Nacionalinio kraujo centro vadovas: Klaipėdos filialo veiklą atnaujinsime trečiadienį

Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas bei NKC Klaipėdos filialo direktorė Rasa Oginskienė teigia, kad, penktadienį atlikus koronaviruso tyrimus visiems darbuotojams ir centro lankytojams, galėjusiems turėti kontaktą su COVID-19 infekuota uostamiesčio filialo darbuotoja, jų tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Dėl to, informavo D. Gutauskas, po visų atliktų dezinfekcijos ir savivaldybės remonto patalpose darbų planuojama Klaipėdos filialo veiklą atnaujinti trečiadienį.

„Darbuotoja jaučiasi gerai, ji yra saviizoliacijoje. Centras yra uždarytas, neveikia, nepriiminėjame donorų. Visiems darbuotojams ir visiems, pas mus buvusiems donorams, kurie lankėsi, kai dirbo darbuotoja, penktadienį buvo paimtas testas virusui nustatyti, visų rezultatai buvo neigiami“, – Eltą informavo R. Oginskienė.

Jai antrino ir NKC vadovas D. Gutauskas.

„Virš 80 asmenų ištirta. Buvo ištirti 28 donorai, kurie galėjo turėti kontaktą. Nebūtinai turėjo kontaktą su mūsų bendrosios praktikos slaugytoja, bet tą dieną buvo patalpose. Ištirti ir visi darbuotojai – visų atsakymai neigiami“, – teigė D. Gutauskas.

Įstaigos vadovas patikino, kad COVID-19 testai bus atlikti visiems NKC darbuotojams.

„Ne tik Klaipėdoje, kurie jau patikrinti, bet tikrinsime ir kituose miestuose“, – sakė D. Gutauskas.

Klaipėdos NKC filialo veiklą planuojama atnaujinti trečiadienį

Klaipėdos filialo vadovė taip pat informavo, kad, po žinios apie darbuotojai nustatytą koronavirusą sustabdžius donorų priėmimą, turimų kraujo resursų įstaigoje pakaks kelioms dienoms.

„Kol kas turime tiek atsargų, kad kelias dienas dar galime iš savo resursų gyventi, bet tikimės, kad gausime leidimą pradėti dirbti“, – sakė R. Oginskienė.

Apie planuojamą atnaujinti filialo veiklą patvirtino ir D. Gutauskas. Jo teigimu, tai turėtų būti padaryta trečiadienį.

„Pagal SAM ir PSO nurodymus, pilnai dezinfekavome patalpas. Dabar kaip ir būtų galima atnaujinti veiklą, bet, kaip mane informavo, dėl savivaldybės remonto darbų antradienį nebus vandens. Dabar tik dėl to neleidžiama atnaujinti veiklos. Situacija yra suvaldyta, donorams nėra pavojinga pas mus atvykti, tai planuoju nuo trečiadienio (leisti Klaipėdos filialo veiklą – ELTA)“, – patikino D. Gutauskas.

Juntamas kraujo trūkumas: nepavyksta kaupti rezervų

Kalbėdamas apie kraujo atsargas, D. Gutauskas teigė, kad NKC šiuo metu negali kaupti rezervo, nes dėl sumažėjusio donorų skaičiaus panaudojamas visas paaukotas kraujas.

„Juntamas trūkumas, kadangi karantinas. Žmonės šiaip nenori judėti iš namų, bet ir šiek tiek bijo atvykti į įstaigą. Mūsų kraujo centrai yra mažiau pavojingos įstaigos nei ligoninės ar poliklinikos. Nors formaliai esame sveikatos priežiūros įstaiga, bet pas mus neateina pacientai. Ateina donorai, kurie greičiausiai yra sveiki žmonės, – jie yra pilnai testuojami pagal visus reikalavimus: matuojama temperatūra, yra 28 dienų atidėjimas po kelionių. Nepaisant to, donorų skaičiaus kritimas yra“, – apgailestavo D. Gutauskas.

„Mus gelbėja tai, kad operacijų vadovo sprendimu yra sustabdytos planinės operacijos ligoninėse, dėl to apie 40 proc. yra kraujo poreikis nukritęs. Dabar sugebame su savo viešinimu ir donorų kvietimais maždaug susibalansuoti į nulį – kiek ateina donorų, tiek kraujo atiduodame, tačiau negalime sukaupti rezervo“, – tęsė NKC vadovas.

D. Nausėdienės iniciatyva pradėtas potencialių donorų registras

Kartu D. Gutauskas informavo apie naują iniciatyvą – šalies vadovo žmonos Dianos Nausėdienės siūlymu pradėtas kurti potencialių donorų registras.

„Ji tokią iniciatyvą mums patarė, ir mes tai įgyvendiname – potencialių donorų registrą. Yra dalis žmonių, kurie nebūna kraujo donorais, bet, esant labai ekstremaliai situacijai, jie sutinka padėti valstybei ir pacientams, kuriems trūksta kraujo. Mes juos registruojame, ir praėjusią savaitę jau buvo 300 tokių žmonių susiregistravusių. Mes jiems skambintume pagal jų kraujo grupes, jeigu labai reikėtų, – tokia iniciatyva yra didžiulė pagalba iš prezidento žmonos“, – teigė D. Gutauskas, pridūręs, kad D. Nausėdienė pirmoji įsirašė į minėtą registrą.

ELTA primena, kad ketvirtadienį portalas lrytas.lt pranešė, jog NKC Klaipėdos filialo darbuotojai, kuri dar dirba ir paliatyviosios slaugos įstaigoje bei Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotyje, nustatytas koronavirusas. NKC Klaipėdos filialo veikla po to buvo sustabdyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių