ir prašė paskolinti pinigų, aš net nebuvau namie, nebuvau prie kompiuterio. Grįžusi prisijungiau prie socialinio tinklo ir nustėrau pamačiusi, kad esu išsiuntusi daugybę žinučių, kuriose prašau paskolinti man pinigų“, – net ir praėjus kelioms dienoms po incidento ašarų sulaikyti negalėjo Jolanta S.

Ji iškart puolė skambinti visiems draugams, kurių neva prašė paskolinti pinigų.

„Keisčiausia tai, kad visi jie patikėjo, jog „Facebooke“ bendravo su manimi, nors tai tikrai buvau ne aš. Sukčius ar apgavikė išties buvo gerai pasirengę – jie iš pradžių išsistudijuodavo mano draugų biografiją, mūsų draugystės istoriją, tad ir buvo nesunku apsimetus manimi bendrauti. Brolio pusseserei neva aš parašiau ir paprašiau, kad paskolintų 150 litų, nes trūksta pinigų sūnelio dantų taisymui“, – pasakojo jauna moteris.

Ji pasidžiaugė bent tuo, jog visi draugai, kuriems skambino, tikino, kad pinigų nepervedė.

Tačiau Jolanta S. iki šiol nėra rami – ji nespėjo peržiūrėti, kiek jos draugų sulaukė prašymų paskolinti pinigų.

„Prisijungiau prie savo profilio „Facebook“, tačiau atsijungiau, nes norėjau pasikeisti slaptažodį, kad niekas nebeįlįstų. Visgi per tą akimirką nenaudėliai vėl prisijungė ir ištrynė mano profilį, tad visi įrodymai dingo“, – apgailestavo pašnekovė.

Sąskaita – nusikaltėlio

Dėl šios priežasties ji vis dar svarsto, ar kreiptis į policiją, nes nebėra įrodymų, kad iš jos profilio buvo rašyta draugams.

Vienintelis likęs įrodymas – banko sąskaitos numeris, kurį Jolanta S. neva sms žinute išsiuntė vyro broliui, kad šis pervestų pinigų.

Banko sąskaita – LT047044000760619321.

„Apie šią sąskaitą ieškojau informacijos internete ir radau, kad ji priklauso kažkokiam nusikaltėliui, kuris sėdi kalėjime. Žmonės dalijosi nuoskaudomis, esą jau ne kartą nuo jo nukentėjo, kai jis tarpininkavo perkant įvairius daiktus internetu“, – teigė Jolanta.

Į nemalonią situaciją patekusi jauna moteris iki šiol jaučia gėdą prieš draugus, kad neva prašė jų paskolinti pinigų, nors išties taip nedarė.

„Tokio šlykštaus jausmo nelinkėčiau net pikčiausiam savo priešui – žinai, kad esi nekaltas, bet nieko negali padaryti. Mano istorija tik byloja, kad visi žmonės virtualiame pasaulyje turi būti itin atsargūs“, – įsitikinusi pašnekovė.

Komentarai

Ramūnas Matonis

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas

Jei nukentėjusioji parašytų pareiškimą, tikriausiai būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos. Jei pavyktų įrodyti, kad kažkas atsiliepė į moters prašymą ir į nurodytą sąskaitą pervedė pinigų, tuomet jau galima įžvelgti ir sukčiavimo požymių, o už tai gresia didesnė atsakomybė. Kaip apsisaugoti, kad nepakliūtume į tokias situacijas? Patarimai paprasti – reikėtų naudoti kuo sudėtingesnius slaptažodžius, į juos įtraukti skaičių, didžiųjų raidžių. Slaptažodžius reikia kas kiek laiko keisti, jų niekam nesakyti, nedalyti. Taip pat reikėtų vengti prie socialinių tinklų, internetinės bankininkystės, elektroninio pašto prisijunginėti iš kitų, o ne savo kompiuterio, nes slaptažodžius labai lengva atsekti. Nusikaltimų skaičius elektroninėje erdvėje didėja, nes į ją persikraustė ir sukčiai.

Gailius Kazlauskas

Internetinių svetainių kūrimo ir kitas IT paslaugas teikiančios bendrovės direktorius

Manau, kad šioje situacijoje kažkas tiesiog atspėjo arba žinojo tos moters „Facebook“ profilio slaptažodį. Taip dažnai pasitaiko, jei visur naudojamas tas pats slaptažodis arba labai paprastas – kai kurie žmonės tiesiog suveda 12345, ir viskas. „Facebook“ yra saugus, nežinau, kam pavyktų jį „nulaužti“. Įsivaizduokite, jei būtų įmanoma įsilaužti į milijardų dolerių vertės sistemą ir tai vyktų kasdien – juk skandalas. Todėl ir manau, kad situacija, kurią nagrinėjame, yra paties žmogaus neatsargus elgesys su kompiuteriu ir slaptažodžiais. Jie turėtų būti sudėtingi, kad nepavyktų atspėti. Be to, labai svarbu neleisti savo kompiuteriu naudotis kitiems žmonėms. Tikrai nesunku prisėdus prie kito žmogaus kompiuterio surasti, kokį slaptažodį jis naudojo prisijungdamas prie vienos ar kitos interneto svetainės. Mes juokaujame, kad jei esi gudresnis už penktoką, kito žmogaus slaptažodžius, prisėdęs prie jo kompiuterio, sužinosi per minutę. 99,9 proc., kad tą jauną moterį į tokią nemalonią situaciją įvėlė koks nors pažįstamas ar pažįstama, kurie per petį nužiūrėjo slaptažodį arba turėjo galimybę prisėsti prie jos kompiuterio. Internetas ir kompiuteris yra tokie dalykai, su kuriais reikia elgtis atsakingai, tačiau visko bijoti taip pat nederėtų. Viskam reikia laiko, tad ir mes galiausiai išmoksime saugiau būti virtualioje erdvėje.

Informacija

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje internetu naudojasi apie 65 proc. visų 16–74 metų amžiaus gyventojų.

Bent kartą per savaitę internetu naudojasi net 96 proc. internautų.

Daugiausia internete ieškoma informacijos, naudojamasi elektroniniu paštu, skaitomos naujienos, laikraščiai ir žurnalai.

Lietuvoje naudojimąsi elektroniniu paštu pagal populiarumą vejasi socialinių tinklų svetainių lankymas, tampantis kasdiene reguliaria veikla.

Tokią išvadą patvirtina tinklalapyje Socialbakers.com skelbiama informacija, kad Lietuvoje „Facebook“ jau naudojasi kiek daugiau nei pusė (50,51 proc.) visų interneto vartotojų.

„Facebook“ vartotojų skaičius Lietuvoje pasiekė ir jau perkopė milijoną.

Į nemalonią situaciją patekusi jauna moteris iki šiol jaučia gėdą prieš draugus, kad neva prašė jų paskolinti pinigų, nors išties taip nedarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

boo

boo portretas
vava toliau kiskit savo asmeninius dalykus ir kt i ta fb ten milijardo verta shudo kruva :) czv ir kitu spec tarnybu svetaines atakuoja ir nulauzia o cia kazkoks suknistas facebook :D

taigi

taigi portretas
čia ne verkti reikėjo ir atsiprašinėti, o tikrai rašyti pareiškimą. Kas iš to padejavimo per laikraštį.....

Nojus

Nojus portretas
Ne padejavimas, o perspėjimas mums apie naujus nusikaltėlių sukčiavimo būdus.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių