Kuršių nerija kviečia švęsti

Ilgąjį Joninių savaitgalį Kuršių nerijoje nestigs veiklos ir linksmybių. Jau poryt čia prasidės tarptautinis folkloro festivalis "Tek saulužė ant maračių", įtrauksiantis į gausybės nemokamų užsiėmimų sūkurį. Šis šventinis šurmulys Nidoje tęsis visą vasarą.

Prisimins istoriją

Artėjantį savaitgalį Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras (KTIC) "Agila" kurorto lankytojams žada geros nuotaikos užtaisą. Penktadienį prasidės ir tris dienas tęsis tarptautinis folkloro festivalis "Tek saulužė ant maračių". Pastarasis suburs Lietuvos bei užsienio tradicinio ir modernaus folkloro ansamblius, etnologus, amatininkus bei įvairaus amžiaus Kuršių nerijos poilsiautojus.

Didžioji dalis festivalio renginių vyks prieplaukoje, krantinėje, ant Parnidžio kopos, prie Nidos švyturio, kavinėse, kiemuose ir įvairiuose skveruose. Laukiama svečių iš Gruzijos, Airijos, Baltarusijos, Latvijos bei Estijos.

Savo koncertines programas parengė ir žinomi lietuvių atlikėjai: Aistė Smilgevičiūtė ir grupės "Skylė", "Kamanių šilelis", Saulius Petreikis ir "Antikvariniai Kašpirovskio dantys". Iš viso organizatoriai tikisi suburti daugiau kaip 500 renginio dalyvių ir maždaug dešimteriopai daugiau lankytojų.

Jau 18-ąjį kartą vyksiančio festivalio šiųmetinė tema – "Nešantis žinią". Kaip sakė Nidos KTIC "Agila" direktorė Edita Lubickaitė, šventė siejama su gyvosios etikos ir kultūros puoselėjamomis vertybėmis.

"Kaip ir kiekvienais metais, festivalis turi savo temą. Šiemet ji yra karinė-istorinė, todėl bus pristatomas ir demonstruojamas folkloro istorinis-karinis paveldas, sieksime atskleisti etninės kultūros apsaugos ženklų simboliką, taip pat ir nūdienos prigimtinės kultūros apeigas, ritualus bei tradicijas. Akcentuosime ne agresiją ar karą, o kitą jo pusę – apsaugą, kaip išlikti ramiam ir harmoningam bei neprisišaukti agresorių", – pasakojo E.Lubickaitė.

Jos žodžiais, renginiu stengiamasi ugdyti visuomenės toleranciją, pakantumą, socialinį jautrumą ir atjautą vienas kitam.

Nustebins gruzinų pasirodymas

Rytoj, festivalio išvakarėse nidiškiai Jonines švęs tradiciškai: su šokiais, dainomis, būrimais ir vainikų plukdymu. O nuo penktadienio, festivalio "Tek saulužė ant maračių" atidarymo dieną ims veikti tautodailės dirbinių ir tradicinių amatų mugė. Pastaroji Nidos uosto teritorijoje prasidės 10 val. ir šurmuliuos iki pat sekmadienio – paskutinės šventės dienos.

Įvairiose Kuršių nerijos erdvėse atvykusiuosius linksmins koncertai, įtrauks interaktyvūs edukaciniai užsiėmimai ir žaidimai visai šeimai, socialinės akcijos, dainų mokymai.

Anot E.Lubickaitės, šįsyk nauja tai, kad po dviejų metų derybų į Neringą sutiko atvykti folkloro ansamblis "Dziriani" iš Gruzijos. Vidurdienį pasirodysiantys muzikantai pakvies ir į kūrybines dirbtuves.

"Labai džiaugiamės, jog sulauksime muzikantų iš Tbilisio. Joninių išvakarėse jie koncertuos ir Klaipėdoje, na, o kitą dieną ansamblio nariai atkeliaus į Nidą. Be tradicinių veiklų šiemet sustiprinta modernaus folkloro programa. Penktadienio ir šeštadienio vakarais bus galima išvysti alternatyviosios muzikos atstovus, pavyzdžiui, "Antikvarinius Kašpirovskio dantis". Linksmi pasišokimai garantuoti", – šypsojosi pašnekovė.

Festivalio programoje – ir akcija "Ne visada stovintis priešais reiškia priešą". Jos metu bus galima išvysti UNESCO saugomo Brazilijoje kilusio Capoeira kovos meno, jungiančio šokio, kovos ir žaidimo elementus, pasirodymus bei atviras treniruotes.

Anot organizatorių, kovoje slypi ne tik jėga, bet ir filosofija, išmintis bei gebėjimas valdyti savo baltąją ir juodąją energijas. Atstovai pademonstruos techniką, pasitelkdami brazilų liaudies instrumentus.

Kiek vėliau prasidės muzikinės linksmybės – festivalio pradžios koncerte "Nešantis žinią" skambės tradicinės karinės-istorinės dainos bei šokiai. Žvejo etnografinėje sodyboje vyks "Dainų vakaras", o vakarinė programa į Nidos prieplauką sukvies Aistės Smilgevičiūtės ir grupės "Skylės" bei S.Petreikio gerbėjus.

Prireiks lazdų ir virvių

Šeštadienis poilsiautojams bus dar dosnesnis užsiėmimų. Nuo pat ryto veiks laiškų rašymo kūrybinės dirbtuvės, vyks dienos meistro rinkimai, "Acting Up" airiškų šokių ir dainų mokymai, kulinarinio paveldo pristatymas. Taip pat lankytojams bus atvira muzikuojanti krantinė, jungianti Nidos kavines bei restoranus.

Organizatoriai pristatys socialinę akciją – parodą "Šeima. Globa. Bendruomenė". Jos sumanytojai pabrėžė, kad šia iniciatyva skatinama žmonių tolerancija neįgaliems vaikams.

Nuo 13 val. Žaidimų kiemelyje bus daug ir intensyviai judama. Klaipėdos valstybinės kolegijos folkloro teatro "Aitvaras" ir kapelos "Martvežiai" vadovas etnologas Jonas Kavaliauskas ves nuotaikingus užsiėmimus, tokius kaip "Meškeriotojas", "Žvejyba", "Meškos šovimas", "Paukščio plunksnos metimas", "Lindimas per lanką", "Kojūkai", "Avinėlių grumtynės", "Išstūmimas iš rato", "Svarstyklės", "Apsivertimas aplink lazdą", "Šuolis per lazdą" ir kitus.

Kaip tikino J.Kavaliauskas, Joninės iš dalies – jaunų žmonių šventė, neatsiejama nuo gamtos. Todėl minėti žaidimai pareikalaus nemažai energijos.

"Tai yra tas laikas, kai gamta pasiekia didžiausią savo brandumą, sužaliuoja visi augalai. Todėl tai – puiki proga jaunuoliams pademonstruoti savo jėgą ir vikrumą susirungiant su kitais. Savo šaunumą įrodinėti turės ir merginos. Tiesa, daugiau šokiais ir dainomis", – aiškino vyras, kuriam Joninės – profesinė šventė.

Norintiesiems smagiai praleisti laiką etnologas patarė patogiai apsirengti. "Žaidimams bus naudojamos paprasčiausios priemonės – lazda ir virvė. Pavyzdžiui, "Fechtavimas lazdomis", žiūrėsime, kas greičiau palies priešininko koją, o lazdomis bus tikrinamas rankų stiprumas. Teks ir pasivartyti ant žemės, todėl belieka tikėtis gero oro", – šypsojosi pašnekovas.

Tylos slėnyje žmones įtrauks vaidybinis interaktyvus žaidimas-spektaklis "Siena", pristatysiantis Neringos istorinio tarpvalstybinio paribio išlikimo subtilybes.

"Tai – ne tik žaidimas. Bus pasakojama beveik 700 metų dabartinės Lietuvos ir Rusijos valstybių sienos istorija. Mat pastebėtas įdomus dalykas – net ir keičiantis valstybėms, siena geografiškai išliko beveik nepakitusi", – aiškino E.Lubickaitė.

Vakariniame koncerte pasirodys "Kamanių šilelis" ir "Antikvariniai Kašpirovskio dantys". Kiek vėliau apsaugos simbolio kuriama instaliacija apjungs visus, atsinešusius žibintus ir dalyvaujančius šiame sakraliame rituale.

Sekmadienio rytas jau antrus metus bus sutinkamas atliekant šviesos pasitikimo ritualą. 8 val. entuziastai kviečiami pasveikinti saulę ant Parnidžio kopos bei dalyvauti garsų terapijos sesijoje. Harmonizuojančios muzikos seansą "Garsų kalba" ves studijos "Grock" vadovas Linas Švirinas.

Anot Neringos mero Dariaus Jasaičio, minėti renginiai lankytojams nieko nekainuos ir nuobodžiauti kurorte tikrai neleis.

"Stebuklų žeme vadinamoje Kuršių nerijoje ilgiausia vasaros naktis tradiciškai nestokos ypatingų nuotaikų, kurios skatins domėtis savo šalies Joninių tradicijomis, o vėliau – pažinti ir kitas kultūras. Joninių šventės lydimas folkloro festivalis "Tek saulužė ant maračių" yra išskirtinis savo nuotaikomis, dalyviais, programa. Pažadame, kad kiekvienas, pasirinkęs artėjantį ilgąjį savaitgalį praleisti Neringoje, bus apdovanotas pažinimo džiaugsmu ir įtrauktas į netikėtas, džiuginančias veiklas", – pažymėjo D.Jasaitis.

Šventės tęsis

Kitus artėjančius vasaros savaitgalius Kuršių nerijoje šurmuliuos dar daugiau įvairaus pobūdžio renginių. Liepos 1–4 d. vyks tarptautinis vaikų ir jaunimo festivalis-konkursas "Baltic voice – 2016", o 6–15 d. – tarptautinis kamerinės muzikos ir ekologijos festivalis "Nepaklusniųjų žemė".

Lietuviškos tradicijos skleisis liepos 8–9 d. "Pamario krašto žvejo šventėje". Liepos 16–23 d. vyks jau tradicija tapęs 20-as tarptautinis Thomo Manno festivalis "Žmogaus orumas". Jo metu lankytojus džiugins kamerinės muzikos koncertai, filmų programa, meno parodos, teminės diskusijos. Liepos renginius vainikuos tradicinių ir istorinių burlaivių regata "Burpilis" bei Europos architektūros studentų asamblėja (EASA).

Rugpjūčio renginių maratonas startuos su "Kuršių marių regata". Pirmąją savaitę skambės tarptautinis kamerinės muzikos vasaros festivalis "Kuršių nerija 2016". Rugpjūčio 11–13 d. vyks tarptautinis džiazo festivalis ,"Nida Jazz maratonas 2016", iškart po jo – gyvosios archeologijos šventė "Senųjų amatų dienos Neringoje". Rugpjūčio renginius užbaigs tarptautinis kino festivalis "Baltijos banga" bei folkloro šventė ,,Pūsk, vėjuži!".



NAUJAUSI KOMENTARAI

kikis

kikis portretas
Gales neringiskiai savo uzdarame ratelyje, su meru priesaky, svesti... :D

PO VIENĄ EU

PO VIENĄ EU portretas
UŽ ĮVAŽIAVIMĄ,TADA VAŽIUOSIU

normalus NEVAZIUOS

normalus NEVAZIUOS portretas
Idiotai tegul moka po 20Euru uz ivaziavima. Debilu valstybe.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių