Mokyklų direktoriai guodėsi Klaipėdos merui: nebeturi būtiniausių apsaugos priemonių

Mokytojai šiemet nestreikavo, bet tai nereiškia, kad mokyklose viskas puiku. Apie kai kurias susikaupusias bėdas papasakoti Klaipėdos merui ryžosi miesto mokyklų vadovai.

Neturi pinigų apsaugai

Vytautas Grubliauskas su Klaipėdos mokyklų vadovų asociacijos ir pedagogų profesinės sąjungos atstovais bendravo susitikime.

Kaip vėliau šį susitikimą apibūdino Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo lyderė Laima Juknienė, direktoriai atėjo paverkti merui ant peties.

Vienas svarbiausių klausimų, apie kurį jie norėjo išlieti širdį, – mokyklos jau netrukus nebeturės būtiniausių apsaugos nuo koronaviruso priemonių.

Klaipėdos H. Zudermano gimnazijos direktorė Jolita Andrijauskienė atviravo, kad greičiausiai išnaudojami dezinfekciniai skysčiai. Greitai baigiasi ir popieriniai rankšluosčiai, kuriuos būtų tikslinga keisti džiovintuvais, bet tam irgi reikia pinigų.

"Pagal įstatymą darbdaviai darbuotojus turi aprūpinti apsaugos priemonėmis. Vidutinėje mokykloje dirba apie 100 žmonių. Jeigu kas keturias valandas keistume medicinines kaukes, tai būtų sunkiai suvokiami kiekiai. Esame priversti prašyti mokytojus pačius įsigyti kaukes. O juk mokykla turi turėti ir kaukių atsargų, nes ją pamiršusio vaiko iš mokyklos išvaryti negalime. Priemones perkame visai kitiems dalykams skirtais pinigais", – tikino J. Andrijauskienė.

Kalbėjo apie pamokas

Meras, pedagogų įsitikinimu, turi žinoti esamą padėtį. Juolab kad pirmadienį mokyklų direktoriai numatė susitikti su ekstremalių situacijų vadovu Klaipėdoje ir tikisi kalbėti apie tas pačias bėdas.

Esame priversti prašyti mokytojus pačius įsigyti kaukes.

Kitas klausimas susijęs su mokyklų vadovų pamokų vedimo reikalais. Vadovams buvo aktualu papasakoti, kaip jiems skirstomos pamokų valandos, ir susitarti, kada jie gali turėti pamokų, o kada – ne.

Darbo kodeksas leidžia direktoriams mokytojauti.

Meras yra sudaręs vadovų darbo santykių reguliavimo komisiją, todėl ji galėtų spręsti ir mokyklų direktorių klausimą.

Papiktino mokytojų atstovę

L. Juknienę papiktino toks direktorių prašymas. Profsąjungos lyderei panašu, kad direktoriai nori sau išskirtinių, lyginant su mokytojais, sąlygų.

"Jei lieka laisvų pamokų, jos, mūsų įsitikinimu, turėtų būti paskirstytos proporcingai, leidžiant papildomai užsidirbti ne tik kur kas didesnes algas gaunantiems vadovams, bet ir mokytojams. Čia yra nemažai neteisybių. Jeigu direktorius veda pamokas, ar jis tada atlieka vadovo pareigą? Norėtume, kad būtų griežtai atskirta ir oficialiai skelbiama, kada direktorius gali priimti interesantus ir dirbti savo tiesioginį darbą, o kada mokytojo darbą", – neslėpė L. Juknienė.

Profsąjungos lyderė susitikime dalyvavo trumpai, bet spėjo susidaryti įspūdį, kokia yra mokyklų vadovų pozicija, ir esą įsitikino, kad jie rūpinasi savo reikalais. Tokią pat poziciją jie demonstravo ir prieš porą metų, kai Klaipėdoje kilęs mokytojų streikas nesulaukė vadovų palaikymo. Daugelis jų buvo nusiteikę streiko dalyviams nemokėti algų.

Tačiau H. Zudermano gimnazijos direktorė įsitikinusi, kad daugelyje mokyklų priešpriešos tarp pedagogų ir vadovų nėra. Esą tokia priešprieša gali būti eskaluojama dirbtinai.

"Prašėme realios mero pagalbos ir manome, kad naudos iš šio pokalbio bus. Norime būti suprasti, išgirsti, kad su mumis būtų tariamasi, kad mūsų nuomonė būtų svari", – apie susitikimą kalbėjo J. Andrijauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sule

Sule portretas
Airijoje medicinai skirtas 17 bilijonu euru biudzetas! Kas nors dar nori paloti ant Airijos?! O vargseje Lietuveleje sita driskiu valdininkeliu gauja tik vogti sugeba..tfu

Prasidės rinkliavos

Prasidės rinkliavos portretas
Kita medalio pusė- tėveliai, ruoškit atverti pinigines...tuoj vėl prasidės verkšlenimai padėti nupirkti įvairias priemones...kaip ne kartą jau yra buvę- rinkliavos, rinkliavos...Švietimas LT nemokamas, bet pratyboms vaikui kiekvienais metais išleidžiame 70-80 eur..dar po to reikia klasės fondui, po to paremti mokyklą, dar gal klasę paremontuoti, projektorių nupirkti... tad tėveliai, laikykitės!

Anonimas

Anonimas portretas
"Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) darbdaviams rekomenduoja darbą organizuoti nuotoliniu būdu, kur tai įmanoma". O kaip su mokytojais ir mokiniais? Kiekviena diena nauji susirgimai ugdymo įstaigoje.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių