Krizė atsėlina ir į kavines Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė atsėlina ir į kavines

2009-01-07 09:00
Krizė atsėlina ir į kavines
Krizė atsėlina ir į kavines / Vytauto Liaudanskio nuotr. Nežinia: nors kavinėse pietaujančiųjų vis dar netrūksta, manoma, kad jau netrukus jų gretos gerokai praretės.

Nors dar ne taip seniai per pietus patekti į miesto kavines būdavo sunkoka, dabar daugelis jų rymo pustuštės. Klaipėdiečiai pietauti į jas užsuka vis rečiau.

Darbo nestinga tik savaitgaliais

Finansinių sunkumų vis labiau slegiami miestiečiai dažniau pietauti ima grįžti į namus, kiti, atsinešę savo pasigaminto maisto, pavalgo darbo vietoje. Nors taip elgiasi palyginti vis dar ne tiek daug žmonių, manoma, kad jau netrukus tai taps masiniu reiškiniu.

Vis dėlto kol kas kavinių darbuotojai tvirtina, kad nors pastaruoju metu per pietus apsilanko ir mažiau klientų, darbo jiems netrūksta.

Pietinėje miesto dalyje esančios užeigos "Troba" barmenas Šarūnas Montvila patikino, kad pas juos klientų po truputį mažėja jau kelis mėnesius iš eilės, tačiau tai nerimo niekam kol kas nekelia.

"Nors ir pastebėjome, kad pas mus pietauja mažiau žmonių nei anksčiau, atsigriebiame savaitgaliais, kai čia klientų apstu ir vos suspėjame darbuotis", – pasakojo Š.Montvila.

Pasak jo, kol kas sunku prognozuoti, ar šis žmonių sumažėjimas laikinas dėl neseniai praūžusių švenčių, ar tai jau krizės pasekmė. Be to, jo manymu, aplink užeigą yra įsikūrę nedaug biurų, todėl ir čia pietaujančių žmonių mažiau.

Tie, kurie netoliese gyvena ir dažnai užsukdavo į užeigą pavalgyti, veikiausiai maistą ėmė gamintis patys.

Vilios klientus nuolaidomis

Kone populiariausios kavinės esančios M.Mažvydo alėjoje "Jola", kurioje nuolat pietauja daug žmonių, savininkė Virginija Marcinkėnienė tikina kol kas nepastebėjusi, kad klientų būtų apmažėję, – priešingai pastaruoju metu jų apsilanko daugiau. Tačiau taip yra, pasak jos, greičiausiai dėl to, kad šventiniu laikotarpiu žmonės pinigų neskaičiavo. O ar jų daugės ar mažės ateityje – kol kas prognozuoti sunku.

"Šventiniu laikotarpiu klientų buvo net ir daugiau nei įprasta. Tik šiomis dienomis pas mus pietauja šiek tiek mažiau žmonių. Tačiau taip yra galbūt dėl to, kad po švenčių visi turi mažiau pinigų, kiti galbūt vis dar valgo namuose nuo vaišių stalo likusius likučius", – svarstė V.Marcinkėnienė.

Pašnekovė patikino pastebėjusi ir tai, kad žmonės pietums pastaruoju metu renkasi paprastesnius bei pigesnius patiekalus.

"Tiek ir prieš šventes, tiek ir po jų žmonės pageidauja liesesnių, pigesnių patiekalų, bet nežinau, ar tai dėl to, kad jie jau ėmė taupyti. Galbūt skrandžiai po švenčių apsunko, ir daugelis nori prasivalyti ar šiek tiek sulieknėti. Kas bus vėliau, kol kas neaišku", – tikino V.Marcinkėnienė.

Anot jos, jeigu laikui bėgant kavinėje pietaus vis mažiau žmonių, juos bus bandoma vilioti mažesnėmis kainomis arba paprastesniais patiekalais, kurių ir kaina būtų mažesnė.

Pigiausia – Turizmo mokykloje

Kone daugiausiai klaipėdiečių iš viso miesto pietauti skuba į Turizmo mokyklą, kur ir gamina, ir aptarnauja šios mokyklos mokiniai. Anot nuolat čia besilankančių žmonių, čia smagu pietauti ne tik dėl to, kad mokiniai juos aptarnauja itin mandagiai ir nuoširdžiai, bet ir sočiai pavalgyti čia galima skaniai ir labai pigiai.

Virėjus ir barmenus-padavėjus mokančios bei prižiūrinčios, kaip mokiniai kavinėje atlieka praktiką, mokytojos Almos Beleckytės teigimu, net jei šalį ir užkluptų didelė krizė, klientų niekada nepritrūktų. Jos teigimu, į kavinę kasdien užsuka daug nuolatinių klientų, kurie čia pietauja jau 10 metų. Be to, nuolat pasipildo ir naujų klientų gretos.

"Turime klientų, kurie čia pietauja nuo pat kavinės atidarymo dienos. Žmonės vertina tai, kad čia kasdien gauna šviežiai ir kokybiškai pagamintų, o svarbiausia – už mažiausią kainą mieste patiekalų", – pabrėžė A.Beleckytė.

Ateina ir pensininkai

Anot pedagogės, valgiaraštis šioje kavinėje keičiamas kasdien, todėl pietauti klientams čia nenusibosta, nes kaskart jie gali paragauti kažką naujo. Ir mokytojai, ir mokiniai čia patiekalus kartais kuria patys.

A.Beleckytė tikino, jog kad ši kavinė mieste itin populiari, byloja ir tai, kad per pietus susidaro didelės eilės, ir klientai be jokio pykčio laukia tol, kol atsiras laisva vieta. Daugelis žmonių nusimena tuomet, kai mokiniams prasideda atostogos, nes tada užsidaro ir kavinė.

"Džiugu, kad mūsų klientai geranoriški ir nepyksta ant mokinių ir jei jie padaro kokią klaidą, į juos žiūrima atlaidžiai. Tiek metų, kiek jau gyvuojame, tikrai neteko sutikti nė vieno pikto žmogaus", – džiaugėsi mokytoja.

Pasak jos, į mokyklos kavinę pavalgyti atvyksta šeimos ar pensinio amžiaus žmonės, kuriems čia pavalgyti atsieina kur kas pigiau nei patiems gamintis namuose.

Pašnekovė įsitikinusi, kad vyresni žmonės, kurie gyvena vieni namuose, valgyti patys retai besigamina, nes tai jiems brangiai kainuoja. Atėję į kavinę jie pavalgo šilto ir skanaus maisto.

O šeimoms čia valgyti patogiau, nes jei visų šeimos narių skoniai skiriasi, nereikia gaminti skirtingų patiekalų.


Kompleksinių pietų kainos lankomiausiose vietose:

Turizmo mokyklos kavinė 3–7 Lt;

Bistro "Senoji Hansa" 6–12 Lt;

Kavinė "Senoji Hansa" 12 Lt;

Kavinė "Jola" 6–13 Lt;

Užeiga "Troba" 12–13 Lt;

Restoranas viešbutyje "Navalis" 12–15 Lt;

Kavinė "Flamingo" 6–16 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų