Kryžiai – tragiškai Lietuvos istorijai atminti

Rekonstruojant Ferdinando skverą, ypatingo dėmesio sulauks jame esantys kryžiai ir koplytstulpiai. Prieš iškeliant memorialus į Sąjūdžio parką, jie bus atnaujinami.

Klaipėdos savivaldybės administracijai paskelbus apie Bokštų gatvės kryžių likimą, atsirado žmonių, menančių jų atsiradimą ir prasmę.

Vienas koplytstulpių yra skirtas karo jūrininkui Jonui Pleškiui "už 1961 metų žygdarbį".

Baltijos karo laivyno karininkas sovietų karine barža iš Klaipėdos pabėgo į Švedijos Gotlando salą ir už tai sovietų buvo nuteistas mirti.

Kitas – Tautos kančių, protesto ir laisvės vilties kryžius irgi turi išskirtinę reikšmę.

Klaipėdos Kristaus Karaliaus parapijos klebonas Virgilijus Poškus pasakojo, kad akmens memorialas, pastatytas 1989 m. rugsėjo 28 d., įamžino skausmingą mūsų šaliai įvykį.

Tada suėjo lygiai 50 metų, kai Lietuva 1939 m. rugsėjo 28 d. buvo atiduota Tarybų Sąjungai (SSRS–Vokietijos sienų ir draugystės sutartis).

Molotovo–Ribentropo pakto papildymu SSRS pripažino hitlerinei Vokietijai okupuotas Lenkijos žemes iki Bugo upės. Už tai vokiečiai atidavė SSRS Lietuvą.

Jau kitą dieną po sutarties pasirašymo TSRS supažindino Lietuvos atstovus su slaptais jos ir Vokietijos susitarimais.

Būtent jie ir nulėmė 1940 m. prasidėjusią Lietuvos okupaciją, represijas, krašto sovietizaciją, juodojo birželio tragediją.

V.Poškus atkreipė dėmesį, kad 1989 m., kai Ferdinando skvere atsirado Tautos kančių, protesto ir laisvės vilties kryžius, Lietuva dar nebuvo laisva.

Šiemet sukanka 30 metų nuo jo pastatymo ir 80 metų – nuo Molotovo–Ribentropo pakto.

"Jis turi politinę reikšmę. Savaime suprantama, kad šiam kryžiui pastatyti tarybinė valdžia niekada nebūtų davusi leidimo. Tie žmonės, kurie išdrįso tai padaryti, pasielgė gana didvyriškai. Nežinau, ar dar nors vienas kryžius, Lietuvai priklausant Tarybų Sąjungai, atsirado Klaipėdoje", – dėstė pašnekovas.

Šiame skvere taip pat yra du mediniai kryžiai, vienas, skirtas šv. Kazimierui, kitas – palaimintajam Jurgiui Matulaičiui.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Laimos Jūrevičienės, bešeimininkiais koplytstulpiais ir kryžiais bus tinkamai pasirūpinta.

"Juos reikia restauruoti. Vis dėlto praėjo 30 metų ir, anot specialistų išvadų, mediena yra pažeista puvinio. Organizuojame pirkimą, mediena bus išdžiovinama ir atnaujinama. Tada perkelsime į Sąjūdžio parką ant kalvelės su pušaitėmis", – aiškino Klaipėdos savivaldybės atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Indomu

Indomu portretas
Mirtis,nieksu apspresta ir vykdyta tautiniu pagrindu,kada visus nuo mazo iki seno,be kaltes,teismo,nesipriesinusius nei ginklu,nei zodziu nei fizine jega ir lyg nuolankius avinelius,jega,iskrate,isrenge,apiplese ir i duobe... ir taip visa Lt diaspora,Lt piliecius ....visus 200 000 gyvasciu,o gal ir daugiau.....nuostabu tautiska ir patrijotiska..O PRAKEIKSMAS TAI EINA,TIKRAI EINA....Ir atsiskaityti reikes ,gal ten aukstai amzinybeje,o gal ir ........Matyt ne veltui R.Vanagaite del issakytos tiesos knygoje Musiskiai,lyg ir patapo demokratines salies -.ES nares priesu Nr.1.....

taigis

taigis portretas
leiskite paklausti ,ar tik zydai buvo zudomi,o kaip titos tautos ne zmones buvo jie nebuvo zudomi tu paciu zydu korie sidejo postose ,gal priminti tu zudyku pavardes;;;;;Levitacas,Gamze,Groznikas,Karpis,Nachemija,Kerbelis ,Samuilas ,Plotnikas ,Frenkelis,Bermanas, Rapoportas ,Solcas, Koganas ,Jogoda, Bidinskis, Berkovizius, Blochas ,Breneris, Faktorauskas, Volfas, Feigdsonas,Lecinskas,tai kada situs zydus garsiai pripazins ir atsiprasys uz tai kad jie savo rankomis iszude visu tautybiu zmones,o ne tik is musu reikalauja,mes pripazinom ir mokam ,o kada zydai pripazins savo juodus darbus ,jie tik reikalauja is kitu zmoniu o patys is kitu naudojasi ,jie tik kitus mato ir verkia pastoviai ,gal uztenka juokinti ,ju gobsumui galo nera ,per kara visi kentejo skirtingai,bet niekas pastoviai tiek neverkia,

Nestebina

Nestebina portretas
kada Lietuvos zemeje,lietuviu rankomis SUDETA TIEK ZYDU TAUTYBES nekaltu zydu gyvybiu.Tik beda,kad lentas ir kryzelius klijuoja ne ten kur ilsisi NEKALTOS HOLOKAUSTO AUKOS.KAZIN AR KRYZIAI ATPERKA NIEKSISKUS DARBUS.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių